תחקיר בינלאומי המבוסס על מאגר בעלות על נדל"ן שדלף מאיחוד האמירויות, מגלה שכאלף פלסטינים מהגדה המערבית מחזיקים במדינה רכוש פרטי בשווי מוערך של כחצי מיליארד דולר. על פי הנתונים, הנכונים לשנת 2022, פלסטינים מחזיקים בכ-1500 נכסי נדל"ן למגורים במדינה, בשווי ממוצע של כ-330 אלף דולר לנכס. חיתוך אחר של הנתונים מעלה כי השווי הממוצע של כל משקיע נדל"ן פלסטיני באיחוד האמירויות עומד על כחצי מיליון דולר.

המספרים הללו לא כוללים נכסים מסחריים, ועל פי גורמים מקצועיים שבחנו את ההדלפה ומקורות מידע נוספים במדינה, שווי כלל הנדל"ן בבעלות פלסטינית באיחוד האמירויות מגיע לכ-900 מיליון דולר.

הנתונים שהודלפו כוללים גם מידע על אחזקות נדל"ן בשנת 2020. ההשוואה בין הנתונים מגלה כי מספר הפלסטינים המחזיקים המדינה נכסים פרטיים ירד במקצת בשנתיים הללו, אך שוויו הממוצע של כל נכס עלה. חלק מהפלסטינים ברשימה הם ממשפחות של אנשי עסקים מוכרים, ונמצאים בה גם קרובי משפחה של דמויות פוליטיות מהפת"ח. ברשימה משנת 2022 מופיעים גם כשלושים בעלי אזרחות ישראלית כבעלי נכסים במדינה. מבדיקת שומרים עולה שחלק נכבד מהם הם אזרחים רוסים המחזיקים גם באזרחות ישראלית, חלקם הסתבכו בעבר בפלילים ואחרים מבוקשים על ידי שלטונות רוסיה. קבוצה אחרת שאותרה במסמכים הם דמויות הקרובות לארגון הטרור הלבנוני, חיזבאללה.

הבסיס לתחקיר, שזכה לשם Dubai Unlocked, הוא הדלפת נתוני נדל"ן שהגיעה לידי ארגון לא ממשלתי בוושינגטון בשם  Center for Advanced Defense Studies, שחלק אותו עם ארגוני העיתונאים החוקרים ICIJ, OCCRP ודרכם עם עוד כשבעים כלי תקשורת מרחבי העולם. שומרים היה הנציג הישראלי בפרויקט.

חיזבאללה, מקורבים לפוטין וסוחר סמים

איחוד האמירויות נחשבת ליעד מועדף להשקעה בין השאר כיוון שהמשקיעים במדינה  נהנים ממיסוי נמוך. בהשקעות נדל"ן מקור הונם של רוכשים פוטנציאלים לא נבחן לעומק ובמקרה של השקעה של 545 אלף דולר או יותר, המשקיע גם מקבל תושבות. בסך הכל, על פי התחקיר, נכון ל-2022 עמד היקף ההשקעות הזרות בנדל"ן במדינה על כ-160 מיליארד דולר.

איחוד האמירויות  (צילום: GettyImages-Juergen Sack)
צילום: GettyImages-Juergen Sack

אחד הגילויים המפתיעים בהדלפה הוא שלמרות מערכת היחסים המורכבת בין איחוד האמירויות לארגון חיזבאללה, גם מספר דמויות המזוהות איתו רכשו במדינה נדל"ן. אחד הבולטים שבהם הוא אדהאם חוסיין טבח'ה, המוגדר על ידי האמריקאים כפיינסייר של חיזבאללה. טבח'ה מבוקש על ידי האמריקאים ויש על ראשו פרס של עשרה מיליון דולר. אדם אחר הקשור לארגון והמחזיק ברכוש במדינה הוא מוחמד באזי, לבנוני-בלגי שהושם תחת סנקציות בשנת 2019. הוא נעצר אשתקד ברומניה וארצות הברית מבקשת את הסגרתו אליה. 

לפי ממצאי התחקיר המדיניות המקלה הובילה לכך  שגם פושעים, סוחרי סמים ומושאי סנקציות מרחבי העולם רכשו נדל"ן במדינה. כך, רשימת מחזיקי הרכוש באמירויות כוללת גם  למעלה ממאה בעלי משרות פוליטיות וציבוריות מרוסיה ואנשי עסקים הקרובים לנשיא המדינה ולדימיר פוטין. דמות מעניינת אחרת היא איזבל דוס סנטוס, בתו של שליט אנגולה לשעבר שהואשמה בשחיתות ונכסיה מוקפאים, שמחזיקה במדינה נכס למגורים. אדם אחר שהתגלה כבעלים של רכוש במדינה הוא דניאל קינאהן (Daniel Kinahan) שהואשם על ידי הרשויות בארצות הברית ובאירלנד בניהול קרטל סמים אלים. דמויות אחרות שרכשו נדל"ן עמדו בראש אחת מהונאות המטבע הדיגיטלי הגדולות ביותר שנחשפו אי פעם בארצות הברית.

ישראלים עם אזרחות כפולה

ברשימת בעלי הנכסים משנת 2020 לא מופיעים ישראלים כלל, אבל כינון היחסים הדיפלומטים בין המדינות, בסוף אותה שנה (בעקבות "הסכמי אברהם") הוביל לכך שגם ישראלים רכשו נכסים  ורשמו אותם תחת שמם ותוך ציון האזרחות הישראלית שלהם. הדבר הבולט ברשימת 30 הישראלים היא הריכוז הגדול של יוצאי רוסיה מביניהם, והעובדה שחלקם הסתבכו במדינת המוצא שלהם. אחד השמות המפתיעים ברשימה הוא ויקטור חורושבץ' (VICTOR KHOROSHAVTSEV), סנטור לשעבר, חבר במועצת הפדרציה של רוסיה לרפובליקה של אודמורטיה. חורושבץ' הוא חבר מפלגתו של פוטין ושמו עלה בעבר כמעורב בפרשיות שחיתות בשנות האלפיים. כיום הוא עומד בראש Aspek Group, חברת אחזקות גדולה באודמורטיה.

אזרח ישראלי-רוסי אחר בעל רכוש באיחוד האמירויות הוא אהרון מאיר בן חיים, המוכר ברוסיה כאנדריי שנדלוב (Andrey Shandalov). שנדלוב הוא איש עסקים שביחד עם אביו החזיק בחברת Optima Group, מחברת האחזקות הגדולות במדינה. במרץ אשתקד הפכו השניים למבוקשים על ידי שלטונות רוסיה, בחשד לעבירות מס והונאה בשווי 35 מיליון דולר.

עוד שם המופיע ברשימה הוא טימור רודיאונוב (TIMUR RODIONOV), איש עסקים רוסי הפעיל  באוקראינה, שהכניסה אותו לרשימת הסנקציות שלה.

 האיחוד בתגובה: מחוייבת למאמצים בתחום הלבנת ההון

שגרירות איחוד האמירויות בבריטניה מסרה בתגובה לממצאי התחקיר כי "איחוד האמירויות רואה ברצינות רבה את תפקידה בהגנה על האינטגריטי של המערכת הפיננסית העולמית.  בפברואר השנה ה-Financial Action Task Force) FATF), שקבע את סטנדרטים העולמיים במאבק בהלבנת הון, שיבח את ההתקדמות המשמעותית של איחוד האמירויות בנושא. במרדף המתמשך של המדינה אחר פושעים גלובליים, איחוד האמירויות עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם שותפים בינלאומיים כדי לשבש ולהרתיע את כל צורות המימון הבלתי חוקי. כיום, יותר מאי פעם, איחוד האמירויות מחויבת להמשיך במאמצים ובפעולות אלה".

עד שעת פרסום הכתבה לא התקבלו תגובתיהם של ויקטור חורושבץ' וטימור רודיאונוב. שומרים לא הצליח ליצור קשר עם אנדריי שנדלוב.