מתווה הפיצויים לעסקים ולעצמאיים שהציג משרד האוצר עורר זעם בקרב ראשי המגזר העסקי, שמעדיפים את המתווה האלטרנטיבי שגיבש שר הכלכלה ניר ברקת. ברקת דורש לכנס את הקבינט החברתי-כלכלי בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כדי לדון בנושא, אך שר האוצר נמנע מכך עד היום.

מנכ"ל משרד הכלכלה, אמנון מרחב, תקף הבוקר: "יש משרד מסוים שלצערי עדיין חי בקונספציה כלכלית שגויה מהעבר, שהיא קמצנית, של ארנק סגור, של לא לשחרר את הכספים לעסקים. יש תוכנית שגיבשו השר ברקת ומשרד הכלכלה, היא בהסכמה רחבה, מקובלת על כולם. מה שחשוב זה שהקבינט הכלכלי-חברתי יתכנס ויאמץ את המתווה. אולי יהיו תיקונים, קצת קדימה, קצת אחורה - אבל יש מתווה שהמגזר העסקי מסכים איתו".

"אנחנו ביום ה-20 למלחמה וזאת תקלה גדולה שעדיין אין תוכנית ממשלתית לסיוע לעסקים ולעצמאיים במדינת ישראל. יש לנו שני קרבות לנהל: הקרב החשוב זה הקרב המלחמתי, אני בטוח שננצח אותו, אבל הקרב הכלכלי חשוב לא פחות. אם המילואימניקים והעצמאיים בחזית יחזרו הביתה בסוף המלחמה ולא תהיה להם פרנסה ועסקים, אנחנו נפסיד את המלחמה הזו".

אתם מדברים בכלל אחד עם השני?
"מה שאנחנו מבינים זה שהאוצר מקיים עכשיו הרבה מאוד שיחות, אבל את הטלפון למשרד הכלכלה עוד לא קיבלנו. שר האוצר ושר הכלכלה לא רבו ביניהם, אין ריב אישי ביניהם. אני מבין שבאוצר עדיין מגבשים את התוכנית שלהם. אני מדבר כל יום כמה פעמים עם מנכ"ל האוצר, אבל בתכל'ס עוד לא קרה כלום. זה מצער מאוד. יש תוכנית טובה ונכונה שגיבשנו שההסתדרויות וארגוני העובדים הגדולים מסכימים לה. אסור להיקלע לאותן קונספציות שגויות של ניהול משברים כלכליים כמו שהיו בעבר".

מה הסיבה שבינתיים לא קורה כלום?
"אני לא יכול להסביר את מי שלא פה, אלא את התוכנית שלנו: האחד, סיוע מהיר ומיידי לעסקים הסגורים, שצריכים פרנסה ותזרים. השני, לשמור על העובדים. קונספציית החל"ת שגויה, צריך להתנתק ממנה. צריך לאפשר לעובדים ולמעסיקים לשמר את יחסי העבודה ביניהם, ללכת ולחזור בהתאם להתפתחות המערכה, לשחרר עובדים, להחזיר אותם - כשהמעסיק הוא זה שימשיך לשלם את השכר לעובדים כל התקופה בלי להוציא אותם לחל"ת".

שר האוצר טען אמש שיש המון כסף ושאמר לראשי העיריות להוציא מה שצריך ונתחשבן אחר כך.
"יש מאיפה לתת, אני אומר את זה באחריות גמורה. יש את המודל הקיינסיאני, כלכלן מוכר שאמר שבמשבר תשפוך כסף על המשק כדי שהוא יוכל לשרוד וכדי שאחרי המלחמה המשק יוכל לצמוח במלוא המהירות. למדינת ישראל יש מקורות. אצלי במשרד ובכל משרדי הממשלה סגרו לנו את הקופה, אני לא יכול להוציא שקל אפילו על השגרה. כל המקורות מוסטים רק למאמץ המלחמתי. יש עוד מקורות, כמו הקרן לפיצויי מס רכוש שיש בה קרוב ל-20 מיליארד שקלים. למשרד האוצר יש הרבה מאוד כסף לשים אותו על העסקים, לסייע להם לצלוח את המלחמה הזו ולצמוח אחר כך. אני לא מוטרד מסוגיית המקורות התקציביים".