שופטת בית המשפט המחוזי בת"א ורדה אלשיך נעתרה היום לבקשתו של עו"ד איתן ארז המנהל המיוחד לנכסיו של אלי רייפמן לאכוף במאסר קיומו של צו בית המשפט המורה לו למסור את מניותיו (כ-39 מיליון מניות בשווי של כ-94 מיליון שקל) בחברת אמבלייז לאלתר לידי המנהל המיוחד.
אלשיך קבעה כי רייפמן ייאסר למשך 45 יום אלא אם ייאות לשתף פעולה עם הנאמן קודם לכן ולהודיעו על מקום הימצאם של המניות ויורה על העברתם לידי המנהל המיוחד. אם בתום 45 הימים לא יעשה כן רייפמן קבעה השופטת הוא ייאסר למשך יומיים לכל יום של הפרה של צו בית המשפט. אלשיך נעתרה לבקשתו של רייפמן לעיכוב ביצוע החלטתה למשך 24 שעות כדי לאפשר לו להגיש ערעור לבית המשפט העליון.

אלי רייפמן, קבלה (צילום: אור גץ)
אלי רייפמן. יערער בביהמ"ש העליון על ההחלטה | צילום: אור גץ

בהחלטתה להיעתר לבקשת המנהל המיוחד לפי פקודת ביזיון בית המשפט ציינה אלשיך כי בנסיבות המקרה עולה תמונה עובדתית חריגה בעייתית וקיצונית בכל הנוגע להתנהלותו של רייפמן וכי מדובר בחייב מתוחכם וממולח אשר אינו בוחל בהיתממות ושינוי גירסאות לפי העניין וכי מדובר בחייב שהאמת היא ממנו והלאה אשר החליט שלא להכיר ולהתחכם להליך פשיטת הרגל בו הוא נתון ואשר סבור כי היענותו לדרישות החוק כפופה לכדאיות משפטית, למשא ומתן או תן וקח עם בעל התפקיד כאילו היו שני צדדים שווים להתקשרות עסקית ולא חייב חדל פרעון ובעל תפקיד מטעם בית המשפט המופקד עליו אשר למעשה בא בנעלי החייב בכל האמור בזכויות הניהול ואחזקה של נכסיו.

לדברי השופטת עולה תמונה עגומה ומקוממת של חייב אשר יצר קונסטרוקציה מסובכת לעייפה של פיזור נכסים דרך ניצול לעייפה של שרשורים ונאמנויות במקומות שונים ורבים בעולם זאת עד כדי כך כי הוא עצמו מנסה להסתמך על כך בכדי להראות עד כמה ביצועה של החלטה שיפוטית פשוטה בדבר העברת המניות הינו מורכב, שנוי במחלוקת וכמעט בלתי ישים.

עוד ציינה אלשיך כי עולה תמונה מקוממת של חייב המנסה להסתתר מאחורי קונסטרוקציית אחזקות מורכבת שיצר במו ידיו כדי להפוך את יישום דיני פשיטת הרגל לכמעט בלתי ישים או למצער באורח שייצר מחלוקת נצחית אשר תחסן אותו הלכה למעשה מהחובה לקיים צווי בית משפט. לדברי אלשיך היא איננה מאמינה לטענותיו של רייפמן המשתנות לפי הכדאיות ונראות על פניהן ככאלו שאינן עולות בקנה אחד עם ההיגיון הפשוט וחזקה על איש עסקים ממולח אשר התפאר בעבר כי הוא "נמנה על מעמד הטייקונים" כי לא "השליך את נכסיו לכל עבר" באורח שאינו מאפשר לעצמו לו רצה לעשות כן להשיב אותן לחזקתו או להעביר אותם. אלשיך ציינה כי אין צורך להכביר מילים עד כמה התנהלותו של רייפמן אינה עולה בקנה אחד עם חובתו הגורפת של חייב בהליך פשיטת רגל לשתף פעולה עם בעל התפקיד. לדבריה רייפמן אינו רוצה הלכה למעשה להעביר את מניותיו גירסתו מלאה סתירות ובלתי ראויה לאמון ובמקרה הנדון החייב איננו רוצה לקיים את צו בית המשפט ואין בפני המנהל המיוחד דרך סבירה אחרת לבצע את הצו מלבד הבקשה על מאסרו של החייב אשר ספק גדול אם ללא שיתוף פעולה שלו ישנה אפשרות אמיתית להניח יד על המניות נשוא ההחלטה אותה הוא מבזה ובדיוק בעבור חייבים מסוגו נועדה אופציית המאסר המצויה בדיני ביזיון בית המשפט. פש"ר 3000/08.