במגמת ירידה (צילום: getty images)
התחילו מגומגם, סיימו בעלייה. מניות בוול סטריט | צילום: getty images

המסחר בוול סטריט נחתם בעליות חדות לקראת לאחר יום מסחר תנודתי שבא לידי ביטוי בעלייה נוספת של 10% במדד ה-VIX לרמת שיא חדשה העומדת על כ-76% . כל זאת וזאת לאחר שבפתיחה רשמו המדדים המובילים עליות של כ-2% ולאחר מכן עברו להסחר בירידות חדות שהגיעו לנפילה של יותר מ-4%. נזכיר כי אתמול ננעלה וול סטריט בירידות חדות של יותר מ-7%. הירידה של הנפט אל מתחת ל-70 הדולר לחבית תמכה בעליות בשוק המניות, כאשר הנהנות העיקריות מנפילתו היו מניות חברות התעופה והתחבורה.

העליות בוול סטריט שהושפעו בתחילת המסחר מפרסום נתוני מאקרו טובים מהצפוי, כאשר מדד המחירים לצרכן נותר ללא שינוי לעומת צפי כי יעלה מעט, וגם הנתון השבועי המעיד על מספר המצטרפים למעגל האבטלה בארה"ב היה נמוך מן התחזיות המוקדמות. לעומת זאת לאחר תחילת המסחר השפיעו נתוני המאקרו לרעה על המדדים המובילים לאחר שפורסם על היצור התעשייתי צנח ב-2.8% לעומת צפי כי ירד ב-0.8% וכן לאחר שפורסם כי הפעילות במפעלים באיזור פילדלפיה ירדו לאופן החד ביותר מאז ומעולם. נזכיר כי אמש היו אלו נתוני המאקרו שהפילו את השוק לאחר שפורסם כי חלה ירידה חדה מהצפוי במכירות הקמעונאיות.

המסחר בוול סטריט גם מושפע מפרסומים רבים של תוצאותיהן הכספיות של חברות מובילות בשוק, ביניהן נציין את ענקית הבנקאות סיטיגרופ שדיווחה על מעבר להפסד, גם מריל לינץ' שברבעון השלישי עוד היתה עצמאית בטרם קרסה ונרכשה על ידי בנק אוף אמריקה דיווחה על הפסד אדיר של 5.1 מיליארד דולר, יצרנית הסלולר נוקיה דיווחה גם היא, ומדו"חותיה עולה כי רווחיה ירדו ב-30% , עוד צפויות לפרסם היום בסיום המסחר דו"חות חברות גוגל ו-IBM.

מנכ"ל מורגן סטנלי, ג'ון מאק אמר היום במסגרת ראיון לרשת הטלביזיה CNBC כי "העולם נמצא במיתון וצפוי להאטה כלכלית חריפה עוד יותר ב-2009 והוסיף כי הוא לא יופתע עם המיתון יגלוש גם ל-2010". המנכ"ל קורא "להקמת גוף פיקוח עולמי בתחום ני"ע והשרותים הפיננסים". בנוסף אמר מאק כי ההון שהתקבל לאחרונה ממיצובישי UFJ בהיקףשל 9 מיליארד דולר וכן ההזרמה שקיבלה החברה מהממשל ישמש לצורך הפחתת רמות המינוף מרמות מכפיל של מעל 20 לרמות של 16-17.

מגזר הסחורות והנפט גם הוא המשיך לרכז עניין כשגם היום נרשמו בו ירידות חדות במחירו של הזהב השחור שננעל לראשונה מזה 14 חודשים מתחת ל-70 דולר לחבית. גם מחיריהם של הזהב והסחורות החקלאיות המשיכו לרדת, מה שגרר את מניות מגזר הדשנים המובילות לעוד יום של ירידות.

בתגובה לירידות החדות אמש בוול סטריט, המדדים באסיה ננעלו היום בירידות חדות כשמדד הניקיי היפני רשם היום ירידה של 11.5%. באירופה גם ננעלו השווקים בירידות חדות כאשר מדד הקאק הצרפתיבלט בירידה של 5.9%.

מדד הדאו ג'ונס סיים בעלייה של 4.62% ל-8,974 נקודות, מדד ה-S&P500 זינק ב-4.25% לרמה של 946 נקודות, מדד הנאסד"ק בלט בסיום כשרשם עלייה של 5.49% לרמה של 1,717 נקודות.

זירת המאקרו

היום ב-14:30 פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר, שנותר ללא שינוי, לעומת צפי לעלייה של 0.1%. מחירי האנרגיה בארה"ב בחודש ספטמבר ירדו ב-1.9% וקוזזו על ידי עלייה במחירי המזון שעלו בספטמבר ב-0.6% . בחישוב שנתי עומד מדד המחירים על 4.9% לעומת צפי האנליסטים ל-5% .

בנוסף פורסם הנתון השבועי המעיד כי מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה הפתיע לטובה עם ירידה ל-461 אלף תביעות.לעומת צפי לירידה מתונה יותר ל-470 אלף תביעות לעומת 478 אלף בשבוע הקודם.

הייצור התעשייתי בארה"ב לחודש ספטמבר, נפל ב-2.8% לעומת צפי כי ירד ב-0.8% וכושר הניצול ביצור ירד ל-76.4% לעומת צפי ל-77.9%.

בשעה 16:00 פורסם סקר ה'פד' של פילדלפיה ביחס לפעילות המפעלים באיזור לחודש אוקטובר שירד באופן החד ביותר מאז ומעולם כנפל ב-37.5 נקודות לעומת צפי לירידה של 5 נקודות ולעומת עלייה של 3.8 נקודות בחודש הקודם.

במסחר האלקטרוני על החוזים העתידיים על הנפט לחודש אוקטובר נסחרים בירידה של 6% ל-70 דולר לחבית. בשעה 17:00 פורסם דו"ח המלאים השבועי בארה"ב שהפתיע כשרמות המלאי זינקו פי שניים מהצפי. הציג עלייה של 5.611 מיליון חביות לעומת צפי לעלייה של 2.6 מיליון חביות בלבד. מלאי הדלק בארה"ב רשם עלייה של 6.973 מיליון חביות לעומת צפי לעלייה מתונה יותר של 3 מיליון חביות

הירידות החדות מקיפות היום גם את שוק הסחורות כשהזהב רושם ירידה חדה של 3.97% ל-805.7 דולר לאנוקיה. מחיר התירס בבורסת הסחורות של שיקגו רושם ירידה של 3.67% ל-3.74 דולר לבושל.