בית ירוק הוא כבר מזמן לא פריבילגיה - אלא צורך אמיתי. העולם מתקדם לו ורובינו חיים בעיר צפופה, הבנייה צוברת תאוצה, שטחים פתוחים, בתי גידול וקרקע חקלאית נכחדים  – ואלו בין השאר מביאים את הצורך החשוב מאי פעם לשמור על איכות הסביבה הבנויה והפתוחה.

שימוש בחומרים בריאים יותר, חיסכון במשאבי חשמל ומים, הקטנת זיהום האוויר וגם השקעה בחיי קהילה עשירים יותר, יוכלו לתרום רבות לאיכות החיים  שלכם כיום - ולעוד שנים רבות מאוד קדימה.

>> בחנו את עצמכם: האם אתם חיים נכון? 

תריס מובנה בחלון של Gauzy (צילום: מתוך סרטון תדמית של החברה)
לא יכולים להגדיל חלונות? דאגו לתריסים חיצוניים | צילום: מתוך סרטון תדמית של החברה

חשמל זורם בכפות ידיך

כאשר הדירה שלכם תהיה יותר מבודדת מהטמפרטורה בחוץ, ואליה יחדרו יותר אוויר ואור שמש,  צריכת החשמל שלכם תרד. כך תוכלו ליהנות יותר מאור ומאוויר טבעיים ובריאים יותר – וגם לשלם פחות על חשמל לתאורה, לחימום וקירור. חיסכון של כ – 20% בתצרוכת החשמל (!). מתבטא באלפי שקלים לדירה לשנה.

גם אם אין לכם כרגע אפשרות לייצר את הבידוד הנדרש בקירות, או להגדיל חלונות במקומות הנכונים, תוכלו לכל הפחות להתקין תריסים חיצוניים ולא להסתפק בווילונות פנימיים, להתקין מאוורר תקרה, ולהשתמש רק בנורות חסכוניות, ובכלל - לאוורר יותר את הבית על ידי פתיחת חלונות ודלתות בשעות הנכונות.

"90% מהפרויקטים שלנו הם בנייה ירוקה", אומר לנו אבישי קימלדורף, סמנכ"ל התכנון והאדריכל הראשי של "שיכון ובינוי נדל"ן", "המחקרים שלנו מצביעים על זה שהערך לדייר הוא גדול. 20% חיסכון בחשמל זה מאוד משמעותי. בן אדם צריך שתהיה לו דירה מאווררת ומוארת באופן טבעי, ולא להתבסס על מזגן ועל ניאון".

ברז מים (אילוסטרציה: gemenacom, Thinkstock)
חוסך לכם כסף ועוזר למדינה כולה | אילוסטרציה: gemenacom, Thinkstock

עוד טיפה של חיסכון

במדינה שבה אנחנו חיים, בה אקלים מדברי ותנאי מזג אוויר יבשים, חשוב לחסוך במים - את זה כולנו יודעים. אבל החיסכון במים גם חוסך בחשמל, והביטוי של אלה בחשבון ההוצאות החודשי שלנו, הוא משמח מאוד. ישנן שיטות רבות לחסוך כיום במים ובחשמל - להתקין חסכמים שמקטינים את צריכת המים של הברזים מבלי לפגוע בלחץ המים, להשתמש במי העיבוי של המזגן להשקיה של הגינה ואפילו של העציצים במרפסת, ולהתקין ניאגרה עם שתי כמויות מים שונות. את אלו תוכלו ליישם לא רק בדירה החדשה שתרכשו, אלא גם במהלך שיפוץ של הבית הקיים, ובעצם, תמיד.

מובילים מורידים ספה ממשאית (אילוסטרציה: Shutterstock)
ריח של חדש זה לא בהכרח טוב | אילוסטרציה: Shutterstock

יותר בריא, יותר ירוק

נכון, אנחנו לא רואים את החומרים שמהם הקירות והריהוט שלנו עשויים, אבל זה לא אומר שהם לא משמעותיים לחיי היום יום שלנו. לא מדובר רק על שימוש בחומרים ירוקים שתהליך הפקתם חוסך במשאבים ואינו פוגע בסביבה.

הימנעות מהכנסה של חומרים הפולטים תרכובות כימיות חזקות (מה שמכונה בטעות "ריח של חדש"), במיוחד אם יש ילדים בסביבה שנושמים את זה בכל יום – הוא דבר שבהחלט כדאי לקחת בחשבון, וליישם. גם אם תחליטו לצבוע מחדש רק חדר מסוים בבית, מבלי לצבוע או לשפץ את כולו – חפשו צבע בעל תו תקן ירוק.

>> לכל הכתבות על עולם הקיימות 

שדה חקלאי ליד הוד השרון (צילום: דיויד סילברמן, getty images)
עדיף כמה שיותר פתוח | צילום: דיויד סילברמן, getty images

יופי של נוף

כשהבית הירוק שוכב על שולחן השרטוטים של האדריכל, הוא צריך להיות כזה שמקבל אור שמש אבל מונע את חדירת חום השמש, עם כמה שפחות הצללה בחורף וכמה שיותר הצללה בקיץ. כיווני אוויר נכונים משנים את כל החוויה, בית מאוורר ומואר הוא גם  נעים וגם בריא  יותר. אז בין אם אתם בתהליכי רכישת דירה חדשה ובין אם לפני שיפוץ הבית הקיים, נסו לייצר את אותם כיווני אוויר ואור, באמצעות שינוי מיקומי קירות פנים או התאמת גודל החלונות ואופן הצללתם.

שכנים  (צילום: Thinkstock)
אתם לא לבד | צילום: Thinkstock

שכנים שכנים

בית ירוק הוא לא אי בודד, להיפך – כיום המגמה היא לבנות שכונות שלמות על פי עקרונות הקיימות שישתלבו בערים הגדולות. אלו שכונות שמצליחות לספק לתושבים איכות חיים, קשר טוב עם השכנים, קישוריות טובה להליכה ברגל ורכיבה על אופניים בתוך השכונה, תחבורה ציבורית למרחקים גדולים יותר ואפשרות לקבלת רב שירותי הקהילה, וגם בתי קפה וחנויות במרחק הליכה.

יתרה מזאת - ככל שהצפיפות בערים תגדל, כך חשוב יהיה יותר ליצור ולשמור על שכונות בהן איכות החיים גבוהה, חיי הקהילה עשירים והסביבה בריאה.

"כשקונים היום דירה לוקחים בחשבון הרבה מאוד שיקולים לטווח קצר וארוך", מדגיש קימלדורף. "בטווח הקצר כדאי לקנות דירה מיזם שעומד מאחוריה, ויעמוד מאחוריה גם עוד עשר ועשרים שנה. לטווח הארוך אתה רוצה דירה שתיתן לך איכות, אוויר, אור בריאות וחיסכון. ושכשאתה יורד למטה, שלילדים תהיה גינה נגישה עם משחקים, ושהצמחייה בגינת הבניין תשגשג גם ללא השקיה בזבזנית.

המודעות בקרב האוכלוסייה הולכת וגדלה היום - אנשים שואלים אותנו למשל על חומרים ממוחזרים, ועל חנייה לאופניים. זה דור צעיר ואנשים יודעים ומודעים, הייתי שמח שהיו מודעים יותר ויותר. חשוב גם לדעת איך מתפעלים דירה ירוקה - איך ממקסמים את הערך".