שוב: פרצופים ארוכים בבורסה (צילום: חדשות)
"החשיפה הישירה לסיכון היא של החסכונות הפנסיונים" | צילום: חדשות

באוגוסט 2007, קצת אחרי פרוץ המשבר שוחחנו עם מנכ"ל מזרחי טפחות, אלי יונס. המעו"ף היה אז באזור 1,200 נקודות, משבר הסאב-פריים נראה אירוע אמריקני בלבד ובנק הפועלים עדיין טען באופן רשמי כי "אינו צופה כל פגיעה ברווח ואין לו כל חשיפה לסאב פריים".

יונס חשב אחרת, והעריך כי מדובר במשבר יותר קשה ממה שנראה, שישראל תיפגע ושהבעיה תבוא לידי ביטוי באג"ח קונצרניות שמחזיקים המוסדיים.

"החשיפה לאג"ח קונצרניות אינה חשיפה בנקאית אלא של גופים מוסדיים", הוא אמר לנו אז. "החשיפה הישירה לסיכון היא של החסכונות הפנסיונים שלנו המנוהלים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה, וכולנו נפסיד". בדיעבד, כידוע, הוא צדק מאוד. עמיתי קופות הגמל שעדיין לא הפנימו זאת, ייחשפו לאמת המרה עם תשואות הקופות בחודשים ספטמבר ובאוקטובר. הנה ארבעת המספרים של קופות הגמל לספטמבר.

6

זה מספר קופות הגמל שהציגו תשואה חיובית מצטברת מינואר. שש מתוך 54 קופות המדורגות בדירוג קופות הגמל של "גלובס". כל השש הן קופות קטנות, כאשר כל שאר הקופות ובכללן כל הקופות הגדולות (שמנהלות מעל מיליארד שקל) מציגות תשואה שלילית.

הקופה הטובה ביותר היא יסודות של אקסלנס, שמובילה את דירוג קופות הגמל מתחילת השנה עם תשואה מצטברת של 4.69%, לאחר שרשמה בספטמבר תשואה שלילית של 1.54%. יסודות התחילה את 2008 עם נכסים בסך 382 מיליון שקל, וכיום היקף הנכסים המנוהל על ידה עומד כבר על 692 מיליון שקל.

הקפיצה הגדולה בנכסים החלה ביוני, אז ניהלה יסודות 425 מיליון שקל. מאז היא זינקה ב-63%. לא פלא שבאקסלנס דואגים לפרסם את יסודות באגרסיביות. מי שעבר מאז יוני לקופה עשה כנראה את עסקת חייו וחסך מעצמו את הפסדי ספטמבר ואוקטובר.

3 מיליארד שקל

זה סך הנכסים בשש הקופות שהצליחו להציג תשואה חיובית מתחילת השנה. אם נוסיף לכך קופות מסלוליות וסקטוריאליות נגיע לנכסים של 7 מיליארד שקל. או במילים אחרות, רק 3% מעמיתי הגמל יראו בדיווח הרבעוני הקרוב תשואה חיובית. 97% יראו איך כספם הצטמק, וחלקם יגיעו למסקנה שמוטב לפדות אותו כל עוד נשאר ממנו משהו.

הקופה שמדורגת במקום השני, אחרי יסודות, היא מתן של ישיר בית השקעות, המנהלת 415 מיליון שקל עם תשואה של 3.31%. אחריה נמצאת קופה שהחלה לפעול רק בינואר האחרון, פרפקט קלאסי של פרפקט, עם תשואה של 2.95%. בהמשך נמצאות שתי קופות יהב לשעבר, תלם וחריש, שנרכשו על ידי הלמן אלדובי (2.65% ו-2.64% בהתאמה) והאחרונה מהשש היא זהב של פריזמה (0.22%).

6.1%-

זו התשואה המצטברת של תגמולים של דש, הקופה הגדולה הטובה ביותר (או ליתר דיוק, הפחות גרועה). גם בספטמבר הציגה תגמולים את התשואה הטובה ביותר מבין הגדולות, וסיימה את החודש עם תשואה של 4.25%-.

אבל כאן יש אשליה קלה כי תגמולים מורכבת רובה ככולה מאוכלוסייה של משרתי הקבע ועובדי בנק הפועלים ואינה משווקת באגרסיביות לקהל הרחב. במקום השני נמצאת מבטחים גמל של מנורה מבטחים עם תשואה של 7.32%- ובמקום השלישי גדיש של פסגות (7.72%-), קופת הגמל הגדולה בישראל. נכסי גדיש ירדו בסוף ספטמבר ל-18 מיליארד שקל, וחזרו ארבע שנים אחורה להיקפם בנובמבר 2004.

במקום הרביעי נמצאת דש גמל של דש (8.26%-) ואחריה תמר של כלל ביטוח (9.01%-) שהיא הקופה השנייה בגודלה בישראל, תעוז ועצמה של הראל (9.17%-, 9.21%- בהתאמה) וקרן השפע של ישיר בית השקעות (9.4%-). את העשירייה הראשונה של הקופות הגדולות חותמות קופת הגמל של פרפקט (9.44%-) וגפן של כלל ביטוח (9.89%-).

21.91%-

זו תשואת תאוצה, קופת הגמל הגרועה בישראל, ששייכת לבית ההשקעות פריזמה, בניהולו של יובל גביש. יש להניח כי לאחר אוקטובר ועד סוף השנה עמיתי תאוצה יאבדו כשליש מכספם. הנתון המפתיע היחיד כאן הוא שקצב עזיבת הקופה מינורי. מתחילת השנה עזבו את תאוצה 77 מיליון שקל המהווים 15% בלבד מסך נכסי הקופה בינואר.

המגמה החיובית של הבורסה בת"א
"המושקעים בקופות הגמל ימשכו את כספם"

תאוצה אולי יוצאת דופן בכישלונה אבל קופות פריזמה בכלל במצב עגום למדי, שרק החמיר בספטמבר, כשכל קופות בית ההשקעות למעט חרמון (7.09%-) הציגו תשואות שליליות של 8%-9%. לא פלא שקופות פריזמה ממוקמות בארבעת המקומות האחרונים בדירוג הקופות הגדולות, ובארבעה מחמשת המקומות האחרונים בדירוג הקופות הקטנות.

ואלו שמות הקופות. מבין הקופות הגדולות מדובר בקרן אור (14.25%-), קציר (14.5%-), שיאון (14.93%-) וצור (15.37%-). הקופות הקטנות הן שגיא (14.89%-), חרמון (כולל פיצוי תקלת ינואר, 16.84%-), רקיע (17.39%-) וכמובן תאוצה בקטנות. באוקטובר המצב כנראה גרוע יותר.

"ניהול ההשקעות בפריזמה התנהל בשיטת צל"ש או טר"ש והפעם היה טר"ש", אומר מקורב לפריזמה. "הקופות מלאות עד אפס מקום באג"ח קונצרניות ובמניות יתר. זה מגדיל את התשואות בגאות ומפיל אותן בשפל".

קשה לבוא בטענות למנהל הנוכחי של פריזמה גמל, גיל גרשלר, מהטעם הפשוט שהוא נכנס לתפקידו במחצית אוגוסט. לגרשלר יש הרבה עבודה וייקח לו כמה חודשים לשפר את התיק. בינתיים התקלה כולה רשומה על שמם של גביש ואנשיו במחלקת ניהול ההשקעות. בפריזמה יכולים להתנחם רק בכך שאצל הלמן אלדובי, בקופות המקוריות, המצב גרוע עוד יותר.