במגמת ירידה (צילום: getty images)
מדד דצמבר הוא המדד השלילי השני ברציפות, וכנראה לא האחרון | צילום: getty images

בניגוד לציפיות, מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר ירד ב-0.1% בלבד, לעומת נובמבר, כפי שפירסמה היום (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הירידות הבולטות שוב נרשמו, כמו בחודש הקודם, במחירי מוצרי אנרגיה, שירדו ב-5%, וצניחה חדה במחיר העגבניות שנפל ב-41%.

ירידה חדה נרשמה גם בסעיף פירות טריים, הבראה ונופש בחו"ל, בשר ועופות, מוצרי קוסמטיקה, ריהוט, תרופות ומשקפיים. מנגד, נרשמה עלייה של כ-2% בסעיף הדיור וזינוק של 12% בסעיף ההלבשה, אשר קיזזו את הירידות.

התייקרות יוצאת דופן נרשמה בחשבון הטלפון, ובמחירי המכוניות. כתוצאה ממדד דצמבר, הסתכמה האינפלציה לשנת 2008 כולה ב-3.8%, המהווים חריגה של כ-1% מיעד המחירים שקבעה הממשלה (3%-1%)

בשנת 2008 כולה, נרשמה צניחה של 4.5% במדד המחירים הסיטונאים של תפוקת התעשייה, וזאת לעומת עלייה של כ-12% ב-2007. הסיבה לכך, נובעת בעיקר מההוזלה שנרשמה בחודשים האחרונים במחירי הדלקים.

נציין, כי נוצר פער של 1.5% בין האינפלציה של החמישון העליון בישראל לעומת זו של החמישון התחתון. בחמישון העליון, הסתכמה האינפלציה השנתית ב-3.2%, לעומת זאת, נרשמה אינפלציה של 4.8% בחמישון התחתון

ע"פ התחזיות בשוק, מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר היה צפוי לרדת בשיעור של כחצי אחוז.

מדד דצמבר הוא המדד השלילי השני ברציפות, וכנראה לא האחרון, שכן גם בנובמבר ירד המדד בשיעור חד של 0.6%. אם מנכים את סעיף הדיור, שמתנהג בדרכו שלו וצורת חישובו שנויה במחלוקת, מדד נובמבר צנח בכ-1.5%. ירידת המחירים משקפת היטב את המצב הריאלי של המשק הישראלי, המאופיין בירידה בצמיחה עקב הצניחה של שני מנועיה העיקריים: היצוא והצריכה הפרטית.

ניתן לסכם את האינפלציה לשנת 2008 לשני כוחות עיקריים שאינם קשורים למשק הישראלי בלבד. מצד אחד הזינוק במחירי המזון ובנוסף לכך העלייה החדה במחירי הדיור שנבע מהמרה גורפת ומקיפה מחוזים דולריים לחוזים שקליים, כאשר מתוצאה בירידה בערך הדולר בעלי הדירות גם ייקרו את דמי השכירות כפיצוי. שני סעיפים אלו בלבד תרמו לעלייה של כ-3.8% במדד השנתי.

התגובות למדד דצמבר

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "המדד המצטבר של שנת 2008 משקף את הטלטלות שעבר המשק הישראלי בשנה האחרונה, מצמיחה גבוהה לסימני מיתון עמוק". לין הדגיש בדבריו כי בדומה לשאר כלכלות העולם, גם המשק הישראלי עומד בפני מיתון עמוק יותר, וכי תנאי ההצלחה ליציאה ממיתון זה תלויים, במידה רבה, בהתנהלות אחראית של הממשלה, בנק ישראל והמערכת הבנקאית. על-פי הערכותיו, מדד 2009 יעמוד על הטווח שבין בין 0% ל- 0.5%. "המשק הישראלי בשנת 2009 יאופיין במגמות שליליות - צמצום בפעילות העסקית, ירידות בהיקפי הייצוא והייבוא, גידול בשיעורי האבטלה, קיפאון במחירים, וצמצום הצריכה הפרטית".

אורי יהודאי - התאחדות התעשיינים: על בנק ישראל להמשיך בפעולות להורדת הריבית ולהגדלת מצאי האשראי למגזר העסקי, זאת בהעדר תקציב מדינה ומדיניות פיסקלית שתאפשר תמיכה ממשית במגזר העסקי. יהודאי טוען, כי על המדינה להעמיד כלי אשראי אפקטיביים בערבות מדינה מלאה, זאת כדי להציל אלפי עסקים מסכנת מחנק וקריסה.

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון: המדד השלילי הנוסף משקף את המשך הדפלציה שהינה קטלנית למשק. רק הפעלתן המיידית של מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרחיבות תציל אותנו מפני קטסטרופה, גם במחצית השנייה של השנה. המדיניות הפיסקלית בה נוקט האוצר כיום הינה צרה וחסרה. ללא תוכניות ממשלתיות מורחבות שיבטיחו הגדלה משמעותית של מצאי האשראי במשק, ואת המשך הישרדותו של המגזר העסקי בכלל והעסקים הקטנים והבינוניים בפרט, לא נצליח לבלום את פגיעתו של המשבר הכלכלי העולמי.

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות: האינפלציה הכוללת תמשיך לרדת, בחודשים הבאים, לנוכח מחירי התשומות שירדו וההאטה במשק. עם זאת, מדד דצמבר הצביע על עלייה נוספת באינפלציה הבסיסית והקשר בין האינפלציה לבין שער השקל ממשיך להיות חזק. בשל ההאטה הכלכלית המהירה, בנק ישראל יפחית את הריבית ב-23 בפברואר, אך לנוכח העלייה בקצב האינפלציה הבסיסית, יסתפק בהורדה בת 0.25%. במבט קדימה, נראה כי תימשך הירידה המהירה בקצב הכולל של האינפלציה, בהשוואה לעלייתו הגבוהה ב-12 החודשים האחרונים, אך האינפלציה הבסיסית מראה דווקא סימני עלייה.