מה אנחנו קונים? (תמונת AVI: חדשות)
שבועיים של קניון סגור הם שוויי ערך לירידה של כ-50% בפדיונות בחודש הנוכחי | תמונת AVI: חדשות

"אחרי שראיתי את פגיעת הטילים בבית ספר בבאר שבע ובגן ילדים באשדוד, שלמזלנו היו ריקים, השתכנעתי שההחלטה שלנו לסגור את הקניון, עד כמה שהיא מצערת ופוגעת מבחינה כלכלית, היא בכל זאת החלטה נבונה, כי עדיף תמיד להיות בטוח מלהצטער. אם הגראד שפגע בקניון בחודש מאי האחרון היה נופל חמישה מטר צפונה, הוא היה מפספס את הקניון, אבל אם הוא היה נופל חמישה מטר דרומה, יכולות היו להיות אבידות כבדות, כי הקניון היה מלא". כך אומר שאול לזר, מנכ"ל קניון חוצות אשקלון, שמאז יום ראשון לפני שבועיים עומד סגור.
קניון חוצות אשקלון הוא בבעלות אספן נכסים (97%) מקבוצת אספן, בניהולו של אילן גיפמן, ואילו ב-3% הנותרים מחזיקה משפחת הנר. הוא כולל 14 אלף מ"ר ופועלים בו 70 בתי עסק, ביניהם העוגנים קולנוע גלובוס, ניו פארם ומתחם באולינג. בין היתר שוכרות בו רשתות אופנה, דוכני מזון, מרפאות ולשכת האוכלוסין של משרד הפנים. הקניון, שנהנה מ-96% תפוסה, ממוקם על ציר הכניסה המרכזית לעיר.

ב-14 במאי פגעה בקניון רקטת גראד שפצעה 15 בני אדם, בנוסף ל-62 פגועי חרדה. כעת הרקטות ממשיכות ליפול בעיר, אבל הקניון סגור.

גלובס: האם סגרתם בגלל הנחיות פיקוד העורף, או בגלל שידעתם שממילא לא יבואו הקונים?
לזר: "הייתי מוכן לפתוח בכל מחיר, אבל הוראות פיקוד העורף מפרטות מספר כללים. בימים הראשונים היה בלבול גדול בנוגע להוראות, אבל הכללים הם שבאזור שלנו חייב לשהות כל אחד מהנוכחים במרחק של עד 30 שניות ממרחב מוגן, וכמו כן אסורה התקהלות של מעל 100 איש, מה שהכריע לבסוף את הכף לגבי סגירת הקניון. לא סגרנו אותו פיזית, מי שרוצה מבין בעלי החנויות להגיע לצורכי טיפול, תחזוקה וספירת מלאי, אנחנו לא מונעים מאף אחד, יש לנו אפילו מאבטח 24 שעות. סלקום המשיכו לפתוח, אבל העתיקו את פעילותם לקומת המרתף באופן זמני, ורדיו דרום, ששוכר אצלנו, ממשיך לשדר מאותו המקום".

מי יספוג הכי הרבה מסגירת הקניון - השוכרים או הבעלים של הקניון?
"כקניון אני מצפה שהמדינה תיתן איזושהי תשובה, באופן שבו היא היום מפצה את השוכרים בשדרות. דרושה קודם כל תשובה מיידית, אבל גם תשובה לעתיד. התשובה המיידית צריכה להינתן עוד החודש, ולאפשר דחיית תשלומי מע"מ ומס הכנסה, מה שיכול להקל על השוכרים. באופן עקרוני, גם אנחנו כקניון נפגעים כשהפדיונות יורדים. מוקדם מדי בעיני לרוץ למישהו לבקש פיצוי, ואני גם מודה על האמת - אני לא יודע למי לרוץ. אבל במחשבה על היום שאחרי, אני מקווה שמישהו מגורמי השלטון ייתן את דעתו לנושא הזה עוד היום, כך שתהיה תשובה שניתן ליישם אותה לכשיחלוף המשבר, כשכל אחד יאסוף את השברים ויערוך בקרת נזקים".

במה מתבטאים הנזקים בפדיונות?
"שבועיים של קניון סגור הם שוויי ערך לירידה של כ-50% בפדיונות בחודש הנוכחי, ואולי אפילו יותר".

האם השווי של הקניון צפוי להיפגע כתוצאה מהמצב והאילוצים?
"אני לא חושב. למעשה השווי של הקניון יעלה, וזאת משום שאנחנו כבר מספר חודשים בתהליכי שיפוץ בהשקעה של 4 מיליון שקל בשלב ראשון, שכולל מעטפת חיצונית ופיתוח סביבתי, ובהמשך מתוכנן שיפוץ פנימי בהשקעה של עוד כמה מיליוני שקלים. השיפוץ הוא אסטרטגיה שנקבעה לפני פגיעת הגראד, והיא מצביעה על אמון הבעלים בקניון, ביכולתו ובפוטנציאל הטמון בו. השיפוץ יעלה את שווי הקניון. הוא לא נועד למגן את הקניון, אלא להפוך אותו לאסתטי יותר ולהתאימו לשנות ה-2000. אני לא חושב שיש מרכז מסחרי שהוא ממוגן. מובן שישנם מרחבים מוגנים בתוך הקניון, אבל התקרה עצמה, בסגנון סקיי לייט, בנויה חלקה מבטון וחלקה מתקרה קלה. לכל מרכזי המסחר שאני מכיר יש תקרת סקיי לייט - תקרה שקופה שמכניסה אור טבעי, ולא ניתן למגן תקרה כזו. קניון לא אמור להיות מתקן צבאי או מקלט, הוא אמור להיות מקום שנעים למבקרים להיות בו - זה לא בונקר".