כמו רבים מתושבי שדרות, איציק מלכה פונה מביתו עם שלושת ילדיו ועבר לבית מלון בים המלח. כהורה יחיד, לא התייצב לעבודה בשבועות שחלפו מאז. בעקבות כך, קיבל מלכה מהחברה שמעסיקה אותו זימון לשימוע לפני פיטורים.

"אני עובד כאיש מכירות שטח בחברת TMC, שותפות בין שתי חברות גדולות מאוד במשק: דלק מוטורוס וקומסקו. אני הורה יחיד, שלושת הילדים גדלים אצלי. הגדולה עם בעיות נפשיות כי היא טרנסג'נדרית ובתהליך שינוי מין. הילד השני נכה, עבר ניתוח. הילד שלישי, עם חרדות. אני המשענת והביטחון היחיד עבורם".

"חויינו חוויה מזעזעת כשהתחילה המלחמה. בני משפחה וחברים שהיו אצלנו רק ביום חמישי, נחטפו. חברים נרצחו. שהינו בממ"ד במשך שעות רבות בחוסר ודאות. ברגע שהעירייה קיבלה החלטה לפנות אותנו, אפילו ללא הסכמה מהמדינה, התפנינו לים המלח. העברנו את הבית שלנו למקום ארעי, לחדר בבית מלון".

מתי הפעם הראשונה ששמעת מהבוסים שלך?
"מנכ"לית החברה יצרה איתי קשר ואמרה: 'אוקיי, פונית לים המלח. מתי אתה חוזר לעבוד?'. אמרתי לה: פוניתי בהוראת פיקוד העורף. כדי להגיע למשרדים בצור יגאל, זה בערך שעתיים וחצי הלוך ושעתיים וחצי חזור, אם הכבישים ריקים. זה לא הגיוני. אני אמור להשגיח על הילדים שלי, כולנו פה סגורים בתוך חדר. בכל מקרה, המדינה משלמת לכם את השכר. אז איפה הלחץ? היא אמרה שתבדוק את זה ותחזור אליי, ואז קיבלתי את מכתב השימוע".

מה טענו במכתב?
"כתוב במכתב בצורה מפורשת: 'ירידה בהכנסות החברה'. זה ברור מאליו, החברה בקושי מתפקדת, כמו כל עם ישראל, ויש ירידה בהכנסות החברה".

ניסית לדבר עם המנכ"לית?
"בתגובה שלחתי במייל שזה לא תקין מבחינה חוקית לזמן אותי לשימוע, כי פוניתי על ידי פיקוד העורף ויש חוק שמגן עליי. התייעצתי עם חברות הכנסת יוליה מלינובסקי ומיכל שיר שעזרו ותמכו בעניין הזה. הן הפנו אותי לגורמים הרלוונטיים, כולל ההסתדרות. הוצאנו מכתב מסודר דרך ההסתדרות שהתרעם על התנהלות החברות האלו. כנגד הם באו ואמרו: 'ראינו שהרכב נוסע לבת ים, לכן אנחנו מבקשים שתחזיר את הרכב ותיתן לנו שני תאריכים שונים לטובת שימוע'. כרגע אני לא יכול לעשות שום דבר, זה נתון להחלטתם".

תגיע לשימוע?
"לא אגיע לשימוע, בהתייעצות עם ההסתדרות. אבל, אם יחליטו לקחת את הרכב ולנתק אותי מכל אפשרות לנייד את עצמי ואת משפחתי, זה מה שאעשה. אין דרך אחרת. היום שאחרי זה החלק הבעייתי, כי מעבר לתהליכים ולשיקום שנצטרך לעבור, נפשית ובעיר עצמה, זה גם למצוא עבודה. אין כרגע שום הגנה. יכולים להגיד 'אוקיי' ובדקה שנגמרת המלחמה: 'שלום ולהתראות'. אין לי דרך להגן על עצמי".

ממשרד העבודה נמסר: "ביוזמת שר העבודה יואב בן צור, ועדת השרים אישרה כעת תיקון לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, במסגרתו יאסר על פיטורי עובדים שפונו או התפנו מביתם, וכן הגנה על השבויים, החטופים והנעדרים ובני משפחותיהם, וכן החטופים והנעדרים עצמם".