מחאה של תומכי הכנסת בסיס בברן, שוויץ (צילום: Stefan Bohrer, flickr)
תומכי הכנסה בסיסית שופכים 8 מיליון מטבעות בברן כחלק ממיצג מחאה | צילום: Stefan Bohrer, flickr
ב-5 ביוני יידרשו אזרחי שוויץ לקבל החלטה במשאל עם, שתוצאותיו כנראה צפויות מראש: הסוגיה שמונחת על הכף היא האם ממשלת שוויץ תעניק לכל אזרח ואזרחית הבטחת הכנסה של 2,500 דולר. פשוט כך, בלי שום דרישות וקריטריונים. מי שמשכורתו נמוכה מסכום זה יקבל השלמה מלאה, ואילו המובטלים יקבלו את כל הסכום. מדובר במודל כלכלי שמזכיר את שיטת "שכר בסיס לכל", שפיילוטים שלה מונהגים בפינלנד ובקנדה – לפיו כל אזרח זכאי לסכום מסוים שהמדינה קובעת, ללא כל קריטריון, על מנת ליצור רשת ביטחון סוציאלית יעילה ולהגביר את הצריכה והייצור.

הוויכוח על סוגית השלמה ההכנסה החל במדינה המרכז אירופאית כבר ב-2013, כשיוזמה ספונטנית של אקטיביסטים ואמנים שתומכת בהשלמה קיבלה יותר ממאה אלף חתימות בזמן קצר, המספר הדרוש כדי להביא נושא לכדי משאל עם.  

עוד ב-mako כסף:

הדרך היחידה להוזיל מחירים היא לא ללכת לחנות
12 עצות להצלחה מאנשים שעשו את זה בגדול
רוצים להיות עשירים? תרמסו את כולם

מודעה של המתנגדים להכנסה קבועה בשוויץ
מודעה של המתנגדים להכנסה קבועה בשוויץ
נכון לעכשיו, ממשלת שוויץ מתנגדת ליוזמה, בטענה שעבור תכנית שכזו תאלץ לגייס 25 מיליארד דולר באמצעות העלאת מיסים וקיצוצים רבים. חסידי השיטה, לעומת זאת, טוענים שלממשלת שוויץ העשירה מספיק כסף, וכשמאות אלפי אזרחים שוויצרים בתהליכים של אובדן הפרנסה שלהם, בין היתר בגלל ההתקדמות הטכנולוגית, השקעה שכזו באזרחים תיצור רשת ביטחון רחבה ומועילה.

כמו כן, יש להתחשב בעובדה ששוויץ, בניגוד למדינות רבות בעולם, לא מנהיגה שכר מינימום. הסקרים הנוכחיים מעידים שכעת רק 40% יתמכו בהחלת השלמת ההכנסה, ככל הנראה אותו החלקה היחסי באוכלוסיה שמרוויח פחות מ-2,500 דולר. כך או כך, שכר העוני שמוגדר בשוויץ הוא 2,219 פרנקים שוויצרים, כך שההשלמה הזו לא בהכרח תציל הרבה אנשים מעוני. השכר החציוני במדינה עומד על 6,427 פרנקים שוויצרים.

מה יעשו השוויצרים עם הכסף שהם אמורים לקבל? מעט יותר מחצי מהאזרחים הודו שהם יבלו יותר זמן בחיק המשפחה ויבזבזו מעט יותר, בעוד ש-40 אחוז יחליטו להתנדב יותר.

>> אולי הגיע הזמן שנעבוד פחות?

>> האיש שמקבל בכל חודש 1,100 דולר בשביל לא לעשות כלום