הבורסה בפרנקפורט, ברוקר מגיב למצב (צילום: חדשות)
כשעה וחצי לפני סיום המסחר, התמתנו ירידות השערים | צילום: חדשות

המסחר באחד-העם ננעל בירידות שערים. אך בשיעורים מתונים בהרבה מאלו שפתחו את יום המסחר ומאלו שנרשמו במהלכו. כשעה וחצי לפני סיום המסחר, התמתנו ירידות השערים בהובלת מניות כי"ל, החברה לישראל, ואפריקה ישראל, שמשכו את הבורסה מעלה, וממדד המעו"ף נגרעו בסיום "רק" 3.8%.

נזכיר כי פתיחת המסחר היום נדחתה לאחר שמדד המעו"ף פתח את היום בירידה של 8.2%. במק"מ ובאג"ח נפתח המסחר ב-11:15, ובמניות היתר ב-11:30. מניית כי"ל, כאמור, עזרה למתן את ירידות השערים בת"א. המניה שעברה במהלך היום ממגמה שלילית, לזו החיובית, הושפעה מפער הארביטרז' החיובי שנרשם במנייתה ביחס למניות הדשנים המובילות בעולם ובהן, פוטאש ואגריום.

כי"ל, רשמה בשבוע שעבר ירידה חדה של 19.1%, לעומת ענקית הדשנים פוטאש, המשמשת גם כבעלת עניין מרכזית בכי"ל, אשר תיקנה חלק ניכר מהירידות במניה וסיימה את שבוע המסחר התנודתי בירידה של 4.5% בערך המניה. כשעה וחצי לפני סיום המסחר כי"ל רשמה עליות של כ-8.5%, אך בסיום יום המסחר ננעלה בעלייה "צנועה" של 1.3%.

המניות הדואליות בבורסה בת"א שסבלו מירידות חדות בבורסות העולם השלימו את פערי הארביטראז' השליליים שרובם היו דו ספרתיים, מי יותר ומי פחות.

נציין, כי ירידות במדד המעו"ף בשיעור כה חד, כפי שנרשמו היום, נרשמו ב-5 באוקטובר 2008, שבו איבד מערכו מדד המעו"ף 6.33% מערכו. ירידות חדות מכך נרשמו ב-21 באוגוסט 1994 בו איבד מדד המעו"ף מערכו 9.66%.

בסיום יום המסחר מדד המעו"ף ירד ב-3.8%, מדד ת"א 100 איבד 4.6%, התל-טק בלט בירידה של 11.8%, מדד הבנקים השיל 1.9% מערכו ומדד הנדל"ן צנח ב-8.9%.

בכפוף לכללי "הפתיחה האנגלית", חלה היום דחיית מסחר בבורסה בתל-אביב - למשך 45-50 דקות במסגרת מה שמכונה "מנתק זרם". זאת, לאחר שכשלו הניסיונות לצנן את הירידה במדד המעו"ף התיאורטי באמצעות דחיית המסחר למשך דקות ספורות בלבד. המסחר בנגזרים - לרבות אופציות מעו"ף - אשר החל ב-09:30 כסדרו, הופסק אף הוא, אך חודש כאמור.

השער התיאורטי של מדד המעו"ף הצביע לפני פתיחת המסחר על ירידות שהגיעו אף ל-16% ויותר. נזכיר, כי ירידה הגבוהה מ-12% עשויה להביא לביטול יום המסחר, כפי שיפורט בהמשך הסקירה.

בבורסה התכוננו לירידות

כבר אתמול בערב (מוצ"ש) הודיעו בבורסה בת"א כי בעקבות הצפי לירידות שערים חדות החליטו בבורסה לדחות את פתיחת המסחר באג"ח לפתיחת המסחר במניות הנמנות עם מדד ת"א-100. בימים כתיקונם, המסחר במק"מים, אג"ח ממשלתיות וקונצרניות אמור להיפתח ב-09:30, לפני שלב הפתיחה במניות הגדולות.

בשל ירידה בשיעור גדול מ-2.5% בשער הפתיחה של מדד המעו"ף נדחתה פתיחת המסחר בשוק המניות ב3-5 דקות, ודחייה זו חזרה על עצמה שוב מאחר והצעד לא עזר. כיוון שהשינוי עדיין היה גדול מ-5%, הופעל "מפסק זרם" ראשון שדחה את פתיחת המסחר בכ-45-50 דקות והמסחר נפתח לאחריו.

נזכיר כי במידה ובמהלך המסחר עלייה או ירידה של מדד המעו"ף מעל ל-8% היתה מביאה להפסקת מסחר קצובה. במידה והשינוי היה מעל ל-12% יכלה מנכ"ל הבורסה, בהתייעצות עם יו"ר הדירקטוריון, להפסיק את המסחר עד תום יום המסחר, ובכך למעשה לבטל את יום המסחר בבורסה. תרחיש שלשמחתנו לא קרה.

ובבורסות בעולם...

בוול סטריט ננעל המסחר ביום שישי בירידות שערים חדות - ומדדי הדאו ג'ונס ו-S&P 500 השלימו את הירידה השבועית החדה ביותר מאז ומעולם. בשל יום הכיפורים והגשר בעטיו, ירד מדד הדאו ג'ונס ב-4 ימי המסחר האחרונים ללא גיבוי מהבורסה המקומית ב-15.1%. ה-S&P 500 ירד ב-15% והנאסד"ק ב-11.7%.

באירופה, התמונה לא הייתה שונה: בבורסה בפריז השיל מדד הקאק 40 כ-14.9% מערכו. בבורסת לונדון צנח הפוטסי 100 ב-14.6%. מדד הדאקס ירד ב-14.8% בבורסת פרנקפורט בגרמניה. במזרח הרחוק, מדד ההנג-סנג ההונג-קונגי נפל ב-11.9%. הניקיי 225 צנח בינתיים ב-18.5% בבורסת טוקיו ביפן ואילו המדד המשולב של בורסת שנחאי נסוג ב-7.3%.

ירידות השערים החדות לא פסחו על המניות הדואליות שנסחרות במקביל בתל אביב ובבורסות של ניו יורק כשרבות מהן פתחו את המסחר עם פערי ארביטראז' דו ספרתיים.

מאמצים גלובליים לייצוב מערכות

נראה כי הממשלות והבנקים המרכזיים, עושים ברחבי העולם כמיטב יכולתם בכדי לסייע לשווקים להיחלץ ממשבר האשראי, דוגמא לכך ניתן לראות בהורדת הריבית המתואמת בשיעור של 0.5% ביום רביעי של ארה"ב,האיחוד האירופי ובריטניה - הורדה שפסחה על המסחר בבורסה המקומית כיוון שיצאה בערב יום כיפור. נציין, כי בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.5% ביום שלישי בשבוע שעבר, והוביל את הבורסה בת"א לעליות שערים חדות.

במסגרת המלצות הפורום ליציבות פיננסית של קרן המטבע הבינלאומית המליצו כי יחס הלימות ההון המזערי בבנקים ברחבי העולם עתיד בעתיד לעלות. עוד הומלץ על הגדרת התנאים של מכירת הלוואות שתוציא נכסים ממאזן המוסדות הפיננסיים, והטלת פיקוח על מוסדות ומכשירים אשר לא נמצאים תחת שום כיסוי רגולטורי.

אך למרות ההיערכות הגלובלית, אמר אוליבר בלנשרד, הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) בשבת כי בתרחיש הגרוע ביותר, הממשלות יזדקקו לעוד כמה שבועות כדי להעריך במדויק את השפעת המהלכים שלהן על המצב הנוכחי. לדעתו, השווקים עלולים לאבד עוד 20% מערכם לפני שיצליחו להתאושש.

בדברים שאמר לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה". הוא הוסיף הערה יותר אופטימית, לפיה יש "אפס סיכויים" שהמצב יגיע למיתון בסגנון השפל הגדול של שנות ה-30 של המאה הקודמת.

בממשלה מטכסים עצה

שר האוצר בר-און וראש הממשלה אולמרט נפגשו לשיחה על המצב הכלכלי. "ממשלת ישראל תדאג למערכת הפיננסית", דיווחו בהודעה משותפת. שר האוצר מסר כי "במשך 60 שנה לא היתה פגיעה במחזיקי פקדונות וכך תנהג הממשלה גם בעתיד".

בר-און הוסיף ואמר כי "המציאות הכלכלית והפיננסית בישראל היא שונה: המערכת הפיננסית, ובפרט המערכת הבנקאית פעלה בדרך שמרנית יותר. זו מערכת שכמעט ולא אימצה את אותם מכשירים פיננסיים מתוחכמים מהם סובלות כעת מערכות אחרות. ממשלות ישראל הוכיחו בעבר, משך 60 שנה, את מחוייבותן לכך ואת יכולתן לפעול, ואנו נדע לפעול כך יחד עם בנק ישראל, ככל שיידרש, גם בעתיד".

מניות בכותרות

מניית כי"ל , המניה עם מחזור המסחר הגדול בבורסה בת"א, שרשמה בשבוע שעבר ירידה חדה של 19.1% , רשמה כשעה וחצי לפני סיום המסחר עלייה של כ-8.5%, אך סיימה בעלייה מתונה יותר של 1.3% החברה האם של כי"ל, החברה לישראל , ננעלה בעלייה.

במגזר הנדל"ן ריכזו עניין המניות המרכזיות שרשמו עליות חדות ביום שלישי, בעקבות הורדת הריבית, ביניהן, אפריקה ישראל , דלק נדל"ן וגזית גלוב .

טבע ריכזה עניין בעקבות פער ארביטראז' שלילי של כ-11% בין מחיר המניה בארץ למחיר המניה בבורסה של ניו יורק.

מניות דואליות רבות פתחו את המסחר בפערי ארביטראז' שליליים דו ספרתיים, חלקן השלים את הפער, וחלקן לא הצליח. נציין את נייס , ארוטק , מטאלינק , אלווריון , וריפון ואלדין .

כלל ביטוח הודיעה כי תבצע גיוס של 250 מיליון שקל בדרך של הנפקת כתב התחייבות נדחה. הסכום שיגוייס ישמש להגדלת ההון העצמי של החברה.

המשביר לצרכן רוכשת את יתרת המניות (50%) ברשת האופנה JUMP מידי מנחם קופיץ, תמורת 7.5 מיליון שקל. כמו כן, תמורה נוספת תשולם בגין מבנה החברה שממנו פועלת החברה.

אורמת טכנולוגיות, החברה הבת של אורמת תעשיות , הודיעה בסוף השבוע שעבר כי היא חתמה על קו אשראי נוסף בסך 100 מיליון דולר באמצעות בנק מסחרי. בסה"כ, קווי האשראי הבלתי מנוצלים של החברה בבנקים מסחריים שונים עומדים על 260 מיליון דולר.

פאנדטק ביצעה רכישה נוספת, השלישית שלה מתחילת השנה. בערב יום הכיפורים דיווחה החברה על רכישת החברה הבריטית Synergy Financial Systems, תמורת 2.5 מיליון ליש"ט במזומן (כ-4.3 מיליון דולר). עוד 1.1 מיליון ליש"ט (כ-1.9 מיליון דולר) ישולמו בכפוף לעמידה באבני דרך בשלוש השנים הבאות. סינרג'י נרכשת על-ידי החברה הבת של פאנדטק בשווייץ, BBP.

הבורסה לניירות ערך בתל-אביב (צילום: עודד קרני)
בכפוף לכללי "הפתיחה האנגלית", חלה היום דחיית מסחר בבורסה בתל-אביב | צילום: עודד קרני

האג"ח הקונצרניות של הטייקונים נופלות

גם היום ריכזה את מירב העניין האג"ח של אפריקה ישראל שבשליטת איש העסקים לב לבייב, כאשר אג"ח מסידרה 16 הנושאת ריבית (קופון) של 4.7% שמועד פידיונה ב-2017, והמח"מ עלייה הינו 5.28 שנים, הובילה היום את הירידות בשוק.

עוד בלטו בירידות, אג"ח של קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה (62.3%) מסידרה 23 שמתחילת השנה איבדה כ-17%.

גם אגרות החוב הקונצרניות של אלביט הדמייה של מוטי זיסר, גזית גלוב של חיים כצמן וג'י.טי.סי. של קרדן בלטו בירידות שבין 5% ל-10%. איגרת החוב הסחירה ביותר היום בבורסה מבין הקונצרניות היא אג"ח 22 של חברת החשמל.