קרן ההשקעות בנדל"ן, הגשמה, שהקימו אבי כץ וחנן שמש, עומדת לעבור שינוי מהותי בפעילותה. מהות השינוי היא שקיפות, והוא נעשה ביוזמתה של רשות ניירות ערך שנתקלה בקושי לפקח עליה. השינוי יאפשר למשקיעים מהציבור שמעוניינים להשתתף בהשקעות שמובילים כץ ושמש בחו"ל לקבל מידע רב יותר על כל פרויקט שבו הם משקיעים.

כל פרויקט של הגשמה ילווה מעתה בפרסום של תשקיף ודו"חות כספיים תקופתיים. עמידה בדרישות אלה תאפשר להגשמה לגייס עבור הפרויקטים שלה משקיעים רבים, מעבר להגבלה של 35 ניצעים — הרף שמבדיל בין חברות ציבוריות לחברות פרטיות.

עד היום, לאורך כמה שנות פעילות, גייסה הגשמה ממשקיעים פרטיים מחוץ לבורסה יותר מ-2.2 מיליארד שקל. ההון שגויס הושקע, בצירוף הלוואות, בנכסים שונים בהיקף של כ–10.5 מיליארד שקל.


אתמול פירסמה החברה תשקיף ראשון לגיוס של 6.1 מיליון ליש"ט (30 מיליון שקל) במטרה לרכוש פרויקט נדל"ן הכולל 60 דירות מגורים ומסחר בלונדון. ההשתתפות בהשקעה תתאפשר למשקיעים שישקיעו סכום מינימלי של כ–90 אלף שקל.

הגשמה הוקמה על ידי כץ ושמש ב–2009. כץ מוכר בישראל גם כבעלים והיזם של רשת הקפה ב–5 שקלים, קופיקס. מאז הקמתה גייסה הגשמה ממשקיעים פרטיים הון שהושקע ב–250 פרויקטי נדל"ן. הפרויקטים מצויים בישראל, ארה"ב, קנדה, לונדון, ברלין הולנד ועוד. עד כה השלימה החברה כ–65 פרויקטים. לפי התשקיף, הפרויקטים האלה הניבו תשואה ממוצעת נטו לפני מס של 14.7%. מהמצגת של החברה עולה, כי מהפרויקטים שהושבחו ומומשו, הוחזרו עד כה למשקיעים 550 מיליון שקל.

בשנה האחרונה בלמה רשות ניירות ערך חלק ממהלכי השיווק של הגשמה, והגבילה את יכולתה לפרסם מידע למשקיעים. הדבר היקשה לגייס משקיעים לפרויקטים, וחייב את הגשמה לשנות את אופי פעילותה. שמש וכץ ניהלו מגעים מול רשות ניירות ערך לחידוש פעילותה, ונעזרו בעורכי הדין אילנית לנדסמן יוגב ואודי סול ממשרד הרצוג פוקס נאמן.

המגעים הולידו סיכום שלפיו עבור כל פרויקט חדש לגיוס משקיעים תפרסם הגשמה תשקיף נפרד. התנהלות זו תחליף את השיווק הישיר ל–26 אלף אנשים הרשומים בהגשמה.

בפועל, הגשמה לא תהפוך לחברה בורסאית. בנוסף, יחידות ההשתתפות שנמכרות באמצעות התשקיף לא יהיו סחירות בבורסה.

שקיעה בשכונת מגורים בלונדון (צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL)
שקיעה בשכונת מגורים בלונדון | צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL

פרסום התשקיף נועד לאפשר לה לגייס כסף באופן חוקי מיותר מ–35 אנשים, ויאפשר למשקיעים במהלך תקופת הפרויקט לקבל דו"חות כספיים מפורטים ומבוקרים, כפי שמדווחת כל חברה ציבורית אחרת שרשומה לבורסה בישראל.

התשקיף הנוכחי של הגשמה חתום על ידי משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, ומבוקר על ידי משרד רואי החשבון BDO זיו האפט. התשקיף מפרט בין היתר את מבנה ההשקעה הממונף והתחכום במבנה ההשקעה.

לצורך ההשקעה הנוכחית הקימה הגשמה תאגיד אמריקאי (מעין שותפות) ש–700 יחידות ההשתתפות בו מוצעות כעת למכירה בישראל. מחיר כל יחידה הוא כ–10 אלף ליש"ט (45 אלף שקל). המינימום הנדרש להשתתף בהשקעה הוא רכישה של 2 יחידות (כ–90 אלף שקל).

הגשמה עידכנה בתשקיף כי למשקיעים במספר יחידות גדול יותר תינתן הנחה בדמי הניהול. מי שירצה להצטרף להשקעה יידרש למלא את המסמכים שצורפו לתשקיף, ולשלוח אותם ישירות להגשמה בין 22 בינואר ועד 20 בפברואר. המשתתפים בהשקעה ייקבעו לפי הכלל "כל הקודם זוכה".

השותפות הישראלית שתוקם, תשקיע 6 מיליון ליש"ט בבניין מגורים בן 60 דירות ו–3 יחידות מסחר בשכונת קליבורן שבלונדון. ההשקעה תקנה לכלל השותפים 65% מהזכויות ההוניות בנכס. לצד השותפים מישראל הקימה הגשמה חברה אחות בלונדון שגייסה כסף ממשקיעים מקומיים ומפוקחת על ידי ה–FCA הבריטי. החברה האחות תשקיע 8 מיליון שקל נוספים — ותקבל 24% מהזכויות ההוניות בנכס.

שותף נוסף בפרויקט הוא היזם שלו, פול גודפרי (מחברת Zen Development). גודפרי יעמיד הון עצמי נוסף של 4 מיליון שקל, ויהיה זכאי ל–10% מהזכויות ההוניות בפרויקט. הפרויקט יקבל ליווי בנקאי על ידי OAK NORTH BANK אשר יעמיד לטובתו הלוואה של 25 מיליון ליש"ט.

לפי התשקיף, הבנק יהיה זכאי לקבל ראשון כספים מהפרויקט. הוא יקבל החזר של החוב בצירוף ריבית שנתית ממוצעת של כ–6%. לאחר החזר החוב לבנק יקבלו השותפים את הרווחים שינבעו ממנו, אם יהיו כאלה. ראשית, כל צד רשאי לקבל את סכום ההשקעה הראשוני לפי שיעורי האחזקה בנכס. לאחר מכן, אם יהיו רווחים, משקיעי הגשמה יהיו זכאים לקבל תשואה שנתית של 10% על השקעתם לפני כל תשלום נוסף ליזם. היזם יהיה זכאי לקבל 10% מהשקעתו מתוך הרווח. אם ייוותר רווח נוסף הוא יחולק באופן הבא: 52% ליזם ו–35% למשקיעי הגשמה + קרן הגשמה (80% למשקיעים בישראל, 20% לקרן).

הגשמה צופה כי הפרויקט יסתיים בעוד 27 חודשים, ויניב לשותפים בו הכנסות נטו של 45.79 מיליון ליש"ט ורווח נקי של 9.41 ליש"ט. הגשמה מזהירה, עם זאת, כי ההשקעה חשופה לכמה גורמי סיכון ובהם סיכוני מקרו כלכליים באנגליה, מחנק אשראי או משבר בענף הנדל"ן. משרד רואי החשבון אשר יפקח על יחידות ההשקעה של המשקיעים הוא פאהן קנה ורו"ח מיכה בלומנטל.

עלויות הגיוס לכל התקופה הם 461.5 אלף ליש"ט, כ–2.1 מיליון שקל. סכום זה ישולם לקרן הגשמה.

חנן שמש, יו"ר הגשמה אמר אתמול: "לראשונה בישראל ניתן יהיה להשקיע בהשקעה ישירה בנדל"ן באמצעות תשקיף. עבדנו בשיתוף פעולה הדוק עם הרשות כדי לאפשר זאת. נדרשנו להסדיר הרבה פרטים, כולל שינויים חוקיים כגון מדיניות תגמול, ניהול של חברות ציבוריות על ידי שותף כללי אחד (הגשמה). ראוי לציין לטובה את העובדה כי הרשות התחייבה באופן תקדימי לאשר כל תשקיף בתוך חודש".

"קהל היעד שלנו, משקיעים פרטיים עם הון קטן, לא איפשר לנו עד היום להשקיע הון עצמי של יותר מ–10 מיליון דולר בפרויקט בודד ללא חבירה לגוף גדול", הסביר שמש.

האם השקעה שמוצעת על ידיכם כעת בלונדון אינה ממונפת מדי? האם יש בכך סיכון?
שמש: "לדעתי היא הרבה פחות ממונפת מהשקעות נדל"ן שאותן מכירים בישראל. לא סתם בחרנו בפרויקט הזה. מדובר בפרויקט שיש בו היתר, ובעוד חודש כבר ניתן יהיה לבנות ולמכור דירות במקום מאוד מבוקש בפחות מ–1 מיליון ליש"ט לדירה".

הגשמה מעריכה כי המשקיעים ייהנו בסוף תקופת ההשקעה מתשואה של כ–19% נטו לשנה, לפני מס. התשואה השנתית המוערכת היא במונחי ליש"ט, לאחר ניכוי דמי ניהול והוצאות עסקה לשותף הכללי, המסתכמים בכ–7% מסכום ההשקעה ומשולמים באופן חד־פעמי. דמי הניהול כוללים 3% עלויות גיוס, וכ–4% דמי ניהול לכל תקופת הפרויקט, לפני מס.

חיים כהן, בעלה של זהבית כהן, מנכ"לית איפקס, מונה ביולי האחרון לתפקיד מנכ"ל הגשמה. מהתשקיף עולה כי כהן אינו מכהן יותר כמנכ"ל הגשמה. בהגשמה הוסבר כי כהן לא עזב את החברה. לדבריהם, "לאור העובדה כי הפעילות של הגשמה תתרכז בשוק ההון, היו"ר חנן שמש ישמש מנכ"ל הגשמה. עוד הוסבר, כי הגשמה נמצאת עם כהן במו"מ לגבי ניהול פעילות המימון של הגשמה בלונדון.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
דרמה בערוץ 10: למה רביב דרוקר, ברוך קרא וגולן יוכפז איימו להתפטר
"תחושת העושר של הציבור מתעתעת"