הבוקר שלפני נחיתתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במלון המלך דוד בירושלים, שם ישהה, רגוע באופן מחשיד. "זה לא הביקור הראשון של אישיות בכירה", אומרת פקידת הקבלה ומחייכת, " זה כלום לעומת ההלוויה של פרס, אז היה לנו 30 שעות מרגע ההודעה ועד לרגע שאחרון האורחים עזב את המלון. ומדובר פה באורחים כמו הנסיך צ'ארלס ופמלייתו ככה שאחרי זה – שום דבר כבר לא מפחיד אותנו".

בכניסה למלון, בסמוך לשיירת רכבי שרד שפרקה ציוד ואורחים מאוד שקט ורגוע כיאה למלון מכובד. מספר פקידי קבלה עומדים ומחכים לאורחים אך מלבד מספר מצומצם של אנשים המסתובבים בלובי לא נראתה תכונה מיוחדת.

"זאת שעת עזיבת האורחים", מסבירה פקידת הקבלה תוך שהיא נפרדת בחיוך מאישה בגיל העמידה שמחכה ליד מזוודות לואי ויטון להסעה. "היום זה יום מעט שונה מבדרך כלל, כי כל האורחים עוזבים ואנחנו מתכוננים לצ'ק אין בשעה 14:00 של משלחות מרחבי העולם".

לפני כשבועיים נסגר ביקור טרמפ בארץ באופן סופי. במלון, מספרים העובדים, שמעו על כך דווקא מאחד האורחים. "אני מניח שבדרגים הגבוהים כמובן דיברו על זה אבל אנחנו קיבלנו טלפון מאחד האורחים מארצות הברית שהיה אמור לשהות בתאריכים האלו במלון והוא שאל אותנו אם בכלל אפשר יהיה להגיע ולשהות בו", מספר אחד מהם.

"הלוגיסטיקה המורכבת היא באמת להעביר את האורחים שסגרו חופשה במלון למלונות אחרים באזור", מספר עובד אחר, "אנחנו נחשבים לאחד המלונות היקרים אז בעבור שני לילות בקינג דיויד אפשר להציע שלושה לילות במלון אחר. אנחנו כבר מתורגלים במקרים מהסוג הזה וזה שווה מבחינת הפרסום של המלון".

הנסיך צ'ארלס (צילום: רויטרס)
הנסיך צ'ארלס בהלוויתו של שמעון פרס. מלחיץ יותר | צילום: רויטרס

ואם חשבתם שאווירת האופוריה היא רק כלפי חוץ אז צפויה לכם אכזבה. במטבח, לכאורה המקום הלחוץ ביותר במלון ובכלל, עומד שף רגוע ומחויך ומטבח כמעט נטוש.

"אנחנו כבר מתורגלים בכאלו אירועים וכל מה שיכול להיות מוכן כבר מוכן שזה במיוחד הסחורות", אומר שף המלון, דודו ביטון, שמנסה להסביר את המחסור הבולט בדרמה.

בכל זאת, ביקור נשיא, איך אתה רגוע כל כך?
"צריך להבין שמטעמי בטיחות אין הכנות מוקדמות מלבד הארוחות המתוכננות לבכירים אך לא לנשיא עצמו", אומר ביטון, "הכנו מספר תפריטים שמתוכם יוכל לבחור הנשיא את הארוחה שהוא רוצה. ברגע שהוא בוחר, אנשי השירות החשאי ואנשי הביטחון הישראליים יורדים למטבח ובוחרים את המרכיבים הספציפיים שאיתם נבשל. אם הוא ירצה דג טחון לדוגמא, יש לנו 10 דגים מתוכם יבחר השירות החשאי את הדג שהם רוצים שנבשל ומהרגע הזה עד לסיום הכנת המנה הם צמודים אלי".

כמה ארוחות אתה אמור להאכיל בסך הכל?
"מדובר כאן באלף ארוחות במצטבר. כמובן יהיו שינויים לפה או לשם", אומר ביטון. "הארוחה החשובה היא ארוחת הערב לשגרירים ולבכירי הממשל. חוץ מהם יש ארוחות נפרדות לביטחון שלנו, לשלהם, ולצוות שיגיע". 

כמה עולה התענוג הזה? אף אחד לא מוכן להגיד באופן רשמי. האמריקאים מממנים בעצמם את הוצאות הביקור, מלבד האבטחה. ממלון המלך דוד נמסר שלילה רגיל בחדר בסיסי יעלה כ-900 דולר לאורח. האמריקאים צפויים לשלם 380 דולר לחדר בסיסי. המחיר, כמובן, עולה בהתאם לרמת החדר. הסוויטה הנשיאותית עולה הרבה יותר. כנראה שההפסד הכספי שווה את הפרסום בעקבות הביקור.

מחוץ למלון המצב בבירה שונה לגמרי. שיירת מכוניות של השגרירות כבר יוצרת פקק בכניסה כשהיא פורקת ציוד ואת עובדי השגרירות שבאים לבדוק את ההכנות כולל גופי התאורה שהציבו בחדר הקבלה הפרטי בכניסה. מסוקים של חיל האוויר האמריקאי והישראלי חגים כל הזמן מסביב למלון ודגלי ארצות הברית נתלים כבר על העמודים במסלול שטראמפ צפוי לעבור בו.

אין ספק שביקור בהתראה יחסית קצרה ועם כל כך הרבה אנשי צוות מהווה אתגר למדינת ישראל אך נדמה שלפחות מבחינת מלון קינג דיויד, בניגוד למשרד החוץ שעד הרגע האחרון לא ידע פרטים סופיים אודות הביקור, הדברים פחות או יותר סגורים ומוכנים.