חברת החשמל, ועד העובדים וההסתדרות צפויים לחתום בשבוע הבא מול הממשלה על הסכם משולש שישים סוף לשלושת המשאים ומתנים שניהלו הצדדים בעצלתיים במהלך השנה החולפת בעניין תוכנית הפרישה המוקדמת, אימוץ תוספת השכר במגזר הציבורי - וכן השבת חריגות השכר האסורות שמהן נהנו אלפים מעובדי החברה.

במסגרת ההסכם הכולל צפויים עובדי חברת החשמל לזכות בתוספת שכר של 7.25%. זאת, אף שלפי הדו"ח האחרון של הממונה על השכר, עובדי חברת החשמל ממוקמים במקום השלישי בדירוג המשתכרים בחברות הממשלתיות, עם עלות שכר ממוצעת של 33.6 אלף שקל לעובד - ואף שהחברה הוציאה 5.16 מיליארד שקל על שכר ב–2014 - 20.3% מהכנסותיה בשנה זו.

כלומר, תוספת השכר החדשה עתידה לחייב את החברה להוצאות נוספות של כ–370 מיליון שקל מדי שנה - חרף מאמציה להתייעל ולשפר את מצבה הפיננסי. חמור מכך, מתברר כי התוספת הזאת עתידה להוות נטל על מאזנה של חברת החשמל, ולהעמיס עוד יותר על חובותיה.

רשות החשמל סירבה באחרונה להכיר בתוספת השכר לעובדי חברת החשמל ולגלם אותה בתעריף החשמל הציבורי. על הרשות הופעל מכבש לחצים כבד מצד משרדי הממשלה, רשות החברות הממשלתיות - ומצד חברת החשמל עצמה. ואולם יו"ר הרשות, אסף אילת, סירב לאשר את כיסוי תוספת העתק במימון הכיס הציבורי. כעת, תחויב הנהלת החברה למצוא פתרון יצירתי שמצד אחד אינו מגדיל את חוב החברה, ומצד שני - אינו עושה חלילה שימוש בכספים ייעודיים שמקבלת החברה לצורך מימון השכר העודף.

תוספת השכר שאושרה אמנם נגזרה מהתוספת לכלל עובדי המגזר הציבורי, שעליה סיכמו שר האוצר ויו"ר ההסתדרות לפני שנה (7.5%). ואולם מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, טען בעצמו בינואר כי אין ביכולתה של החברה לעמוד בתוספת השכר הגורפת, מכיוון שאין מקורות למימונה.


בתגובה לפניית TheMarker מסרו בחברת החשמל: "אין הסכם חתום והמשא ומתן בעיצומו, כך שהמידע הוא בגדר ספקולציות. סוגיית ההתייעלות נמצאת בליבת הדיונים, מתוך הבנה שיש לאפשר לחברה להתמודד עם העלות הנוספת על ידי פריסת התשלומים לטווח ארוך, הסדרת חריגות השכר, פרישות מוקדמות והפחתת עלויות השכר באמצעות התייעלות".

 

המקור למימון תוספת השכר עשוי לבוא מיישומה החלקי של תוכנית ההתייעלות של חברת החשמל ל-2016. מדובר בהסכמה על תוכנית פרישה מוקדמת של 350 עובדים ותיקים (בגילי 50–65) עד לסוף השנה - בנוסף על פרישה טבעית של 200 עובדים, שמקומם לא ימולא. בתמורה, הסכימה ההנהלה למתן קביעויות לכ–180 עובדים ארעיים שתקופת העסקתם אמורה היתה להסתיים.

תוכנית זו אושרה בדירקטוריון ובוועד כבר בספטמבר - אך לא נחתמה מאז, בעקבות ניסיון העובדים לכרוך יחדיו את הפתרון בכל "החזיתות".

לפני שנה קבע דירקטוריון חברת החשמל להנהלה יעד של 650 פרישות. התוכנית נתקלה אז בסירוב הוועד לשתף עמה פעולה שלא כחלק מרפורמה כוללת - מה שאילץ את ההנהלה להמתין לדיוני הרפורמה המדשדשים. משאלה לא התקדמו, הוחלט לצמצם את התוכנית, ולו כדי ליישם חלק ממנה עוד בשנת התקציב הנוכחית. זאת, בעוד יתרת התקנים הנדרשים בקיצוץ - כמו גם מכירת הנדל"ן שהתחייבה לה החברה - יידחו לשנה הבאה.

עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל (צילום: עופר וקנין, TheMarker)
עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל | צילום: עופר וקנין, TheMarker

ההסכם השלישי שצפוי להיחתם בשבוע הבא הוא הסדר הפשרה המתוקן בנוגע להלבנת חריגות השכר בחברה. זאת, כחצי שנה לאחר שבית הדין לעבודה כבר אישר כי החברה אמנם שילמה לעובדיה תוספות שכר אסורות ואישר להפסיק לשלם אותן, וכן לגבות את החזרן רטרואקטיבית.

בעקבות הפסיקה, נדרשו כ-600 מבכירי החברה - לרבות ראשי ועד העובדים - להשיב לקופת החברה 180 מיליון שקל, במקום כ–500 מיליון שקל בגין אותן תוספות שכר אסורות. זאת, לאחר שהאוצר "מחל" להם על רוב תוספות השכר.

באוצר הסתפקו בהשבת חלק מהסכום העודף ששולם - בתמורה להפסקת כלל התשלומים מעתה ואילך, וכן בתמורה להסדר היסטורי שיחייב מעתה את עובדי החברה בהחתמת כרטיס עובד. הסדר זה ישים קץ לנוהג של ביצוע עבודות פרטיות בשעות העבודה המדווחות, או לתופעה של "ימי עבודה מקוצרים" בחברה - מה שאמור להגדיל את תפוקת העובדים.

המחאה הביאה להקפאה

גם את הסכום המופחת של החזר החריגות מיאנו מנהלי חברת החשמל להשיב. זאת, מאחר שההסכם חייב כל אחד מהם בהשבה מיידית שנעה בין עשרות אלפי שקלים למאות אלפי שקלים לכל עובד.

במקום שכל עובד בחברה ישיב את תוספות השכר האסורות שמהן נהנה בשנים האחרונות, לפי חלקו היחסי, הציעו ראשי הוועד, בגיבוי ההסתדרות, ליישם קיצוץ רוחבי. כלומר, לקצץ את סכום ההשבה האישי על חשבון כלל העובדים.

כפי שחשף אז TheMarker, ראשי הוועד, בגיבוי ההסתדרות, הציעו לאוצר להמיר חלק מהשבת הכספים על ידיהם בקיצוץ רוחבי של 0.4% בתוספת השכר הקרובה, שזכאים לה כלל עובדי החברה, וכן בקיצוץ רוחבי תלת־שנתי של חצי ממשכורת י"ג.

לאחר שבאוצר נענו להצעה, פחת סכום ההשבה שנדרש מהבכירים בכ-50%, ואולם משנודעו פרטי ההסדר לאלפי העובדים בחברה קמה מחאה - וההסכם הוקפא.

כעת, צפוי הקיצוץ הרוחבי שתוכנן במשכורות כלל עובדי החברה (0.4%) להתבטל. במקומו תידרש שכבת הבכירים בחברה לשאת בעצמה כמעט במלוא נטל ההשבה - כשכל עובד ישיב את התוספות לפי חלקו היחסי בהשבה.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הדיל הגדול של השריפה
ועדת הכספים נגד האוצר: גפני ביטל ישיבה בנושא מסוי הדירה השלישית