חיים אורון (ג'ומס) (תמונת AVI: חדשות)
צפוי להתנגד. ג'ומס | תמונת AVI: חדשות

הממשלה צפויה לאשר היום את תוכנית ההגנה על החסכונות הפנסיוניים. לאחר שראש הממשלה אהוד אולמרט ושר האוצר רוני בר-און הגיעו להסכמה באשר למתווה התוכנית, צפויים גם שרי הממשלה לתמוך בה. שרת החוץ, ציפי לבני, כבר הבהירה בעבר כי תתמוך בתוכנית. "המבחן כעת הוא מבחן הביצוע המהיר - הן של התוכנית להאצת המשק והן של רשת ביטחון. הפקידות צריכה ליישם באופן מיידי את החלטות הממשלה", אמרה לבני.

גם שרי העבודה, הגמלאים וש"ס לא צפויים להערים קשיים. השר זאב בוים יתמוך בתוכנית אך בכוונתו לדרוש להוסיף לתוכנית שגובשה סעיף שיורה על הקמת ועדת חקירה מקצועית שתבחן את מדיניות ההשקעות שנקטו הגופים שהשקיעו את כספי העמיתים.

בחזרה לוועדה

היום יובא הנושא לאישור ועדת הכספים של הכנסת. גם בוועדה צפוי רוב לתוכנית, על אף שחלק מחברי הוועדה סבורים שהיא אינה מספקת. ח''כ ראובן ריבלין (ליכוד) הבהיר כי יתמוך ברשת הביטחון, אך סייג את דבריו ואמר כי "השיקול הממלכתי מחייב אותנו לקדם כל תוכנית אפקטיבית, משום שהמשק ושוק ההון זקוקים לזה נואשות, אבל עלינו לבחון אם הרשת אינה מינימליסטית מדי, עד כדי פגיעה בחוסכים שהצדק וההיגיון מחייב להגן עליהם".

גם ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) הסתייג מן התוכנית אך הוא צפוי לתמוך בה. "מנגנון השיפוי המוצע ברשת הביטחון מסורבל ולא ברור. במקום לייצר נוסחה סבוכה ובעייתית ליישום אפשר להשתמש בתשתית הקיימת של הביטוח הלאומי ולפצות את החוסכים באמצעות התוספות לקצבאות הזקנה", אמר.

ג'ומס מתנגד

חברי ועדה נוספים הצפויים לתמוך בתוכנית הם שי חרמש, אמנון כהן, יעקב ליצמן וכמובן גם יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, ש"פוצץ" לפני כשבוע דיון בוועדה לאחר שהאוצר ביקש מחברי הוועדה לאשר את תוכנית ההאצה בנפרד מרשת הביטחון, שהיתה עדיין בשלבי גיבוש. במפלגת העבודה רואים בתוכנית ההגנה על החסכונות הפנסיוניים ניצחון למדיניות שקידם ברוורמן יחד עם יו"ר המפלגה, אהוד ברק ויו"ר ההסתדרות עופר עיני.

מנגד, חבר הוועדה יו"ר מרצ, חיים ג'ומס אורון, תקף את התוכנית ואמר כי "התוכנית היא חלקית, אין בה תשובה משמעותית וכוללת ואין בה הבטחה לעתיד". לדבריו, "רשתות ביטחון קבועות לחיסכון הפנסיוני לא ייפתרו בתוכנית חלקית. הן צריכות לכלול אלמנטים נוספים כגון העלאת חלקן של אג"ח מיועדות, ניצול החיסכון הפנסיוני להשקעות ארוכות טווח וערבות מדינה ואמצעים נוספים תוך הגברת האחריות הכוללת והערבות ההדדית".