בשורה לעשרות אלפי עצמאים שנדרשו להחזיר את מענקי הקורונה שקיבלו מהמדינה. הלחץ הציבורי, הבג"צ וביקורת בכנסת הביאו את רשות המסים לדחות את המועד האחרון להחזר ל-31 במארס 2022.

המועד האחרון המקורי להחזר המענק היה 31 בדצמבר 2021, וניתן היה להחזיר אותו בתשלום אחד או ב-18 תשלומים נושאי ריבית. למרות ההקלה על העצמאים והלחץ המתמשך, רשות המסים לא מתכוונת לוותר לגמרי על ההחזר, פרט למקרים מסוימים. ברשות מבהירים שלא ייתכן שמי שהכנסותיו לא נפגעו יקבל את אותו מענק כמו מי שכן נפגע.

על פי נתוני רשות המסים, היא  חילקה במהלך משבר הקורונה מענקים בהיקף של כ-40 מיליארד שקל, בהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידי הממשלה (למשל ירידה בהכנסות ב-2020 בחודשיים מסוימים בשיעורים מסוימים לעומת 2019).

בדיעבד התברר שכ-160 אלף עצמאים ובעלי עסקים קיבלו חלק מהמענקים, אף שלא עמדו בקריטריונים. הרשות הודיעה באמצעות הודעות טקסט לכל אחד מהם על גובה המענקים שהוא חייב להחזיר. בתחילה היה המועד האחרון ב-31 באוגוסט 2021, אחר כך הוא נדחה ל-31 בדצמבר 2021. 

על פי נתוני רשות המסים, עד כה כ-48 אלף עוסקים אישרו כי קיבלו מענק ביתר, בסכום כולל של כ-1.22 מיליארד שקלים כאשר מתוכם כבר הושבו כ-818 מיליון שקלים מעוסקים אשר שילמו במלואו את החוב בגין המענקים או ביצעו הסדר תשלומים בגינו.

בנובמבר האחרון הודיעה רשות המסים כי תאפשר לבעלי עסקים שביקשו וקיבלו מענקי סיוע בתקופת הקורונה, ולא עמדו בתנאים שנקבעו בחוק, לפרוס את התשלומים להחזרת המענקים עד ל- יוני 2023, במקום עד דצמבר 2022. זאת, במידה שעסקיהם חוו ירידה במחזור השנתי בין השנים  2019 ל-2020 וסך החוב שבגינו מבוקשת הפריסה עולה על 15 אלף שקלים.  הרשות מסרה אז, כי ההחלטה התקבלה בעקבות פניות שהתקבלו ברשות ודיונים שנערכו בוועדות הכנסת. 

לפני כשבועיים הגישה העמותה לצמצום פערים חברתיים - הבית החברתי עתירה לבג"צ, בעתירה דורשת העמותה שלא לאפשר לרשות להמשך לגבות את החזרי המענקים, או להקים ועדת חריגים שתטפל במקרים ותוכל להחליט על ביטול הדרישה להחזר החוב.