התייקרות המשכנתאות הובילה לכך שהרבה אנשים יושבים על הגדר ומחכים. למה? או שהרבית תרד או שמחירי הדירות ירדו. והנה, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הדירות בחודשי ינואר־פברואר ירדו בכללותם ב־0.2%, אבל האם באמת המספרים האלה משתקפים בשטח? ביקשנו משני אתרים מרכזיים גם מאתר מדל"ן וגם מאתר יד 2 נתונים מהשטח, והשטח מדבר, מסתבר, מדבר אחרת.

מהנתונים של אתר מדל"ן אפשר לראות למשל מה קרה במשך שנה בעשר הערים הגדולות בארץ: אשדוד, באר שבע, בני ברק, חולון, חיפה, ירושלים, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון וכמובן תל אביב. על פי הגרף ניתן לראות בבירור שהשוק במשך שנה הוא פחות או יותר סטטי, ואיך רואים את זה? בודקים כמה זמן מודעות של דירות יד2 נשארות באוויר.

 

 

Untitled infographic
Infogram

 

אם נצלול לפרטים, בפתח תקווה וראשון לציון יש הכי הרבה תנודות למשל, אשדוד היא הכי סטטית והעיר היחידה שרואים בה תזוזה למטה היא תל אביב, ששם למשל אם באוגוסט 22 היה לוקח לדירה ממוצע של 178 ימים עד שהיא הייתה נמכרת, עכשיו לוקח לה אפילו פחות : 144 ימים.

אבל האם זה אומר בעצם שאין ירידת מחירים? לא מדויק. על פי נתוני אתר יד 2, שהשווה בין מחיר ממוצע של דירות מדצמבר 22 למאי 23 בחלק מהערים כן רואים ירידה אבל בחלק המחירים דווקא עולים.

 

 

השינוי במחיר דירה
Infogram

 

בדירות 3-3.5 חדרים לדוגמה, רואים ירידה ב-4 ערים: ת"א-יפו, ראשל"צ, פ"ת וחולון, כשבתל אביב הירידה הכי משמעותית 9 אחוזים. לעומת זאת בשאר הערים כשהמובילות הן באר שבע, נתניה וחיפה המחירים דווקא עולים.
בדירות 4-4.5 חדרים אנו רואים ירידה ב-3 ערים: ת"א-יפו, חולון וחיפה, ושוב- תל אביב בראש הירידות עם 11 אחוזי ירידה. לעומת זאת בבני ברק באר שבע ואשדוד למשל- המחירים עלו.

ולבסוף בדירות 5-5.5 חדרים אנו רואים ירידה ב-3 ערים: ירושלים, ת"א-יפו וחולון. ובאשדוד באר שבע ופתח תקווה המחירים עולים.

מהנתונים ניתן להסיק דבר מרכזי אחד: לא מהעלאת המשכנתאות תגיע הישועה, והפתרון למשבר שוק הדיור והורדת המחירים צריך להגיע מהפתרון שמדברים עליו כבר שנים- הגדלת היצע השטחים והורדת החסמים והבירוקרטיות.