תל אביב בהפסקה: התל-אביבים ידועים כמי שבילויים הם חלק משגרת חייהם, אולם הפיגוע בעיר ביום שישי בצהריים והחיפושים הנרחבים אחר המחבל בצפון תל אביב, גרמו לתושבים רבים להסתגר בבתים - ולעיר עצמה להתרוקן.

"הימים האחרונים פשוט קטסטרופליים. נראה שאף אחד בשכונה לא יוצא מהבית", סיפרה עובדת בבית הקפה פרש קיטשן במרכז שוסטר בשכונת רמת אביב ג', שתושביה גילו ביום ראשון כי המחבל עבד בחנות הירקות במרכז ומאז מתמקדים החיפושים אחריו באיזור.

עוד ב-mako כסף:

"שלשום, בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב, לא היתה נפש חיה ברחובות ומסעדות סגרו את המטבח יותר מוקדם. אתמול (ב') הייתה קצת יותר עבודה אבל עדיין מגיעים רק חצי מכמות הלקוחות הרגילה. זה לא רק אצלנו. כל מרכז שוסטר ריק, אנשים מסתובבים בלחץ רק כדי להספיק לאוטובוסים אבל זהו. בדרך-כלל מפוצץ פה".

מרכז שוסטר ברמת אביב ריק מאנשים (צילום: עופר וקנין, TheMarker)
מרכז שוסטר ברמת אביב ריק מאנשים | צילום: עופר וקנין, TheMarker

גם בקניון רמת אביב השוכרים סיפרו על ירידה חדה בכמות המבקרים. בעלים של אחת מבתי הקפה בקניון סיפר על ירידה של 40%-50% בכמות הלקוחות ומסר. "אתמול עוד קיווינו שהלקוחות מדירים רגליהם בגלל מזג האוויר הקר אבל היום, כשהתחמם קצת והמקום עדיין היה ריק, כבר הבנו שזה קשור למחבל שטרם נתפס".

גם בשכונה הצפונית אזורי חן, העסקים סבלו מירידה במכירות. "בשישי-שבת עוד היה סביר אבל ביום ראשון נוצרה תחושה שאנשים מעדיפים לא לצאת מהבית", אומר צביקי עשת, המפעיל מספר מסעדות באזורי חן. על אחת מהן, מסעדת גרקו העליזה, אומר עשת כי כבר ביום ראשון הורגש שינוי באווירה המוכרת. "שלשום היה חלש מאד וגם אתמול הייתה ירידה בכמות ההזמנות לשעות הערב, חלק מהאנשים מזמינים מקום ואומרים שהם יגיעו במידה ו'הכל יהיה בסדר ויתפסו את המחבל'. אני מעריך שיהיו עוד ביטולים".

ברחוב דיזינגוף, בסמיכות למקום הפיגוע, דיווחו בעלי עסקים על ירידה במכירות למרות שהערכות הן כי המחבל כבר לא ברחוב. "התנועה מאוד דלילה יחסית, בסוף השבוע היתה ירידה של 50% במספר הלקוחות וביום ראשון הירידה התמתנה לכ-35%. אנחנו מדברים עם לקוחות ומנסים להבין את התחושות שלהם ומהמסרים שאנחנו מקבלים מהם אנחנו מבינים שאם בסוף השבוע מיעטו לצאת בגלל פחד, אז כעת הם פחות מפחדים, אבל מצב רוחם ירוד והם לא מעוניינים לבלות", אומר אורי רז, מבעלי מסעדת הפיאצה בדיזינגוף.

בכדי לחזק את הברים ברחוב דיזינגוף עיריית ת"א הודיעה כי אתמול (ב') תתקיים פעילות משותפת עם הברים של 1+1 על משקאות אלכוהוליים בברים רבים ברחוב החל מהשעה 18:00 בערב.

שנה קשה בענף המסעדנות

הירידה הנוכחית במכירות תפסה את בתי הקפה והמסעדות בתקופה קשה מלכתחילה. לפי כתבה שפורסמה ב-TheMarker, ענף המסעדות, בתי הקפה והברים סיים את השנה הקשה ביותר שלו, עם ירידה של למעלה מ-6% במכירות בשנת 2015 וכ-3,700 עסקים שנסגרו. אמנם את הירידות החדות ספגו ירושלים וערים מעורבות כמו נצרת ויפו, אולם גם עסקים בתל-אביב סובלים בשנה האחרונה מירידה של 10-20% במכירות, כתוצאה מעבודות הרכבת הקלה, ההאטה במשק והמצב הבטחוני שהביא לירידה בתיירות הנכנסת.

חיפושים אחר היורה בתל אביב, במהלך סוף השבוע (צילום: מוטי מילרוד, TheMarker)
חיפושים אחר היורה בתל אביב, במהלך סוף השבוע | צילום: מוטי מילרוד, TheMarker

עם זאת, בעלי העסקים אופטימיים לגבי החזרה לשגרה בעיר ללא הפסקה. "עסקים בתל-אביב בהחלט מספרים על ירידה במכירות, אבל אני מעריך שברגע שיתפסו את המחבל, תל-אביב תחזור מהר מאוד לשגרה כי הבילוי והנהנתות הם חלק מאורח החיים וזה גובר על הכל", אומר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות. לדבריו, "זה לא סותר את העובדה שקשה לעשות תוכניות עסקיות במדינה הזאת. בעלי המסעדות בנו על מכירות מוגברות בסוף השבוע של הסילבסטר ועל התיירים שהגיעו לבקר ולבלות - ואז הפיגוע הרס להם את הצפי למכירות מוגברות".

מי שסיפרו על ירידה נמוכה יותר במכירות הן מסעדות ובתי קפה המזוהים ככאלה המציעים שירותי take away. ברשת ארקפה, שבסניפיה שירות עצמי, סיפרו כי בסניף במרכז שוסטר ברמת אביב ג' היתה אתמול ירידה של כ-15% במכירות בלבד, כאשר חלק מהלקוחות העדיפו לקחת את ההזמנה ולא לשבת במקום.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

 כתבות נוספות:
בנק ישראל: 64% מכלל הזכאים למענק עבודה מימשו את זכותם
מזרחי טפחות ינהל את כספי הפיקדון לעובדים זרים