אוטובוס אגד (צילום: mako)
באגד וברשות מעריכים שהתביעה תיגמר בפשרה | צילום: mako

הרשות הפלסטינית מנהלת מו"מ לפשרה עם חברת אגד, שתבעה אותה בשנת 2002 בגין אחריותה לפיגועי הטרור הרבים באוטובוסים, שגרמו לה אובדן הכנסות. כך נודע ל"גלובס". זו הפעם הראשונה שבה הרשות הפלסטינית מנהלת מו"מ לפשרה בתביעה שהוגשה נגדה בשל אחריותה לפיגועים.
לפני כשלושה חודשים הועבר התיק לגישור בפני ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא-רון. באגד וברשות מעריכים שהתביעה תיגמר בפשרה. הצדדים מתדיינים כעת על גובה הסכום כשההערכה היא שהרשות תשלם "מבלי להודות בטענות" עד 30 מיליון שקל תמורת דחיית התביעה. סכום התביעה המקורי היה 52 מיליון שקל וכיום הוא נאמד בכ-70 מיליון שקל. אם תושג פשרה, היא תובא לאישור ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד.

אגד פוצתה בשעתו על ידי המדינה (מס רכוש) על הנזקים לאוטובוסים ועל מחצית מאובדן ההכנסות שגרמו הפיגועים. באמצעות עוה"ד רם כספי, ארנה קדר ורוית צמח היא תבעה מהרשות ומהעומד בראשה דאז, יאסר ערפאת, את המחצית השנייה וטענה שבתקופת האינתיפאדה השנייה כל פיגוע הביא לרתיעה של הציבור מנסיעה באוטובוסים.

ערפאת לא הגיש כתב הגנה ואגד קיבלה פסק דין אישי נגדו, אך בינתיים נמנעה מניסיון לאוכפו בחו"ל ולעקל חשבונות בנק ונכסים שלו. אגד כן קיבלה עיקול על כספי הרשות שבידי ישראל, אך הסכימה להסירו אחרי שהמדינה התחייבה לשלם לה כל סכום בו תחויב הרשות.

"פיאד יאשר אם נגיע להסכם"

פרקליטה הקבוע של הרשות, עו"ד יוסי ארנון, אמר ל"גלובס" כי זו הפעם הראשונה שהסכים לנהל מו"מ לפשרה משום שמדובר בתביעה על נזקי רכוש, בה קל יותר לערוך חישוב כלכלי של נזק מאשר בתביעת נזקי גוף שמגישים נפגעי הטרור. "כשיהיה משהו בשל, אשב עם ראש הממשלה הפלסטיני והוא יחליט. ייתכן שיאמר שזה לא בא בחשבון או שההצעה אינה טובה. הוא הלקוח. אבל אני מעריך שאם נגיע להסכם הוא יאשר".

ארנון מפתיע באומרו שסיבה נוספת למו"מ התקדימי הוא העובדה שבצד השני ניצב רם כספי. "אני אוהב מאוד אותו ואת הראש המסחרי שלו. הוא לא מתלהם ולא מתלהט. אם יש מישהו שאפשר לגמור איתו תיקים זה רם כספי".

לדברי עו"ד כספי עצמו, "הרשות לא רוצה פסיקה שתהווה תקדים. אמרנו לה שזה המקרה היחיד שיש פסק דין אישי נגד הנשיא שלהם והם יוכלו לומר שהסכמתם לפשרה מהווה למעשה 'פידיון' של פסק הדין נגד ערפאת". לדבריו, "טרור צריך להכות, בין היתר גם בכיס וגם באמצעים משפטיים, כדי שזה יכאב מאוד".

55 תביעות גוף ורכוש

בבתי המשפט השונים עומדות למעלה מ-55 תביעות גוף ורכוש בהיקף של מאות מיליוני שקלים שהוגשו נגד הרשות בשל מעורבותה בפיגועים. השנה נפתחה הדרך לדיון מהותי בתביעות אחרי ששרת החוץ, ציפי לבני, הגישה "תעודת שר חוץ" המצהירה שלרשות הפלסטינית אין חסינות דיונית משום שאינה מדינה. לפשרה הצפויה בתביעת אגד לא תהיה השלכה משפטית על שאר התביעות, אולם היא עשויה להביא ללחץ על הרשות להתפשר.