לפני כמה ימים התעוררו תושבי הרחובות הסמוכים ל"גן הורדים"  אשקלון, רובם עולים חדשים שעלו ארצה מאתיופיה, ולא האמינו שהגינה הקהילתית שבה עבדו מדי יום וגידלו ירקות נהרסה על ידי עיריית אשקלון. בלי התרעה, בלי מכתב שיודיע על הכוונה לשטח את המקום ובלי אפשרות ללקט את הירקות שכבר הבשילו.

"מדינת ישראל מאפשרת למשפחות מחבלים לערער על ההחלטה לערכאות משפטיות לפני הריסת בתיהם, אצלנו זה בכלל לא קרה. באו בעירייה בבוקר מוקדם עם טרקטור והרסו את הגינה הקהילתית", סיפרה בעצב ירושלים סייגוט, המתגוררת בשכונה יחד עם אימה. "למי הפריעה הגינה הזו? זה המקום היחיד שאפשר לעולים רבים, מבוגרים, נכים וכאלה שמקבלים קצבאות ביטוח לאומי להתכנס במקום למפגשים חברתיים ולטפח את הגינה".

לפני כשש שנים גורמי רווחה בעירייה אישרו את הקמת הגינה, בניסיון לעודד את העולים לגדל ירקות שאותם יכלו לאחר כן לקטוף ולקחת הביתה. הם גדלו תירס, פלפלים וחסה. 20 משפחות עולים תחזקו את הגינה, שהפכה לשם דבר בעיר.

"כל יום בחמש בבוקר אימא שלי ועולים בשכונה הגיעו להשקות ולטפח את גינת הירק. ממש כפי שעשו בכפר שבו גרו אתיופיה", שחזרה סייגוט, "זה הפיג את הבדידות של העולים המבוגרים, גיבש אותם. המקום הזה הפך אותם למאושרים, שמחים שהם לא צריכים להישאר לבד בבית מרבית שעות היום. זה היה פרויקט חברתי שעשה טוב לעולים".

לא ברור מי נתן את ההוראה להרוס את הגינה, ואם יש או אין קשר לבחירות המקומיות הקרבות. סגייט דוחה בתוקף גם את הטענות על כך שהגינה הייתה מוזנחת. "כל הסיפורים שהיו במקום נחשים וחולדות אלו שטויות. אין הוכחה לדברים האלה. כאשר הגינה נהרסה אימא שלי פרצה בבכי. הלב שלי נשבר והחלטתי שאני לא מוותרת ומשתפת את התושבים בעיר במה שקרה. על דבר כזה אסור לעבור לסדר היום. התושבים לא פעלו בניגוד לחוק. הם לא השתלטו על שטח ציבורי. הכול היה באישור".

גינה קהילתית באשקלון, אחרי שנהרסה (צילום: ירושלים סייגוט)
הגינה, לאחר ההריסה | צילום: ירושלים סייגוט

בפוסט מרגש ועצוב שפרסמה סייגוט לפני כמה ימים בדף הפייסבוק "אשקלונים מודאגים" היא סיפרה על תחושותיה של האם.  

סייגוט זועמת על התנהלות העירייה: "אני כועסת וביקר בוכה על מה שקרה. בושה שדבר כזה קורה במדינת ישראל. אני מקווה שמישהו במדינה ובעירייה יתעשת מהר מאוד וידאג לאפשר את הקמת הגינה מחדש. כשפניתי לבכירים בעירייה לברר למה הרסו את הגינה כל אחד נתן תירוץ אחר. שום הסבר הגיוני לא קיבלתי".

אחד ההסברים שקיבלה סייגוט היה שבכוונת העירייה להקים במקום גן שעשועים, אבל סייגוט מבהירה שלא תוותר עד שהגינה תוקם מחדש.

בעיריית אשקלון מתקשים להסביר את הסיבה האמתית להריסת הגינה. לשאלה מדוע לא קיבלו התושבים מכתב התרעה או אפשרות לערער על ההחלטה לא התקבלה התייחסות ענייניית. מהעירייה נמסר: "פרויקט הגינות הקהילתיות הינו יוזמה חברתית וערכית של עיריית אשקלון שהוקמה לרווחת התושבים ואנו רואים בה חשיבות עליונה. לצערנו, גורמים אינטרסנטיים, המנסים לעשות הון פוליטי על גבם של התושבים בשכונה, מתארים תמונה חד צדדית. האמת היא שבמשך שנים התקבלו תלונות בגין נחשים ומזיקים שהגיעו מהגינה הקהילתית לבתי התושבים הסמוכים ולצערנו, הדבר נהפך למפגע של ממש. בימים אלו מתבצעות במקום עבודות לחידוש ושדרוג השטח. במסגרת שיחות שקיים ראש העיר עם נציגי הקהילה הוחלט כי הם יבחרו את מיקומה החדש של הגינה הקהילתית, שייתכן ותוקם באותו שטח מחודש. נדגיש כי, במקביל, מתקיים שיח אחראי ופורה עם כלל התושבים בשכונה על מנת שהדברים יעשו על הצד הטוב ביותר ולרווחת כולם".