לאחר שנה וחצי של משא ומתן בין משרדי האוצר והתח­בו­רה לבין חברת התחבורה הציבורית דן,  הושגה ביום ראשון בלילה פריצת דרך. בעקבותיה, ייחתם ככל כנראה כבר בשבוע הבא הסכם סובסידיה חדש לחברה.

ל-TheMarker נודע כי במס­גרת ההסכם תתחייב המדינה להעמיד לטובת דן סובסידיה תפעולית שוטפת בסך 2.5–3 מיליארד שקל לתקופה של עשור, נוסף על מימון קרן להצטיידות באוטובוסים חדשים בהיקף רכש שנתי שינוע סביב 100 מיליון שקל (בשנים הראשונות להסכם).

גולת הכותרת של הסכם הסוב­סיד­יה היא מעבר לתשלום לפי ק"מ נסועה בפועל - ורק בכפוף לביצוע הנסיעות המדווחות. בהס­כם הסובסידיה שנחתם מול דן במאי 2007, לעומת זאת, הובטחה לחברה סובסידיה כללית, ללא פיקוח דרך מערכת ממוחשבת.

לפי חישובי המדינה, הסוב­סיד­יה התפעולית ששולמה עד כה לדן גילמה עלות ציבורית עודפת של כ–150 מיליון שקל מדי שנה. הסובסידיה אמורה היתה להגיע ב–2016 לסכום של 390 מיליון שקל, בעוד החברה רושמת פדיון משוער של כמיליארד שקל בשנה - ומציגה רווחיות גבוהה וחריגה בענף.

במסגרת ההסכם החדש סוכם עם דן על הפחתת הסובסידיה החל בשנה הבאה לכ-300 מיליון שקל בשנה - ועל התייעלות מדורגת שתביא להפחתת הסובסידיה השנתית ב-2025 לכ-250 מיליון שקל בשנה (במונחים עכשוויים) - בכפוף לשינויים בהיקף הנסיעות שתבצע החברה בעתיד.

בממשלה מעריכים כי בסיכום העשור תיחסך לקופה הציבורית סובסידיה כוללת של כמיליארד שקל ביחס להסכם הקודם. עם זאת, הסובסידיה שתובטח לדן לכל ק"מ תהיה עדיין גבוהה מזו שמשולמת למפעילים המתחרים בערים אחרות בישראל - מה שעדיין יבטיח גביית יתר מהקופה הציבורית.

הסיבה העיקרית לכך היא מעמדה המונופוליסטי של דן במרחב תל אביב, והפעלת קווי האוטובוסים שלה שלא על בסיס תחרותי - בפטור רב שנים ממכרז. מנגד, דן טוענת למאפיינים ייחודיים של הפעלת מערך היסעים בתל אביב, שכרוך בעלויות כבדות לעומת ערים אחרות - בין היתר בגלל עלויות קרקע גבוהות יותר וכן גודש חמור יותר בצירי התנועה.

גיל האוטובוסים יוגבל לעשר שנים בלבד

הבשורה השנייה בהסכם הסובסידיה המסתמן היא התניית תוספות התשלום לדן בשיפור השירות לנוסע. הכוונה היא להשוות את תנאי השירות שבהם תחויב דן לאלה שנדרשים ממפעילי התחבורה הציבורית שזוכים במכרזים התחרותיים ברחבי הארץ. לפיכך, לדן ייקבעו מדדי שירות מחמירים יותר, שבצדם הטלת קנסות.

כמו כן, במסגרת ההסכם החדש סיכמו משרדי הממשלה עם דן על צמצום הדרגתי של תשלום לנהג — לטובת עליית נוסעים מכל הדלתות, ותיקוף עצמי של כרטיסים בעמדות אוטומטיות שבאוטובוס. מודל זה מיושם בשנה החולפת בכמה אשכולות בישראל, וכרוך בתוס­פות תשלום למפעילים.

באשר לצי האוטובוסים, דן תחויב להצעיר את 1,250 האוטובוסים שלה — ולא תוכל להמשיך להפעיל אוטובוסים שגילם יותר מעשר שנים (או יותר מ–12 שנה, באוטובוסים מפרקיים). משכך, החברה צפויה לצאת בשנים הקרובות ברכש מסיבי של אוטובוסים חדשים. עוד סוכם על הכנסת 100 אוטובוסים חשמליים לשורות דן — כמובן, במימון ציבורי, שיועבר לחברה דרך קרן ההצטיידות.

פרק נוסף בהסכם הסובסידיה נוגע להפקת לקחים מדו"ח הביקורת הקשה שפירסם מבקר המדינה ב–2015 על הנעשה בדן. המבקר מתח ביקורת על היעדר הפרדה בין פעילות דן המסובסדת לבין פעילותה היזמית בתחומי התחבורה הציבורית והנדל"ן.

בשנתיים האחרונות החלה דן בהפרדה הנדרשת, ובמסגרת הסכם הסובסידיה החדש היא תחויב לפצל את אשכול האוטובוסים המתוקצב שלה בתל אביב לחברה בת נוספת.

17 מיליון נסיעות בשנה

הסכם הסובסידיה יהיה בתוקף בין יום פקיעתו של ההסכם הקודם, 1 בינואר 2016, לסוף 2025. המדינה הסכימה להתחייב על תשלום סובסידיה לעשור אף שהסכם התחרות שעליו חתומים הצדדים בנפרד, אמור לפקוע עוד לפני כן, כבר ב–2020. במסגרת הסכם זה ניתנה לדן הזכות להפ­עיל את קווי האוטובוסים בתל אביב ואליה ללא מכרז.

במשרדי האוצר והתחבורה הצהירו בעבר כי הם אינם מתכוונים לאפשר לדן או לאגד להמשיך ולהפעיל את קווי האוטובוסים שלהם ללא הליך תחרותי, וכי בכוונת המדינה להוציאם למכרזים פתוחים בהליך מדורג שיתחיל ב–2021 ויושלם ב–2026. כוונה זו נתקלה בהתנגדות מצד דן ואגד, שצפויים לנהל על כך מאבק לקראת 2020.

ככל הידוע, בהסכם הסובסידיה החדש בדן אין התייחסות מפורשת לעתיד הקווים בתל אביב לאחר 2020 — ושני הצדדים ישמרו על טענותיהם בנושא לקראת הדיונים שייפתחו לקראת תאריך זה. עד אז, לא תחויב דן למסור חזרה לידי המדינה קווי שירות נוספים שהיא מפעילה בתל אביב וסביבתה — מעבר לאלה שכבר מסרה מ–2002 במסגרת הרפורמה בתחבורה הציבורית.

דן החזיקה בעבר בנתח של כ–25% משוק התחבורה הציבורית בישראל. במסגרת הוצאת קווי אגד ודן לתחרות, העבירה דן לידי המדינה כ–30% מפעילותה במרכז הארץ, ונותרה עם נתח של כ–14%, שמתבסס על קווי אוטובוסים בתל אביב רבתי, או בינה לבין ערי הלוויין שלה. קווים אלה נחשבים פופולריים ביותר, ומספר הנסיעות בקווי דן — כ–17 מיליון בשנה — כמעט משתווה לזה של אגד, שמחזיקה בנתח שוק יותר מכפול.

לפי הערכות, בהסכם הסובסידיה לא נכללה התייחסות לאפשרות שדן תזכה במכרז הבינלאומי להפעלת הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

זעם במכללות: "הסטודנטים שלנו מחוזרים על ידי חברות ההיי-טק"

תרחיש האימים: מחירי הדירות קורסים, הבורסה צונחת - והאיחוד האירופי מתפרק