בעקבות הכתבה שפורסמה ב-mako לפני שבוע, שבה חשפנו פרצה בחוק "שכירות הוגנת" שהתקבל בשבוע שעבר, פנה ח"כ רועי פולקמן (כולנו) שיזם את הצעת החוק יחד עם ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) לאיגוד המתווכים. "לאחר שקראתי את הכתבה שפרסמתם, פניתי אל איגוד המתווכים ודרשתי מהם להוציא הגדרות מדויקות למתווכים הנדרשים לגילוי נאות מול השוכר, כך שבמידה והם מקבלים עמלה מבעלי הדירה, השוכר יהיה פטור מתשלום," אמר ח"כ פולקמן ל-mako.

עוד אמר ח"כ פולקמן, שהצעת החוק המקורית כללה סעיף לפיו שוכר שפונה למתווך שפרסם דירה ספציפית (לא מי שפונה אל מתווך ושוכר את שירותיו לאיתור דירה להשכרה באופן כללי.ר.מ.), ישלם מחצית העמלה, שבתחום השכירות זה חצי חודש מדמי השכירות המסוכמים.

"בדיונים שלפני החקיקה, ישבנו עם נציגי איגוד המתווכים, שביקש להוציא את הסעיף הזה, מאחר שלדבריו, התנהלות כזאת של מתווך היא ממילא בניגוד לחוק ולנהלים. מאחר שהייתי לחוץ בזמן ומשרד המשפטים לחץ עלינו לקדם את החקיקה, הוצאתי את הסעיף," מסביר ח"כ פולקמן, "אבל אם אראה שמדובר בתופעה שבה מתווכים ובעלי דירות סוגרים עסקאות ביניהם כדי שבעלי הדירות לא ישלמו שכר טרה אלה רק השוכר, לא אהסס להביא תיקון נוסף לחוק. בתיקון אחזיר את הסעיף שנמחק, כך ששוכר שפנה למתווך שפרסם דירה ספציפית, ישלם רק חצי מהעמלה המקובלת בשוק".

רועי פולקמן (צילום:  יחסי ציבור )
רועי פולקמן. "לא אהסס לתקן את החוק" | צילום: יחסי ציבור

כפי שפורסם בשבוע שעבר, בין הסעיפים הבולטים בחוק "שכירות הוגנת" שאושר ביום שני בערב בכנסת, נקבע כי הצד שהפעיל מתווך הוא זה שישלם את העמלה למתווך. כוונת המחוקק הייתה למנוע מצב בו השוכר משלם עבור דמי התיווך, כפי שהיה נהוג קודם, על אף ששירותי המתווך הוזמנו על ידי בעל הדירה.

ואולם, מפנייה של יובל ג., צעירה שמחפשת דירה להשכרה בתל אביב, ל-mako, עלה שיש פרצה בחוק. יובל פנתה אל מתווכת שפרסמה דירה מסוימת בפייסבוק, וכששאלה את המתווכת לגבי החוק החדש הקובע כי במידה ובעל הדירה הזמין את התיווך הוא זה שישלם על כך, ענתה המתווכת: "כיוון שאת פנית למתווך - דמי התיווך מוטלים עליך".

בבדיקה שערכנו גם מול מתווכים, הסתבר שאכן מדובר בפרצה. מדוע? כי כששוכר פונה למשרד תיווך שפרסם דירה להשכרה, איך אפשר לדעת אם הוא נשלח לבצע את ההשכרה בידי בעלי הדירה? המתווך תמיד יכול לומר, ששירותיו לא הושכרו בידי בעלי הדירה, ולכן על השוכר שפנה אל המתווך ביוזמתו, לשלם את דמי התיווך. ואולם, כפי שאמרה יובל ג. – היא לא פנתה למשרד תיווך בבקשה שיחפש לה דירה, כשאז היא תוגדר לפי החוק כמי "שהפעילה את המתווך", אלא פנתה למתווך בעקבות מודעה שהוא פרסם לגבי דירה ספציפית, שאין עליה פרסום פרטי (עד כמה שביררה).