התיק הפלילי נגד חבר הכנסת לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר מתנהל מאז פברואר בבית המשפט המחוזי בתל אביב, אצל השופט בני שגיא. עד כה, הדיון עוסק במצבו הרפואי של בן אליעזר. בתקופה זו התנהל במקביל הליך נוסף בבית משפט לענייני משפחה בתל אביב, בפני השופטת ורד שביט פינקלשטיין, שבו תבע בנו הבכור של בן אליעזר מאביו להשיב לו כספים שלטענתו שייכים לו ונמצאו בכספת השייכת לאב.
כתב האישום, שהוגש בתחילת דצמבר, מייחס לבן אליעזר עבירות שוחד, איסור הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס. הוא מואשם (ביחד עם אחרים) בכך שבתקופה שבה כיהן כשר בממשלות ישראל דרש וקיבל סכומי כסף בעד פעולות הקשורות בתפקידיו מאנשי עסקים שונים, ובכספים אלה רכש בין היתר נדל"ן.
עוד ב-mako כסף:
- 9 חברות שינהלו את החיים שלכם במקומכם
- מהי בירת הרהיטים של ישראל, ואיפה כולם קונים מחשבים?
- "זה בני ברק – מסתדרים בלי מקלחת"
בכתב האישום מתארת התביעה, מעבר לכספי שוחד שקיבל לטענתה בן אליעזר בהיקף של 2.2 מיליון שקל, גם הכנסות ממקור לא ידוע בהיקף של כ–4 מיליון שקל. חלק מהסכום - 575 אלף דולר - נמצא בכספת שלו בבנק דיסקונט.
בשבוע שעבר התיר בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, לבקשת עיתון "כלכליסט", לפרסם כי אופיר בן אליעזר ואשתו שירלי הגישו ב–20 לדצמבר תביעה, באמצעות עורכת הדין טוני שלם, נגד בנימין בן אליעזר, להחזר של 522 אלף דולר (כ–2 מיליון שקל) שנתן לו אופיר לשמירה בכספת.
לפי כתב התביעה, אופיר — בנו הבכור של בן אליעזר מנישואיו הראשונים, שעזב את ישראל יחד עם אמו כשהיה ילד — מכר ב–1986 את עסקיו בגרמניה והגיע לישראל במטרה לחיות כאן, והביא אתו 330 אלף דולר.
"מאחר שבעת ההיא טרם גמלה בלבו ההחלטה היכן לחיות ולהקים משפחה, בחר התובע להשאיר את כספיו אצל אביו, הנתבע, למשמרת", נטען. אופיר בן אליעזר ציין כי הוא סמך על אביו וידע שבכל עת שיבקש, הוא יקבל את הכספים שנשמרים עבורו. לבסוף, הוא בחר להשתקע בארה"ב והקים שם משפחה.
"החל מהתקופה ההיא ועד 2006, נהגו התובעים להעביר מפעם לפעם לנתבע כספים בסכומים שונים, על מנת שישמור עבורם את כספיהם. התובעים סמכו על הנתבע באופן מוחלט ומפאת כבודו וכבוד ערכי המשפחה, מעולם לא נחתם בין הצדדים הסכם. האמון בין הצדדים היה מוחלט".
המדינה אמנם חילטה את הכספים, אך אופיר ושירלי טענו כי לאחר שהוגש כתב האישום, ונמצאה הכספת ובה הדולרים, הם חששו כי בן אליעזר או אשתו יעבירו לבתם שמתגוררת בניו זילנד 400 אלף דולר ששייכים להם. ולכן הגישו את התביעה.
כשבועיים לאחר הגשת התביעה, פנה בן אליעזר לבית המשפט, באמצעות עורכי הדין עמית חדד ונועה מילשטיין ממשרד ד"ר י. ויינרוט ושות' בבקשה לסלק על הסף את התביעה. הוא ציין כי "הנתיב הדיוני היחיד בו יכולים המשיבים לצעוד כדי לקבל את כספם הוא באמצעות פנייה למדינה", וטען כי בתביעה נפלו פגמים — לא צורף תצהיר לאימות העובדות, לא צורפה רשימת מסמכים התומכים בעובדות הנטענות — ולכן יש למחוק אותה.
בתחילת מארס התקיים דיון בתיק אליו הגיעה רק שירלי בן אליעזר ועורכי הדין משני הצדדים. התובעים טענו כי אין להם מסמכים מכיוון שמדובר בבני משפחה, וכי בן אליעזר בעצמו הודה במשטרה שמדובר בכסף של בנו. עורך דינו של בן אליעזר טען כי מעבר לפגמים בכתב התביעה מדובר בכסף שהמדינה הטילה עליו חילוט זמני. לדבריו, לא ייתכן שהמדינה היא זאת שטוענת שהכסף לא שייך לאופיר ושירלי בן אליעזר, ובכל זאת הם מגישים תביעה נגד האב.
התביעה של הבן נגד האב מעלה את החשד שמדובר ב"ספין", שנועד להראות כי מקורו של הסכום שנמצא בכספת ידוע ובסך הכל מדובר במשמורת משפחתית. עו"ד חדד התייחס לכך בדיון ואמר כי הוא חושש שהמדינה תחשוב שמנסים "לעשות תרגיל" על הכסף, ולכן בכוונתו לבקש לצרף את היועץ המשפטי לממשלה להליך.
המדינה בעצמה ביקשה להצטרף להליך (בנימין בן אליעזר תמך בבקשה זו), כשהיא טוענת שאופיר ושירלי לא טענו במסגרת החקירה הפלילית כי הכספים שנתפסו שייכים להם, אך ב–5 ליוני הוגשה מטעם הצדדים בקשה בהסכמה לדחיית התביעה ללא צו להוצאות ומבלי שתיפגע זכותו של התובע לפנות למדינה ולדרוש את זכויותיו.
השופטת אישרה את הבקשה והתביעה נדחתה. בשבוע שעבר היא נתנה החלטה להתיר את פרסום ההליך, החל מהיום (שבעה ימים לאחר מועד ההחלטה). היא כתבה בהחלטתה כי אף שהתביעה נידונה בבית משפט לענייני משפחה, היא אינה עוסקת בגרעין האינטימי של יחסי הצדדים או בענייני קטינים, וכי הצדדים הגיעו להסכמות בלי שנחשפו פרטים אינטימיים, לכן בנסיבות אלה אין מניעה לפרסם את דבר ההליך.
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
בכירי תע"ש מסרבים להחזיר בונוסים
הון-שלטון, הדור הבא: תכירו את התופעה החדשה והמדאיגה במשק הישראלי