ההשקעה הבאה של אינטל בישראל? החברה הגישה הצעה לרכישת מלאנוקס הישראלית תמורת סכום שמוערך בכ-5.5-6 מיליארד דולר. הסכום מהווה פרמיה של 30% על שווי השוק הנוכחי של מלאנוקס. מלאנוקס, שמנוהלת על ידי איל וולדמן, נמצאת בחודשים האחרונים בתהליך התמחרות על מכירת החברה, וככל הנראה אינטל היא לא החברה היחידה שנמצאת כעת במרוץ, אלא יש עוד חברה אחת או שתיים. בשתי החברות בחרו שלא להגיב לידיעה.

לאינטל יש פעילות מתחרה לזאת של מלאנוקס, שמפתחת שבבים שמאפשרים תקשורת מהירה יותר בין שרתים. החברה מוכרת את מוצריה לחוות שרתים ולמחשבי-על שמשמשים אוניברסיטאות וגופים שונים, בהם נאס"א. בין לקוחות מלאנוקס נמנות דל ו-HPE, שבונות את חוות השרתים של חברות ענק כמו פייסבוק, אמזון וגוגל.

רק השבוע חשף "גלובס" כי אינטל מתכננת השקעת ענק בישראל - 40 מיליארד שקל - בבניית מפעל חדש בקריית גת. אינטל סיכמה עם המדינה כי תקבל מענק של 3.6 מיליארד שקל בגין בניית המפעל, וכן יופשר להמ ענק נוסף של 700 מיליון שקל בגין שדרוג המפעל הקודם. אינטל מעסיקה בארץ קרוב ל-12 אלף עובדים, ואם הרכישה תצא לפועל תוסיף לה גם את עובדי מלאנוקס ביוקנעם.

תהליך המכירה של מלאנוקס, שבמסגרתו שכרה בנקי השקעות והחלה להיות אקטיבית במכירת החברה, החל לאחר שהקרן האקטיביסטית סטארבורד יצאה למאבק נגד החברה בטענה כי היא לא יעילה מבחינה תפעולית, וכי הדירקטוריון לא חושב על בעלי המניות, למשל התנגד להצעות למכירת החברה. בסופו של דבר המאבק הסתיים במינוי דירקטורים מטעם הקרן.

אינטל היא אחת המתחרות המרכזיות של מלאנוקס, אך מדובר במה שמכונה coopetition - תחרות שיש לצדה גם שיתופי פעולה. אינטל היא גם לקוחה של מלאנוקס, ומלאנוקס גם נהנית מסייקלים של שדרוגים בקרב לקוחות אינטל כשאינטל משיקה פלטפורמה חדשה, דבר שמייצר "על הדרך" גם ביקושים לפתרונות של מלאנוקס. בראיון ל"גלובס" לפני כשנה וחצי, וולדמן לא נראה מודאג במיוחד מהתחרות מצד אינטל, בניגוד לחלק מהמשקיעים אז. הוא אמר אז כי "אינטל נמצאת דור-דור וחצי מאחורינו. התחרות שלנו מבוצעת על ביצועים. אנחנו פשוט יותר טובים, ורק בצורה זאת נוכל להוביל".

באותה תקופה הצטרפה למלאנוקס שלומית וייס, לשעבר בכירה באינטל, לתפקיד סמנכ"לית בכירה לפיתוח שבבים.

מניית מלאנוקס זינקה ב-43% במהלך 2018, אך נחלשה ב-11.6% מתחילת 2019. כיום נסחרת החברה בנאסד"ק בשווי 4.4 מיליארד דולר. במהלך השנה שעברה רשמה המניה שיא של מספר שנים, אך היא עדיין רחוקה מהשיא שנרשם בשנת 2012 -כ-120 דולר, ומהשיא של 2018, כ-97 דולר. הזינוקים במניית מלאנוקס החלו בסוף 2017 לאחר שנודע שקרן ההשקעות האקטיביסטית סטארבורד הפכה לבעלת עניין במלאנוקס ודורשת לבצע שינויים בדירקטוריון. סטארבורד טענה שבעבר פנתה מארוול וביקשה לרכוש את מלאנוקס, אך נהדפה; מארוול רכשה לבסוף את המתחרה Cavium תמורת 6 מיליארד דולר.

לאחר מאבק של מספר חודשים בין הנהלת מלאנוקס וסטארבורד, בהם עלתה המניה מרמות של כ-52 דולר לכ-85 דולר, נחתם הסכם פשרה בין הצדדים והוחלפו מספר דירקטורים. ההסכם הוביל לירידה במחיר המניה משום שהמשקיעים העריכו שלא צפויה הצפת ערך מיידית. אלא שבסוף השנה שעברה פורסם ב-CNBC שמלאנוקס שכרה בנק השקעות לקראת אפשרות למכירתה, וציינו את חברת Xilinx כרוכשת אפשרית.

מלאנוקס צפויה לפרסם הלילה (ד') את דוחות הרבעון הרביעי ושנת 2018. לפי תחזית החברה, 2018 תסתיים עם הכנסות של 1.079-1.089 מיליארד דולר, צמיחה של 25%-26% לעומת 2017 שלא הייתה שנת צמיחה במלאנוקס. בכנס שנערך לאחרונה אמר וולדמן כי "2019 תהיה שנה טובה", עם צמיחה בשיעור "בריא" דו-ספרתי. וולדמן אמר שלחברה יש כיום צבר הזמנות מצוין והראות קדימה (visibility) גבוהה מתמיד.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס