ו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ושר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, נפגשו בערב ראש השנה לשיחה על נושא סוף השבוע הארוך – או להבדיל, קיצור שבוע העבודה. בעוד שכהן מנסה לקדם החלת 6 סופי שבוע ארוכים במשק בשנה, ניסנקורן מעוניין בקיצור שבוע העבודה, כפי שהוא מוגדר בחוק, מ-43 שעות שבועיות ל-42.

בתחילת 2017 אישרה הממשלה את הצעתה של ועדת המנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, להחלת 4 סופי שבוע ארוכים במשק בשנה. חצי שנה קודם לכן עברה בקריאה טרומית הצעת החוק של כהן, שקובעת 6 סופי שבוע ארוכים בשנה. כהן הגיע להסכמות עקרוניות עם התאחדות התעשיינים – מי שהיו אמורים להיות המכשול העיקרי בפני התוכנית.

עמדת ניסנקורן מתבססת על ההערכה שלו כי בפועל רעיון סוף השבוע הארוך לא יקודם בישראל, והחשש שלו מכך שהסכנה לפגיעה בשכר העובדים מקידומו גבוה יותר. במבט על סך שעות העבודה בשנה, ההשלכות של קיצור מספר שעות העבודה השבועיות בשעה - כמעט זהות במספר השעות שהן מורידות להוספת 6 סופי שבוע ארוכים.

>> הטלוויזיה של ישראל עוברת לערוץ 12: כל מה שצריך לדעת לקראת הפיצול של ערוץ 2

עם זאת, קשה לא להיות ער לעובדה שקיצור מספר שעות העבודה השבועיות בשעה אחת – הוא מהלך הרבה יותר בטוח עבור העובדים המאוגדים בהסתדרות. עובדים אלו משתייכים למקומות עבודה מסודרים דוגמת המגזר הציבורי - מקומות עבודה שבהם נהוג להעביר כרטיס בכניסה וביציאה – והורדת מספר שעות העבודה השבועיות בהם היא מהותית לתנאי העבודה.

עם זאת, במגזר הפרטי - לצד קופאיות או מזכירות המעבירות כרטיס, קיימים מקומות עבודה רבים שבהם אין כל משמעות לשאלה אם מספר שעות העבודה במשק מוגדר כ-42 שעות או 43 שעות. מההיבט הזה הארכת חלק מסופי השבוע היא מהלך שיטיב גם עם אותם עובדים במשק שאינם מעבירים כרטיס, ואיש לא סופר את שעות העבודה שלהם.

זווית חשובה נוספת כשמדובר על המגזר שייהנה יותר מהדרך בה יקוצר שבוע העבודה קשורה לכך שבמגזר הציבורי כבר היום מספר שעות העבודה הנקוב הוא 42.5 שעות עבודה בשבוע, בעוד שבשאר המשק החוק מגדיר 43 שעות עבודה שבועיות. מהיבט זה דווקא המגזר הפרטי העובד לפי שעה ייהנה יותר ממהלך הורדת מספר שעות העבודה.

מספר שעות העבודה השבועיות בישראל – 43 – גבוה משמעותית מממוצע שעות העבודה באיחוד האירופי ובמדינות OECD, שהנו כ-40 שעות בשבוע בממוצע.

כהן וניסנקורן אמורים לשוב ולהיפגש בשבועות הקרובים.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
שרי אריסון מצאה פתח מילוט מההשקעה שלה בבנק הפועלים
האם כיל שוב עבדה על המדינה?