פריצת כספת
מעניק שקט נפשי. כסף בבנק | צילום:

החשש הגובר מפני יציבותה של המערכת הבנקאית העולמית, לאחר קריסתם של מספר בנקים גדולים והלאמתם של אחרים, מעלה היום בפני המשקיעים הגלובליים הגדולים סוגיה חשובה - איזה בנק הוא יציב מספיק כדי שניתן יהיה להפקיד בו את ההון מבלי לחשוש?

גם המשקיעים הישראלים הגלובליים - חברות ואנשים פרטיים אמידים - מחפשים בימים אלה את השקט הנפשי, ולא בטוח שביטוח הפיקדונות עליו מדברים לאחרונה, מספק אותם. סכום הביטוח הזה משתנה ממדינה למדינה, כשבארה"ב, למשל, הוא הועלה לאחרונה מ-100 אלף דולר, ל-250 אלף דולר. בעבור המפקידים הגדולים, ביטוח של סכומים כאלה, מהווה כמובן לא יותר מטיפה בים. בישראל, המצב הוא שבאופן רשמי אין ביטוח לפיקדונות בבנקים, אך בפועל, במבחן המציאות, ביטוח כזה קיים מאז קום המדינה.

בעידן בו נאלצים הממשלים להלאים בנקים קשה לומר בביטחון מלא איזה בנק יחזיק מעמד גם לאחר שוך הסערה. ובכל זאת, בדיקה של מספר פרמטרים פשוטים לכאורה, תקטין במידת מה את הסיכון שבהפקדה באחד מהם. אנו בחרנו עשרה בנקים גלובליים גדולים ומוכרים, ובאמצעות הפרמטרים הללו, ננסה להבין למי מביניהם יש עדיפות.

1. CDS: מורגן סטנלי - המסוכן ביותר

הפרמטר הראשון הוא פרמטר רלוונטי במיוחד בתקופה הנוכחית, על רקע המצוקה בשוק ה-CDS (credit default swap). ה-CDS, נזכיר, היא עסקת החלפת סיכונים פיננסיים (Swap) במסגרתה, צד אחד משלם לצד שני תמורת הגנה פיננסית, שהיא מעין ביטוח מפני "כשל אשראי" של גוף שלישי. כשל האשראי כולל אי תשלום חובות והתחייבויות של אותו גוף שלישי, חדלות פירעון והסדר חובות.

שווי ה-CDS, כלומר, התשלום הקבוע שמשלם רוכש ההגנה למוכר ההגנה, משקף את סיכון כשל האשראי של הגוף לגביו מתבצעת עסקת ה-CDS.

במילים אחרות, ככל שמחיר ה-CDS של הגוף הספציפי גבוה יותר, כך השוק מעריך שמצבו קשה יותר, ושההשקעה בו מסוכנת יותר.

בתקופה האחרונה, כחלק מהמשבר החריף שעובר על השווקים, האמון בין הבנקים התערער והדבר בא לידי ביטוי בין היתר בעליית מחירי ה-CDS.

כפי שניתן לראות בטבלה מספר 1, מורגן סטנלי מתומחר כיום בשוק כבנק ברמת הסיכון הגבוהה ביותר. אחריו נמצאים גולדמן, סיטי ו-UBS - שלושה בנקים שנמצאים כרגע בעין הסערה. מן העבר השני בולטים לחיוב BNP פריבאס, HSBC וג'יי.פי מורגן. אצל שלושת הבנקים האלה מחיר ה-CDS לחמש שנים משקף סיכון נמוך יחסית לענף.

2. תשואה: HSBC בולט לטובה

אחד הסממנים המרכזיים והמוכרים לתחושות ציבור המשקיעים הוא מחירה של המניה, כפי שהוא בא לידי ביטוי בשוק. גם כאן, כידוע, חווה כל סקטור הבנקאות הגלובלי ירידות שערים חדות במיוחד.

ועדיין, ישנם כמובן בנקים שבלטו לרעה במיוחד, ומנגד כאלה שהצליחו להפגין יציבות יחסית בשוק הסוער. ג'יי.פי מורגן ו-HSBC הם שני הבנקים שניתן לציין לחיוב, כמי שהתמודדו היטב עם הסערה בשווקים. מנגד, מניותיהם של דויטשה בנק, מורגן סטנלי ו-UBS נחתכו ביותר מ-60% מתחילת השנה, ושיקפו את ירידת אמון המשקיעים בהם.

3. שווי שוק: עשר פעמים מורגן סטנלי

בהמשך ישיר לצניחת מחירי המניות, גם שווי השוק של הבנקים סבל בשנה החולפת מירידה חדה. שווי שוק גבוה לבנק בהשוואה לסביבה התחרותית שלו הוא עדות ליציבות יחסית שלו, במיוחד לאור המתרחש בענף בחודשים האחרונים. גם כאן, הממצאים מראים ש-HSBC מתבלט לחיוב, בעוד שווים של מורגן סטנלי ודויטשה בנק נחתך כך שכל אחד מהם שווה כעשירית מהבנק הבריטי.

4. גיוס הון: BNP לא נזקק לסיוע

פרמטר ההון שגויס כאחוז משווי השוק, בודק כמה הון ביחס לשווי השוק שלהם גייסו הבנקים בשנה החולפת. עקב מצוקת האשראי ומחיקות הענק בשל ההשקעות במוצרים פיננסים מגובי הלוואות (ABS למיניהם), נאלצו הבנקים לגשת לשוק או למקורות מזומנים אחרים, כדי לגייס הון למימון המשך פעילותם. הבנקים שהיו בעין הסערה וביצעו את עיקר המחיקות נזקקו כמובן יותר מאחרים לגיוסי הון, ובראש הרשימה הזאת עומד הסיטי. מנגד, בנקים שהיקף הגיוס שלהם היה נמוך בשנה החולפת, כמו BNP פריבאס, מראים שהמשבר האחרון היה רחוק מהם באופן יחסי.

5. רווחיות: HSBC מוביל

אחד הפרמטרים החשובים לבחינת הביצועים העסקיים של חברות, וזה שמעיד בין היתר על יציבותם בשנה החולפת, הוא הרווח שהם מציגים. אנו ניתחנו כאן את רווחי הבנקים לפני מס, מתחילת 2007 ועד לסוף הרבעון השני של השנה - התקופה בה המשבר בענף פרץ והעמיק. כפי שניתן לראות בטבלה בעוד בנקים כמו סיטי ו-UBS רשמו הפסדים גבוהים על רקע מחיקות הענק, HSBC, ואפילו ג'יי.פי מורגן ובנק אוף אמריקה האמריקניים, הצליחו לשמור על רווחיות גבוהה יחסית.

6. דירוגים: BNP זוכה לאמון הרב ביותר

למרות הביקורת הגדולה על תפקודן של סוכנויות הדירוג העולמיות וחלקן באשמה להיווצרות המשבר הפיננסי, הן עדיין נחשבות לאינדיקטור טוב לבחינת יציבות הבנקים. שילוב הדירוגים של שלוש הסוכנויות המובילות אף מחדד את התמונה, לפיה BNP פריבאס זוכה לאמון הגדול ביותר של מערכות הדירוג. מנגד, מורגן סטנלי וקרדיט סוויס נמצאים בתחתית סולם הדירוג ואמון המשקיעים.

סיכום: עדיפות ל-HSBC ו-BNP

סיכום כלל הפרמטרים שבחנו מראה באופן מובהק יחסית כי BNP פריבאס ו-HSBC נהנים מיתרון ביציבותם על פני בנקים גדולים אחרים ובמיוחד על פני גולדמן זאקס, מורגן סטנלי ודויטשה בנק, שמדשדשים במרבית הפרמטרים.

יחד עם זאת, בימים בהם הבנקים למעשה מולאמים למחצה, כדאי גם לקחת בחשבון כי דווקא המעורבות הממשלתית בשליטה בבנקים מגדילה את הביטחון בהם ואת יציבותם. היציבות הזו היא אלמנט חשוב שבו המשקיעים צריכים להתחשב בימים אלה, בטרם הם מבצעים הפקדה של סכומי כסף מהותיים בחשבונות זרים.