עובד מפוטר (צילום: David De Lossy, GettyImages IL)
תוגדל הזכאות לדמי אבטלה | צילום: David De Lossy, GettyImages IL

המוסד לביטוח לאומי, בראשות אסתר דומיניסיני, הציג היום (א') תוכנית רחבה להתמודדות עם המשבר הכלכלי, בכל הקשור לתעסוקה במשק ולהתמודדות עם עלייה ברמת האבטלה. בטווח המיידי מציעים במוסד כי משרד האוצר יזרים 500 מיליון שקל למימון התוכנית, ואילו בטווח הארוך מציעים להעלות את דמי הביטוח הלאומי שגובים מכל אזרח ב-0.1% על כל 1% של צמיחה.

בראש ובראשונה מציעה התוכנית להאריך את תקופת הזכאות המירבית לדמי אבטלה, שעומדת כיום על 175 ימים לכל היותר - שלושה מקומות בלבד לפני המקום האחרון בדירוג מדינות ה-OECD. אפילו בארה"ב זכאים האזרחים ל-300 ימי אבטלה, ואילו בדנמרק זכאים ללא פחות מ-1,200 ימים.

התוכנית מציעה עוד להגמיש את תנאי הזכאות לדמי אבטלה כך שניתן יהיה לזכות בדמי אבטלה גם לאחר עבודה של חצי שנה בלבד, ולא רק אחרי שנה. יוזמה זו חשובה לאור ריבוי העובדים המועסקים כיום אצל קבלני כוח אדם ושירותים, שנוהגים לפטר לעתים קרובות לפני שהעובד צבר זכויות. בשלב הראשון מציעה התוכנית כי שינויים אלה יעשו רק בפריפריה ובענפים שנפגעו ישירות מהמשבר.

התוכנית מציעה גם הטבות למעסיקים בדמי הביטוח הלאומי, כל זמן שהמעסיק מתחייב שלא לפטר עובדים. התוכנית מציעה גם מימון של 30%-50% משכר המינימום לעובדים במפעלים שנקלעו לקשיים, זאת לאחר בדיקה כלכלית ועל-פי קריטריונים ברורים. מוצע עוד כי עצמאים שיקימו עסקים חדשים יוכלו לזכות לדמי אבטלה אם העסק ייסגר במהלך 3 השנים הראשונות, זאת לעומת המצב כיום בו רק שכירים זכאים לדמי אבטלה.

התוכנית ממליצה לראשונה גם על הטבות דיפרנציאליות: הגדלת המענק למובטל שמוצעת לו עבודה בשכר נמוך, לעומת הפחתת המענק למובטל שזכה בעבר לשכר גבוה. מפוטרי ההיי-טק, למשל, לא צפויים להתלהב מההמלצה הזו.

המחיר החברתי של המשבר

שר הרווחה, יצחק הרצוג, יחד עם מנכ"ל משרדו, נחום איצקוביץ', סקרו היום את ההשפעות השליליות שעלול להביא עימו המשבר. במשרד הרווחה בחנו מחקרים שמעידים על כך שכל גידול של 1% ברמת האבטלה, גורר עלייה של 6%-7% במקרי רצח, עלייה של 4% בשיעור ההתאבדויות, עלייה של כ-40% בדיווחים על ילדים בסיכון, עלייה של 6%-8% במקרי הגירושין ועוד. הרצוג ואיצקוביץ' מעריכים כי בשנת 2009 ירשם גידול של כ-100 אלף פונים אל לשכות הרווחה בארץ. הרצוג אמר עוד כי המשבר והתופעות הנלוות אליו מעלים "חשש אמיתי לפגיעה הן במעמד הביניים והן בשכבות החלשות, בגמלאים, בנשים חד הוריות, באנשים עם מוגבלויות ובאזרחים רבים העובדים קשה למחייתם".

הרצוג התייחס גם לסוגיית רשת הביטחון לקרנות הפנסיה וקופות הגמל, ובחר לעקוץ את משרד האוצר: "הדבר החשוב ביותר בעת הזו, הוא לוותר על האגו ולשבת סביב השולחן - ממשלה, הסתדרות, מעסיקים וראשי כל המפלגות, וליצור עסקת חבילה כוללת ומוסכמת. זו גישה יהירה כשאנחנו שומעים שאומרים על יו"ר ההסתדרות שהנושא הזה לא קשור אליו".