ממשלת ישראל וועדת השרים לחקיקה אישרו היום (א') את הצעת החוק שתאסור לחלוטין על שיווק אופציות בינאריות מישראל לחו"ל. החוק, שיעבור כעת לאישור הכנסת, ירחיב משמעותית את סמכויותיה של רשות ניירות ערך לפעול נגד החברות בתחום.

האישור הוא תוצאה של מהלך ממושך שמוביל יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, שרתם באחרונה לעניין גם את שר האוצר משה כחלון. מהלך זה כלל איסור על שיווק של אופציות בינאריות ללקוחות ישראלים, שנכנס לתוקף באפריל 2016.

ההצעה שאושרה היום כוללת תיקון לחוק ניירות ערך ותוספת לחוק איסור הלבנת הון - בהם איסור על שיווק אופציות בינאריות גם ללקוחות שנמצאים מחוץ לגבולות המדינה. האיסור ייכנס לתוקף שלושה חודשים לאחר שיאושר בוועדת הכספים ובמליאת הכנסת, כשעדיין לא ברור אם האישור יתקבל לפני פגרת הקיץ של הכנסת, שתחל בעוד חודש וחצי.

בטיוטת החוק נכתב כי "מכיוון שחוק ניירות ערך מגן רק על משקיעים בישראל, האיסור האמור חל רק על פנייה או הצעה ללקוחות בישראל. מצב דברים זה מאפשר לזירות סוחר הממוקמות בישראל להציע ללקוחות מחוץ לישראל לסחור באמצעותן במכשירים פיננסיים שונים, ובפרט באופציות בינאריות, ללא הסדרה או פיקוח של רשות ניירות ערך, אם הן אינן מאפשרות גישה ללקוחות בישראל.

"כתוצאה מכך, החלו להגיע לרשות, למשטרה ולרשויות נוספות בישראל, תלונות רבות וקשות מצד רשויות מחוץ לישראל ואזרחים של מדינות זרות, בנוגע לפעילותן של חברות מישראל כלפי לקוחות במדינות שונות, בעיקר מפעילות באופציות בינאריות. התברר כי בחלק מהמקרים המסחר המוצע בזירות הסוחר מהווה אף כסות לפעילות עבריינית, כגון פעילות המהווה מרמה והונאה. תופעה זו של פעילות חברות ישראליות במדינות שונות הגיעה כיום לממדים היוצרים הדים שליליים נרחבים בעולם, תוך גרימת נזק תדמיתי משמעותי לישראל בכלל, ולשוק ההון בישראל בפרט, ועלולה ללבות אנטישמיות".

האוזר אמר היום כי "מעבר לפגיעה הכלכלית החמורה באזרחי העולם, משווקי אופציות בינאריות גורמים לנזק חמור ומלבים את האנטישמיות ואת שנאת הישראלים בפרט. החוק יאפשר לרשות ניירות ערך לפעול באופן תקדימי נגד אותם גורמים הפועלים כיום מישראל מול לקוחות מחוץ לישראל, תוך הטלת סנקציות אזרחיות ופליליות חמורות עד לכדי מאסר בפועל".

"מיגור התופעות העברייניות"

שינוי החוק לניירות ערך נדרש מכיוון שעד כה הרשות היתה מוסמכת להגן על לקוחות ישראלים בלבד בזירות המסחר שבהן שווקו האופציות הבינאריות. האיסור על שיווק בישראל נקבע כחלק ממהלך מקיף של תחום "זירות הסוחר" שבוצע בשנתיים האחרונות. מהלך הסדרת תחום זה כלל החלת פיקוח על אתרי אינטרנט שמציעים השקעות פיננסיות או כמו-פיננסיות באמצעות מכשירים המכונים "חוזי הפרשים", שעוקבים אחר השינוי במחירים של נכסים פיננסיים שונים - בהם סחורות, מט"ח ומדדי מניות.

תוך כדי הסדרת התחום הגיעו במחלקת בורסה וזירות הסוחר של הרשות למסקנה כי תת-התחום של האופציות הבינאריות הוא בעייתי בהרבה מתתי-התחום האחרים. זאת, בין השאר מכיוון שבמקרה של אופציות בינאריות, מדובר בעצם בהימור על שינויים קצרי טווח במחירי הנכסים שאין כל דרך לחזות אותם בניתוח כלכלי. בעיות נוספות בתחום כללו תוחלת תשואה שלילית (כלומר סיכויים גדולים בהרבה להפסד מאשר לרווח), לחץ פסיכולוגי מסיבי על הלקוחות, והטעיות בנוגע לקשר בין המוצר לשוק ההון ולבורסה.

תעשיית האופציות הבינאריות הישראלית היא דומיננטית מאוד בתעשייה העולמית בתחום. לפי הערכות, חברות אופציות בינאריות הפועלות מישראל העסיקו עד לאחרונה כ-15 אלף עובדים. רוב העובדים בתחום הם צעירים חסרי כישורים מיוחדים בשנות ה-20 לחייהם, ששכרם הממוצע מגיע ל-40-30 אלף שקל בחודש. לפי מקורות המכירים את הענף, התגמול הגבוה נועד להשקיט את מצפונם של העובדים, ומתבסס על הכנסותיה העצומות של תעשייה זו.

מטעם היועץ המשפטי לממשלה נמסר כי "היועץ המשפטי לממשלה מברך על אישור הצעת החוק האוסרת על פעילות זירות סוחר המציעות אופציות בינאריות. היועץ הנחה את גורמי האכיפה השונים לפעול למיגור התופעות העברייניות הכרוכות בזירות סוחר אלה, אשר פונות, בשנים האחרונות, בעיקר ללקוחות מחוץ לישראל. במסגרת ההשקעה באופציות בינאריות משקיעים סבורים כי הם משקיעים בנכסים פיננסיים אצל מוסד פיננסי לגיטימי, בעוד שמדובר במוצר מסוכן הדומה להימור בסיכון גבוה.

"היועץ המשפטי לממשלה פועל לשכלול הכלים העומדים לרשות גורמי האכיפה, לצורך מאבק אפקטיבי בתופעות העברייניות בזירות אלה. הצעת החוק, אשר קודמה ונדונה, בין היתר, בדיונים בראשות היועץ המשפטי לממשלה ואצל המשנים ליועץ, בשיתוף פעולה עם הרשות לניירות ערך, משרד האוצר, המשטרה והרשות לאיסור הלבנת הון, היא דוגמה למאבק זה, הנעשה באופן יזום, עקבי ושיטתי, במטרה לשכלל את אכיפת החוק, וכדי להביא לכלים משופרים למניעת התופעות העברייניות האמורות".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
מוכרי הדירות כבר לא בטוחים שהמחירים יעלו
טעויות בשלב הניקוד במכרז ערוץ הכנסת