שוב הולכים לקלפי. למה? (צילום: חדשות 2)
איזה פתק טוב יותר לכיס שלכם? | צילום: חדשות 2

המלחמה האחרונה בעזה דחקה לשוליים את המשבר הכלכלי שפוקד אותנו, אלא שבסופה התעוררנו לשתי עובדות ששבו לחיינו בסערה: המיתון הגדול, שעל פי כל הסממנים נמצא כאן כדי להישאר, וכמובן הבחירות לכנסת, המתקרבות אלינו בצעדי ענק.

אז נכון, "עופרת יצוקה" גרמה לכך שהאג'נדה הכלכלית כמעט ונמחקה מהלקסיקונים של המפלגות הגדולות לטובת הקרבות הביטחוניים הרגילים של "למי יש יותר גדול". ובכל זאת, בתקופה כלכלית כל-כך קריטית, מצאנו לנכון לשוב ולבדוק עבורכם גם את המצעים הכלכליים של חמש מהמפלגות הגדולות, ולראות מה מציעה כל אחת ומה ההבדלים ביניהן, אם בכלל. האמת? משימה לא פשוטה, אבל גייסנו לטובתה גם מועמד מכל מפלגה (כמעט) כדי לחדד ולהדגיש נקודות חשובות במצע.

הליכוד: קפיטליזם רגיש

נתניהו נואם בכנס "הכול חינוך" (צילום: חדשות 2)
"רפורמה מוצלחת ברזומה". נתניהו | צילום: חדשות 2

המצע הכלכלי של הליכוד, אותו מוביל היו"ר בנימין נתניהו, מתנוסס בגאון באתר המפלגה תחת הכותרת "התפיסה הכלכלית". עקרונות התפיסה הכלכלית של הליכוד מנוסחים בתחילת המסמך, כשבראשם המשפט "כלכלה חופשית עם רגישות חברתית". המילה המפורשת "קפיטליזם" אמנם לא נאמרת במפורש, אבל מן המצע עולה ניסיון להציג סוג של "קפיטליזם רגיש", שמודע גם לבעיות החברתיות. 

בליכוד מדגישים בעיקר את ניסיונו של נתניהו כשר אוצר לשעבר, ואת הרפורמה הכלכלית שהוביל בממשלתו של שרון בזמן המשבר הכלכלי החמור הקודם (2003): "בזמן שאחרים מציגים בעיקר דיבורים", נכתב באתר, "לליכוד יש רפורמה כלכלית מוצלחת ברזומה. בזמן שגלי אי ודאות שוטפים את הכלכלה הגלובלית, הוכיחה מפלגת הליכוד כי היא יכולה, ובהצלחה מרובה, לנווט את הכלכלה הישראלית בינות למשברים, אל חוף מבטחים". במפלגה מתהדרים גם בכך שהטיפול במשבר האחרון "הפך את הכלכלה הישראלית לחזקה ועמידה יותר בפני המשברים התוקפים אותה כעת".

הליכוד שם דגש על הצורך בהורדת מיסים דרמטית בכדי לעודד את השוק לצמיחה, וכן מציע לגבש תוכנית ארוכת טווח לצמצום המע"מ שלטענתו "מעיק באופן לא פרופורציונאלי על השכבות החלשות". בליכוד מתכננים רפורמה במנהל מקרקעי ישראל, על מנת "להפיח חיים בתחום הבנייה ולהצית מחדש את ההתפתחות הכלכלית", וכמו כן מצהירים כי ישימו דגש על השקעה בתשתיות - ברכבת ובכבישים - בכדי לעודד תיירות ולספק מקומות עבודה.

"הדבר הגרוע ביותר שניתן לעשות אל מול המשבר הכלכלי העכשווי", מסכמים בליכוד, "הוא לחזור אל מדיניות הרווחה המיושנת, שמוטטה את המערכת הבנקאית, ניפחה את האינפלציה והאריכה את תקופת המיתון. בניגוד להבטחות הריקות מתוכן של מתנגדיה, מציעה הליכוד מנהיגות כלכלית ורפורמות אמיצות שיבטיחו את צמיחתו של המשק הישראלי, את חוסנה של הכלכלה הישראלית ואת יכולתה של הממשלה לדאוג לאלו שבאמת זקוקים לעזרתה". 

ישראל ביתנו: להשקיע בפריפריה

"לקצץ 10% בשכר". ליברמן (צילום: חדשות 2)
פתרונות פרקטיים. ליברמן | צילום: חדשות 2

המצע הכלכלי של ישראל ביתנו הוא פרקטי מאוד וכולל הצעות קונקרטיות לפעולה בנושאים השונים. בראש התפיסה הכלכלית של המפלגה עומד נושא ההשקעה בתשתיות, כשהכוונה היא לביצוע מיידי של כל תוכניות התשתית המתוקצבות ברכבת, ברשות שדות התעופה, בחברת החשמל ובמע"צ. על פי מצע המפלגה, "הוצאתם לפועל פרויקטים אלה תקרב את הפריפריה למרכז, תגשר על פערים סוציו-אקונומיים ותקטין את האבטלה".

בנוסף מדגישים במפלגתו של אביגדור ליברמן כי יתחייבו לסייע לעסקים קטנים ובינוניים, והם אף מציעים מספר פתרונות מעשיים, בהם הקמת קרן סיוע בערבות של המדינה, עידוד שיתופם של עסקים קטנים ובינוניים במכרזים ציבוריים וממשלתיים, אבטחת דמי אבטלה לעצמאיים ועוד.

בנוגע למשבר הכלכלי, מציעים במפלגה פריסה של רשת ביטחון עבור מי שנפגע ריאלית מן המשבר, כזו שתבטיח לחוסכים תשואה של 3% פלוס הצמדה למדד למי שימשוך את כספו רק בעוד 5 שנים. בנוסף קובעים במפלגה כי יש להמשיך גם בשנים הבאות בהפחתת נטל המיסים על שכבות הביניים והורדת המע"מ, וכן קוראים להשקעה רבה יותר באזורי הפריפריה.

מיסז'ניקוב: "נדרשים צעדים החלטיים ומידיים"

ח"כ סטס מיסז'ניקוב, מקום שלישי ברשימה לכנסת, מסביר: "לאור הצפי בעלייה תלולה במספר דורשי העבודה והחרפת המשבר והתפשטותו גם לתחום הריאלי, נדרשים צעדים החלטיים ומידיים להאצת המשק והתמודדות עם המיתון. אנו נפעל לגיבוי תקציבי של מרכז השקעות ההון במפעלי היי-טק ותעשייה מסורתית, כדי להציל עשרות אלפי משרות.

"כמו כן, נגדיל את הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים, המהווים 99% מכלל המגזר העסקי באמצעות עידוד השקעות דרך מרכזי טיפוח יזמות אזוריים ופריסת רשת ביטחון סוציאלית לעצמאים (דמי אבטלה לעצמאיים, תמריצים תעסוקתיים וקרן הלוואות בתנאים נוחים). נפעל להפשרת תוכניות ופרויקטים תשתיתיים (שדה תעופה בינ"ל באילת, תחנות הטפלה, רכבת מודיעין ירושלים ועוד) ועיבוי תקציבי של מרכזי התעסוקה וההכשרה התעסוקתית שיובשו בשנים האחרונות".

קדימה: לצאת לעבוד

תחת הכותרת "תכנית פעולה בנושא כלכלה חברה וסביבה", מציגה מפלגת קדימה את המצע הכלכלי-חברתי שלה לבחירות הקרובות, מצע רחב היקף המאגד בתוכו נושאים שונים כמו המאבק בעוני, עידוד העבודה, צמצום נטל המס, חיזוק הנגב והגליל ועוד.

על פי קדימה, בכדי לטפל במשבר הכלכלי הנוכחי ראשית יש לגבש אסטרטגיה ארוכת טווח שתסמן מתווה ליציאה מן המשבר, "תוך שימת דגש על השקעה בתשתיות ועל העצמת היתרונות היחסיים של ישראל". בקדימה מדגישים את העובדה כי למרות המשבר, שעלול לדבריהם להימשך תקופה ארוכה, המפלגה תדאג לכך שהכנסת הציבור העובד לא תיפגע. "קדימה תבטיח שבניגוד לעבר, פירות הצמיחה יגיעו למרב השכבות בחברה הישראלית ולא יחולקו לשכבות מצומצמות בלבד".

המצע הכלכלי של קדימה מתייחס בהרחבה גם לנושא המאבק בעוני ועידוד לעבודה. קדימה מצהירה כי תעודד יצירת מקומות עבודה חדשים ותגביר את התמריצים להשתתפות בשוק העבודה, אך עם זאת אומרים במפלגה כי יפעלו "להבטיח קיום בכבוד למי שאינו מסוגל לפרנס את עצמו".

בקדימה מציינים כי ימשיכו להשקיע בקצבאות זקנה ונכות, אך מדגישים כי לא יתמכו בקצבאות ילדים מכיוון שהן גורמות להנצחת מעגל העוני לאורך זמן: "הן לא מכשיר אפקטיבי לפתרון של משפחות עניות, אלא רק עוזרות להקל עליהן באופן זמני ונקודתי". בהמשך המצע מדגישים בקדימה את הצורך בהפחתת נטל המיסים והורדת המע"מ, ומצהירים כי בנוסף לחינוך, ישקיעו רבות גם במחקר ובפיתוח על מנת להיאבק בתופעת "בריחת המוחות".

בר-און: "נמשיך בהובלת הרפורמות"

רוני בר און וסטנלי פישר (צילום: רויטרס)
מדיניות מאוזנת. בר-און והנגיד סטנלי פישר | צילום: רויטרס

שר האוצר רוני בר-און, מספר 5 ברשימת קדימה לכנסת, מחדד את הנקודות החשובות במצע: "בתקופת כהונתה של ממשלת "קדימה" הנהגנו מדיניות מאוזנת שאינה קפיטליזם קיצוני הבא על חשבון השכבות החלשות וגם לא סוציאליזם טהור המתעלם מכוחות השוק. בראש סדר העדיפויות העמדנו אג'נדה חברתית-כלכלית, תוך שימת דגש על צמצום האבטלה והעלאת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה מתוך תפיסה כי רק יציאה לעבודה מחלצת משפחות מעוני.

"עודדנו יציאה לעבודה באמצעות הנהגת מס הכנסה שלילי, צמצום מספר העובדים הזרים, תוכנית ויסקונסין וקידום תוכניות תעסוקה ממוקדות למגזרי המיעוטים והחרדים. כמו כן, קידמנו רפורמה בחינוך יחד עם שיפור תנאי השכר של המורים.

"בנוסף, השקנו תוכנית להעצמת הפריפריה הגיאוגרפית, מתוך אמונה כי החוסן החברתי והכלכלי של מדינת ישראל טמון בהשוואת פוטנציאל ההזדמנויות של תושבי הפריפריה ותושבי המרכז וכי ישראל זקוקה לפריפריה לא פחות משהפריפריה זקוקה לישראל. אנו נמשיך בהובלת רפורמות אלו עד להשלמתן למען כלכלה מפותחת וצומחת וחברה צודקת יותר".

העבודה: מצע סוציאל-דמוקרטי

ברק. "על לבנון לפעול באחריות" (צילום: חדשות 2)
"לא ייכון שלום בלי צדק חברתי ולא יהיה צדק חברתי ללא שלום". ברק | צילום: חדשות 2

אי אפשר להתבלבל - המצע הכלכלי של מפלגת העבודה מציין בבירור כי מדובר במפלגה הרואה בחיוב את התערבות המדינה בכלכלה במידת הצורך, או בלשון המצע: "מפלגה סוציאל-דמוקרטית, הדוגלת בכלכלה הוגנת שמשלבת שוק חופשי ויוזמה פרטית עם מערכת רגולציה אפקטיבית, בעיקר בשווקים הפיננסים". בעבודה מדגישים כי הם רואים קשר ישיר בין שוויון חברתי לבין צמיחה כלכלית, ולכן טוענים כי יובילו "מדיניות כלכלית-חברתית שתשלב את השוויון והצמיחה". כמו כן מציינים בעבודה כי הם קושרים בין צדק חברתי וקידום תהליך השלום: "לא ייכון שלום ללא צדק חברתי, ולא יהיה צדק חברתי ללא שלום".

במצע המפורט מנוסחות המטרות הכלכליות של המפלגה והדרכים למימושן - חיזוק אחריות המדינה בתחומי החינוך, הבריאות והרווחה, הרחבת שיתוף הפעולה בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות, קביעת יעדים שנתיים לצמצום האבטלה, עידוד התעסוקה במגזר הפרטי והציבורי, עידוד השקעות בתעשייה וצמצום פערים חברתיים. על פי העבודה, יש לשמר את מערך הקצבאות ואף להרחיב אותו בכל הקשור לאוכלוסיה הוותיקה, בכדי "לאפשר זכות קיום בכבוד".

העבודה מתייחסת במצעה הכלכלי גם לנושאים כמו סוגיית עובדי הקבלן ועובדי כוח האדם, זכויות חיילי המילואים ובעיית הדיור, וכן מדגישה את תמיכתה בעבודה מאורגנת ובזכויות העובדים להתאגד. בסעיף קטן קוראים במפלגה גם לשינוי חוק ההסדרים, כך שיכלול רק סעיפים הקשורים ישירות לתקציב ולא יאפשר דחייה או ביטול של חוקים.

יחימוביץ': "שונים במובהק מהמפלגות האחרות"

ח"כ שלי יחימוביץ' (תמונת AVI: חדשות 2)
"מדיניות אובמה דומה למדיניות הכלכלית של העבודה". יחימוביץ' | תמונת AVI: חדשות 2

שלי יחימוביץ', מקום חמישי ברשימת העבודה לכנסת, מפרטת: "המצע הכלכלי והחברתי של מפלגת העבודה שונה במובהק מזה של המפלגות הגדולות האחרות והוא מפרט אלטרנטיבה כלכלית סוציאל-דמוקרטית, בלי גמגום. ברגע שאתה מגדיר עצמך סוציאל דמוקרט, כפי שהייתה מפלגת העבודה מאז ומעולם, אתה מביא איתך גישה מאוזנת של מדינת רווחה מודרנית, שמצד אחד מעודדת שוק חופשי, ומצד שני שומרת על כוחו של המגזר הציבורי כדי לספק לאזרחיה את צרכיהם הבסיסיים כמו בריאות, חינוך, משפט צדק וקורת גג.

"יש דגש על פיקוח ורגולציה של השווקים הפיננסיים, שהוא ההיפך המוחלט מכלכלת השוק הפרועה שהביאה להתמוטטות הבורסות בעולם, ודגש על הרחבה תקציבית כמכשיר אקטיבי של המדינה להתמודד באמצעותו עם המשבר. כמו כן, במצע שלנו ניתן למצוא מחויבות מוצהרת לעבודה המאורגנת בישראל, מה שכמובן אין לו זכר לא בקדימה ולא בליכוד. אנו דוגלים בזכות להתאגד, להקים ועדים ולמנוע את התהליך הקשה שבו עובדים עם ביטחון תעסוקתי הופכים לעובדי קבלן בחברות כוח אדם, כלומר לעבדים מודרניים.

"יש במצע התייחסות ספציפית ומפורטת למאבק בהתפשטות התופעה של תעסוקה באמצעות קבלנים מחברות כוח אדם, תוך הכרה בכך שמדובר בתופעה לא בריאה, וגם התייחסות נרחבת לצורך בהרחבת התשתיות, ההכשרה המקצועית, ועידוד התעשייה - הן תעשיית הלואו-טק והן תעשיית ההיי-טק, לרבות התיירות כגורם תעסוקה מרכזי. בכל הסעיפים במצע ישנו דגש על הקטנת הפערים הכלכליים בחברה הישראלית, וגם תביעה לדיון מחודש על כל ההפרטות במשק ועצירת ההפרטות של השירותים החברתיים. אפשר לומר שבמידה רבה מדיניות אובמה, כפי שהיא נחשפת עד עכשיו, מאוד דומה למדיניות הכלכלית של מפלגת העבודה".

התנועה החדשה מרצ: חברה של צדק

חיים אורון (ג'ומס) מתראיין (תמונת AVI: חדשות 2)
מדינת רווחה. חיים אורון (ג'ומס) | תמונת AVI: חדשות 2

מצעה הכלכלי-חברתי של מרצ, המתפרש על פני לא מעט עמודים, נפתח בהסבר כללי על ערכיה החברתיים של המפלגה, בדגש על אחריות המדינה להבטחת קיומם בכבוד של כל אזרחי המדינה. מרצ קוראת לשינוי מהותי בסדרי העדיפויות של הממשלה בכדי ליצור "חברה של צדק ולא של צדקה", בלשון המצע.

המפלגה בראשותו של חיים אורון (ג'ומס) קוראת לצמצום הפערים בחברה הישראלית, בין השאר על ידי הקמת רשות לתכנון כלכלי וחברתי שתורכב מנציגי המדינה, ההסתדרות, אנשי אקדמיה ואנשי ארגונים חברתיים, ותהיה גם בעלת סמכויות פעולה. על פי מצע המפלגה, הבסיס לצמצום הפערים בחברה הוא "תעסוקה הולמת שבצידה שכר הוגן", ומרצ תדאג לאכיפה אפקטיבית של חוקי העבודה במדינה, לעידוד עבודה מאורגנת ושמירה על זכויות העובדים, ולהפסקת העסקה על ידי עובדי קבלן וחברות כוח אדם במגזר הציבורי. 

מרצ תומכת במדינת רווחה "שוויונית ואוניברסלית", והיא תפעל לחקיקת חוק יסוד זכויות חברתיות, שיכלול סל של שירותי רווחה נרחבים מהמדינה, לו יהיו זכאים האזרחים. כמו כן מתחייבת מרצ למאבק באבטלה על ידי שיפור מערכת ההשמה והשקעה בתשתיות.

בנוסף, על פי מצעה תפעל מרצ להעלאת המס על רווחי ההון והמס על שני העשירונים העליונים, ומנגד להורדת נטל המס ממעמד הביניים וביטול המע"מ על מוצרי המזון שבפיקוח. במרצ מציינים עוד כי יפעלו למען מתן העדפה מתקנת בקצבאות למגזרים חלשים, משפחות חד הוריות ולתושבי הפריפריה, וכי יגבירו את ההשקעה הישירה בחינוך, בבריאות, בדיור ובתשתיות התחבורתיות, על מנת לחזק את הקשר בין הפריפריה למרכז.

גילאון: "אנחנו מציעים ביטוח פלטינום פלוס מושלם"

ח"כ אילן גילאון (צילום: חדשות 2)
הולך על ביטוח. גילאון | צילום: חדשות 2

ח"כ אילן גילאון, מספר 2 ברשימת מרצ, מוסיף: "לאורך שנים התנערה המדינה מהאחריות לחיי אזרחיה והפקירה אותם ברוב התחומים המשמעותיים. 

"בבריאות צמחה רפואה איכותית לעשירים בלבד מול סל תרופות מצומצם, אין סוף ביטוחים משלימים ומערכת שירותים כושלת לכל יתר האזרחים; בתעסוקה מטפסים אחוזי האבטלה, ונמשכת העסקת עובדי קבלן בשכר עבדות; בדיור הפכו מחירי השכירות לבלתי אפשריים, משפחות נזרקות לרחוב, וזוגות צעירים הפסיקו לחלום על דירות שיהיו שלהם; ברווחה מתקשים נכים להשתלב בחברה ונידונים לחיות על קצבה זעומה, השחיקה בשכר העובדים נמשכת, החסכונות הפנסיוניים שנצברו לאורך שנים נעלמים תוך ימים, והביטוח הלאומי לא מספיק למימון תרופות. והיד, לצערי, עוד נטויה.

"התנועה החדשה מרצ מציעה לאזרחיה ביטוח ולא סתם ביטוח - ביטוח פלטינום פלוס מושלם. ביטוח שמכסה כל אזרח מיום הולדתו ועד ליום מותו בכל תחומי החיים: בריאות, חינוך, רווחה, תעסוקה, דיור, סביבה, תחבורה ונגישות. ואיך אני יודע שביטוח כזה קיים? כי היום כל מיני חברות פרטיות ומסחריות מציעות אותו לכולנו תמורת כסף. אני חושב שזהו תפקידו של הביטוח הלאומי, זה ששכח מזמן שהוא ביטוח והפך להיות מס".

סוף דבר: שמאל, ימין, שמאל

לסיכום, סקירה של המצעים הכלכליים של חמש מהמפלגות הגדולות מגלה כי אכן רב הדומה על השונה. לא לגמרי מפתיע, אבל בין מצעי הליכוד, קדימה, ישראל ביתנו, העבודה ואפילו מרצ, ניתן למצוא לא מעט קווי דמיון, כשההבדלים נעוצים בעיקר בניואנסים ובדגשים. 

כך, בעוד המפלגות שבימין המפה מדגישות את הורדת המסים למען עידוד הצמיחה במשק ואת ההשקעה בתשתיות, בשמאל שמים דגש על הצורך בהתערבות המדינה למען צמצום הפערים החברתיים ושמירה על זכויות העובדים. 

אם בעבודה ובמרצ מאמינים במתן קצבאות לאוכלוסיות החלשות, ולו בכדי לאפשר את קיומן בכבוד, במצעים של הליכוד ושל ישראל ביתנו אין לכך כל אזכור, ואילו קדימה אף מצהירה כי היא מתנגדת בתוקף למתן קצבאות ילדים. 

מה יישאר מכל ההבטחות היפות אחרי הבחירות? ימים יגידו.