מי שהשכימו הבוקר על מנת להזרים היצעים בכל מחיר, היו המשקיעים שלא יכלו לשאת יותר את התארכותו של המשבר ובעיקר את אי הוודאות. הנהלת הבורסה נאלצה שוב להפעיל בגינם את מנגנון "הפתיחה האנגלית" ולדחות פעמיים את פתיחת המסחר. זאת כדי לאפשר להם לשקול מחדש את צעדיהם, להרגיע את הרוחות ולפתוח את המסחר.
כך קרה, שכמחצית השעה לאחר פתיחתו התייצבו הירידות במדדים הכבדים סביב קו ה-3%, והורגשה התאוששות מסוימת גם בקרב המדדים הסקטוריאליים.

ליום המסחר הנוכחי לא היה הרבה סיכוי מלכתחילה, לאחר נעילה שלילית מאוד באסיה הבוקר, יום רביעי ברציפות, ופתיחה לא פחות עגומה באירופה. ברקע למסחר באסיה, שורה של צעדי חרום שיוזמת ממשלת יפן, אשר נועדו לייצב את בורסת טוקיו ולשקם את המערכת הפיננסית. במהלכים הצפויים אפשר למצוא הקלות מס על רווחים מדיבידנדים ומניות, רכישה של מניות הבנקים על ידי הממשלה והרחבת הנגישות של הבנקים לקרנות ציבוריות.

כאמור, בצד השני של העולם המסחר נפתח בירידות שערים חדות. המדדים המובילים באירופה המשיכו במסעם דרומה, בהובלת בורסות מזרח אירופה ומניות סקטור הפיננסים.

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, רמז כי בנקים מרכזיים ברחבי העולם עשויים לנקוט שוב במהלך משולב של הורדת ריביות, במטרה לעורר את השווקים הפיננסיים. הרמיזה לא הספיקה לאושש את המדדים המובילים, שהציגו ירידות שערים של 5%-3% במהלך היום.

אצלנו התנהל המסחר בחיקוי המגמה העולמית, תוך כדי המתנה לפתיחת השבוע בוול-סטריט, ולפרסום החלטת הריבית של בנק ישראל, הערב. עם חלחול המסרים מצנני ההתלהבות של בכירי בנק ישראל, מרבית ההערכות מתייצבות על הפחתה של 0.25% נוספים בשיעור הריבית. זאת לאחר שההערכות הקודמות עמדו על הפחתה של כ-0.5%, בהמשך להורדה המפתיעה מאמצע החודש, בשיעור של 0.5% ל-3.75% במונחים שנתיים.

בינתיים פורסמו נתוני מאקרו נוספים אשר מצביעים על כך שהפעילות במשק מתכווצת.

המדד המשולב של בנק ישראל ירד בספטמבר, לראשונה מזה חמש שנים, ב-0.3%. בד בבד פורסמו נתוני סחר החוץ של ישראל בספטמבר, שלא הוסיפו שום סיבה לאופטימיות. ההאטה נרשמה בכל תחומי סחר החוץ. הגרעון המסחרי צפוי לצמוח השנה ביותר מ-80%, ולראשונה מזה כארבע שנים לא נרשם גידול בייצוא ההיי-טק הישראלי.

למרות כל זאת, בישיר בית השקעות אומרים כי, "השקל צפוי להיות מטבע עדיף על פני מטבעות רבים, בעיקר בשווקים מתעוררים ובחלק ניכר מהמדינות המפותחות". בישיר מצביעים על הסיבות הבאות: רמת הצמיחה הצפויה בישראל תהיה סבירה בהשוואה למדינות אחרות, שמירה על מסגרת תקציבית ולכל היותר פריצה מתונה שלה, סיכון קטן לאינפלציה ארוכת טווח והתמתנות בהתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח, והציפייה להורדת ריבית נמוכה באוקטובר ביחס למטבעות אחרים. כך שלשקל יש סיבות טובות להיות יציב בתקופה סוערת זו.

ואכן היום גילה השקל עוצמות מול רוב המטבעות המובילים. שערו היציג של הדולר ננעל באובדן של 1.4% ל-3.824 שקל. האירו המשיך להיחלש, ושערו נקבע בתום היום על 4.76 שקל. גם כוחו של המטבע המתחזק ביותר בתקופה האחרונה, הין היפני, לא עזר לו והוא ננעל בירידה של 3.34% מול השקל.

טבע ללא שינוי

בתום יום המסחר ירד מדד המעו"ף ב-3.3% ומדד תל-אביב 100 החסיר 3.4% מערכו.

האפיקים השקליים הארוכים, עדיין בצל הנעלם הגדול של הריבית, ננעלו בירידה של 0.5%, וצמודי המדד לאותו משך זמן איבדו במקביל 0.7%.

מחזור המסחר, שעדיין נמוך יחסית, הסתכם ב-1.8 מיליארד שקל. מניית כי"ל היוותה כתם ירוק בשלל האדום שאפיין את המדדים הכבדים במשך רוב יום המסחר אך גם היא נכנעה למגמה והחסירה 0.3% מערכה.

גם מניית טבע בלטה בירוק במהלך רוב שעות המסחר אך סיימה ללא שינוי. טבע נסחרה כשברקע הפשרה שאליה הגיעה עם חברה שהשקיעה את כספה באג"ח בריבית מכרז משתנה (ARS). על פי ההסכם, טבע תקבל 100 מיליון דולר, תוותר על נקיטת הליכים משפטיים ותשמור על סודיות.

מבין המדדים הסקטוריאליים בלט, כהרגלו, מדד הנדל"ן שאיבד עד תום יום המסחר 6.8%. בין היורדות הגדולות בלטה מניית אלביט הדמיה , אשר צללה ב-9.8%, למרות הודעתה של פלאזה סנטרס על רכישה חוזרת של מניותיה, שבוצעה ביום שישי האחרון בלונדון.

עוד בלטו מניות הטייקונים הגדולים, אשר הציגו צניחה חופשית ללא מצנח. ביניהן נציין את מניית אפריקה ישראל שאיבדה 11.7% ודלק נדל"ן אשר ירדה ב-11.9% נוספים.

מדד מניות הטכנולוגיה, התל-טק, שפתח את יום המסחר כשהוא מתחרה רק במדד הנדל"ן בעומק הירידות, סיים לאחר התמתנות בירידה של 3.9%.

מי שהחזיקו את ראשו של התל-טק מעל המים, היו מניות דוגמת סרגון אשר עלתה 1.7%, לאחר שפרסמה את דו"חות הרבעון השלישי. מהם עולה כי הכנסותיה צמחו ב-30.6% ל-58.1 מיליון דולר, לעומת 44.5 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

עוד בלטה מניית חברת סיליקום הדואלית שעלתה ב-9.3%, לאחר שדיווחה כי שבה לצמיחה ברבעון השלישי, כאשר הכנסותיה עלו ב-19% ביחס לרבעון השני של השנה והסתכמו ב-6.1 מיליון דולר.

ביחס לרבעון המקביל אשתקד נרשמה ירידה של 8% בהכנסות החברה.