סדנת החייאה לתינוקות - תיק עזרה ראשונה (צילום: עדי רם)
קרן המטבע הפעילה תוכניות חירום להספקת הלוואות למדינות במשבר | צילום: עדי רם

פשיטת רגל היא מצב בו ישות מסוימת מוכרזת על פי חוק כחסרת יכולת לשלם לבעלי החוב. הביטוי "פשיטת רגל לאומית" אינו מונח כלכלי נפוץ בעל הגדרה מוסכמת, אך במהותו הוא מתאר מדינה אשר אינה יכולה לשלם את חובותיה או לגייס מטבע זר לתשלום היבוא לגבולותיה. בעגה הכלכלית, מצב זה מכונה גם "מאזן תשלומים משברי". מאזן התשלומים מודד את כל התשלומים הזורמים מהמדינה ואליה.

מה המדינה יכולה לעשות?

במידה ולמדינה אין מספיק מטבע זר, על מנת לשלם על היבוא, היא צריכה להלוות מימון מקרן המטבע הבינלאומית (IMF) או ממדינות אחרות. אם לא תעשה זאת, לא תוכל לייבא מצרכים ושירותים הכרחיים, דבר שהינו בעייתי ביותר בעבור מדינות כמו איסלנד, הנסמכות על יבוא מאסיבי.

קרן המטבע הבינלאומית השתמשה בעבר בהלוואות למספר מדינות, כמנוף לשינוי במדיניות הפיסקאלית והכלכלית. יש מבקרים המאשימים את הקרן בהיותה מגושמת, ואובססיבית עם אידיאולוגיית השוק החופשי.

אולם יש לזכור כי כל מדינה יכולה להלוות כסף למדינה אחרת. במקרה של איסלנד, המדינה מתכננת לבוא במשא ומתן ביום שלישי הבא עם רוסיה, בנוגע להלוואה בסדר גודל של 4 מיליארד אירו (5.5 מיליארד דולר).

מה קרן המטבע עושה?

קרן המטבע, שלא כמו האדמיניסטראטור בתרחיש של פשיטת רגל תאגידית, לא משתלטת על נכסים וחובות, שהרי במקרה של מדינה מדובר באומה כולה, על סך חובותיה. לקרן המטבע יש מגוון אמצעים, אשר כוללים בחלקם גביית ריבית לפי שיעור מחירי השוק. לקרן יש, בנוסף, אף אמצעים להפחתת העוני או זעזועים לכלכלה, אשר מעבר לשליטת הממשלה.

באתר האינטרנט שלה מצהירה הקרן כי: "אחריות מרכזית של קרן המטבע היא לספק הלוואות למדינות אשר חוות בעיות במאזן התשלומים".

קרן המטבע מלווה כספים, ברגיל, תחת הסכם אשר מתנה מדיניות ומודד את הסכמתה של המדינה ליישום פתרון לבעיה. הקרן אינה יכולה לפעול ללא הזמנה של הממשלה, ומרגע התערבותה, מטה קרן המטבע והרשויות דנים בצעדים ובמימון הנדרשים.

האם קרן המטבע תחלץ לעזרתה של איסלנד?

קרן המטבע אמרה ביום חמישי כי הפעילה תוכניות חירום להספקת הלוואות למדינות במשבר. מנגנון החירום מבטיח תגובה מהירה של קרן המטבע לכל החלטה על הלוואה, בתוך חמישה עד עשרה ימים.

איסלנד אמרה כבר מספר פעמים כי לא החליטה האם תבקש סיוע. היא פתוחה לאפשרות אך מביעה תקווה כי הערבות של קרן המטבע לא תהייה הכרחית.

ואיך הבנקים משתלבים במשבר?

הבעיה של איסלנד נובעת מהחובות האדירים שהבנק המרכזי נקלע אליהם. על פי מידע מ- Thomson Reuters data, הבנק המוביל Kaupthing, יחד עם הבנקים Landsbanki ו- Glitnir, חייבים סכום כולל של 62 מיליארד דולר בחובות של מטבע זר.

עד לסיומה של תקופה מסויטת בת ארבעה ימים, שהתחילה ביום שני, המדינה השתלטה על רוב המערכת הבנקאית שלה, נטשה ניסיון קצר להגן על המטבע, חככה בדעתה האם לסחור במניות כולן, מצאה את עצמה מסתבכת בוויכוח דיפלומטי עם בריטניה, ואולצה לחפש עזרה מחו"ל.

המדינה השתלטה על הבנקים בחסותו של חוק שעבר השבוע, אך ראש הממשלה, גייר הרדה, הבהיר לאחר מכן כי איסלנד טרם לקחה על עצמה את חובות הבנקים, אלא רק העניקה לעצמה את הכוח להכתיב להם מה לעשות.