השקל נסחר היום (ב') בפתיחת חודש יוני במגמה מעורבת של שני המטבעות המובילים, במסחר בזירת המט"ח המקומית. המטבע האמריקני נחלש מול השקל וירד מתחת לרמה של 3.9 שקלים, בעוד האירו התאושש מול המטבע המקומי אל מעל לרמה של 5.5 שקלים.

גם בזירת המט"ח הגלובלית הדולר נחלש מול המטבעות המובילים: האירו מתחזק מולו ב-0.64% ונסחר תמורת 1.4198 דולר. הליש"ט מתחזקת ב-1.4% ונסחרת תמורת 1.6404 דולר. אינדקס הדולר רשם מחיר שפל של חמישה חודשים כשמול האירו נסחר המטבע האמריקני מעל לרמה של 1.41 דולר לאירו בפעם הראשונה השנה.

גולדמן זאקס: הדולר ישוב להיסחר ברמה של 4.3 שקלים בתוך 3 חודשים

בסקירה על המשק הישראלי, כלכלני גולדמן זאקס מציינים כי הירידה שנרשמה בתמ"ג הישראלי ברבעון הראשון של שנת 2009, מאותתת על האצה בקצב ההתכווצות, בדומה לתחזית שפרסם בנק ישראל. כעת צופים בגולדמן זאקס כי ב-2009 יתכווץ התוצר הישראלי ב-2.4% וכי בשנת 2010 תשוב הכלכלה המקומית לצמיחה של 2.7%.

בהתייחסם לריבית במשק מצפים בגולדמן זאקס כי זו תישאר ברמה של 0.5% במהלך 12 החודשים הבאים. בהתייחסם לשוק המט"ח המקומי צופים בגולדמן זאקס כי ב-3, 6 ו-12 החודשים הקרובים יעלה שערו של הדולר כנגד השקל לרמות של 4.3, 4.3 ו-4.2 שקלים, בהתאמה, ומסבירים כי החולשה בטווח הקצר בשערו של הדולר מונעת על ידי החלשות הדולר בעולם שהוביל גם את הדולר/שקל לסגת מרמות השיא האחרונות שנקבעו ברמה של 4.25 שקלים. בגולדמן זאקס מאמינים כי התנאים הבסיסיים (פונדומנטליים) במסגרתם בנק ישראל פועל באופן בלתי קונבנציונלי ורוכש מדי יום 100 מיליון דולר בשוק - צפויים להחליש את השקל.

למרות המשבר: תיק הנכסים במט"ח של בנק ישראל הציג תשואה חיובית ב-2008

תיק הנכסים במטבע חוץ של בנק ישראל השיג ב-2008 תשואה חיובית של 5.95%, כך עולה מדו''ח השקעת יתרות המט''ח של הבנק המרכזי. זאת, בשונה מרובם הגדול של הגופים הפיננסים בארץ ובעולם. התשואה שהציג תיק הנכסים של הבנק המרכזי היא מהגבוהות שהשיג בנק ישראל בעשור האחרון. ההישג מעניין במיוחד, לאור העובדה כי מדיניות ההשקעה של בנק ישראל היא בהגדרתה שמרנית מאוד; מכאן, שפונקצית המטרה של תיק זה אינו מיקסום רווחים (כמו בחברות ביטוח או בנקים, לדוגמא) אלא שמירה על היציבות הפיננסית של המשק ואי-אובדן ערכו של התיק.

עוד עולה מהדו''ח, כי בעקבות תוכנית רכישות המט''ח ששיגר בנק ישראל בתחילת 2008 - אשר במסגרתו נרכשו כ-12 מיליארד דולר - זינקו יתרות המט''ח של הבנק מרמה של כ-29 מיליארד דולר בממוצע (ב-2007) לרמה של 39 מיליארד דולר בסוף 2008. בעקבות הזינוק ביתרות המט''ח, גדלה יציבתו הפיננסי של המשק; גידול זה בא לידי ביטוי בשני פרמטרים: יתרות המט''ח הנוכחיות מכסות היום כמחצית מסך החוב החיצוני ברוטו של המשק, כמו כן, מכסות הן את כלל החוב החיצוני בטווח הקצר טווח של המשק.

לידיעה המלאה ב"גלובס"