ברבעון הרביעי (החודשים אוקטובר עד דצמבר) של שנת 2016 נצפתה עלייה נומינלית בשיעור של 1.7% במחירי הדירות - כך עולה מסקירת מחירי הדירות שפירסמה הבוקר לשכת שמאי המקרקעין. עוד נמצא כי ביישובים שנסקרו חלה עליית מחיר ממוצעת של 8.3% לאורך שנת 2016 כולה.

 

מדובר בסקירה שהחלה הלשכה לפרסם לפני כחצי שנה, בעקבות החלטת הממשלה להפסיק לפרסם לציבור את תוצאות הסקירות הרבעוניות של מחירי הדירות שערך השמאי הממשלתי הראשי. תוצאות הסקירה מבוססות על דגם הכולל דירות ארבעה חדרים בלבד ב-16 ערים, שאינן מייצגות בהכרח את כלל היישובים במדינה. עוד נמסר כי לאחר ניפוי וטיוב הנתונים נותרו במדגם 4,000 עסקאות שעל בסיסן נערך הניתוח.

תוצאות הסקירה מעידות כי ברבעון הרביעי של שנת 2016, בערים חיפה, הרצליה ואילת לא חל כל שינוי ברמת מחירי הדירות, ואילו באשקלון ובחולון חלה עליית המחיר בשיעור הגבוה ביותר, של 4%.

 בבחינה של שיעור השינוי לעומת הרבעון הרביעי של 2015, היה שיעור השינוי השנתי בתל אביב הגבוה ביותר – 13%, ומיד אחריה רמלה, מודיעין ונתניה עם שיעור עלייה של 12% בכל אחת. בחיפה נרשם שיעור עליית המחיר המינורי ביותר בראייה שנתית, של 2% בלבד.

בתל אביב עומד מחירה הממוצע של דירת 4 חדרים על 3.23 מיליון שקלים - נתון המשקף עלייה של 2% ביחס לממוצע המחירים ברבעון השלישי ועלייה של 13% ביחס לרבעון הרביעי של שנת 2015. בירושלים (2.04 מיליון שקלים) חלה עליית מחיר של 1%  ושל 6% לאורך השנה. בבאר שבע (1.09 מיליון שקלים), שהיתה שיאנית עליות המחיר בשנת 2015, נרשמה עלייה מתונה של 5% במהלך 2016 ועלייה של 1% במהלך הרבעון הרביעי של 2016.

סקירת המחירים של לשכת השמאים מגיעה חמישה ימים לאחר פרסום מדד מחירי הדירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אשר הצביע על ירידה חדה במחירי הדירות, בין החודשים נובמבר ודצמבר, בשיעור של 1.2%, ועל עלייה של 5.9% בלבד במחירי הדירות לאורך שנת 2016 כולה.

ישנן מספר סיבות אפשריות להבדלים בין שני הניתוחים, ובהן העובדה שבמדד מחירי הדירות, בשונה מבסקירה, נכללו גם העסקות לרכישת דירות במסגרת יוזמת מחיר למשתכן של שר האוצר משה כחלון. כמו כן, מדובר בשתי מתודולוגיות שונות, כך שבעוד שסקירת המחירים של לשכת השמאים סוקרת אך ורק דירות ארבעה חדרים ב-16 ערים בלבד, מקיף מדד מחירי הדיור את כלל השוק.

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אוהד דנוס תקף את נתוני הלמ"ס: "כשהלמ"ס מפרסמת מדד שמראה לכאורה ירידה במחירי הדיור בדצמבר, ולא מודיעה שנכללו בו גם דירות של מחיר למשתכן, היא פשוט מטעה את מרבית הציבור. הלמ"ס מתחילה לאבד את אמינותה – מה שהופך את דוח מחירי הדיור של לשכת שמאי המקרקעין לחשוב עוד יותר".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

הירידה החדה בעשור במחירי הדירות - אז למה לכחלון אין סיבה לחגוג?

"מחכים שהחורף יעבור": הערים שבהן נרשמו הירידות החדות במכירת דירות ב-2016