בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, ממשלות המערב הטילו סנקציות כבדות על בנקים, חברות ואליטות רוסיות - כולל הנשיא ולדימיר פוטין עצמו.

אבל כל זה מחוויר לעומת מה שמכונה "האופציה הגרעינית": איסור על רוסיה להשתמש ב-SWIFT, רשת האבטחה המחברת בין אלפי מוסדות פיננסיים ברחבי העולם. בעקבות לחץ גרמני, אופציית יום הדין הפכה לאופציה חלקית בלבד, מה שמנטרל במידה מסוימת את האפקט הכללי שלה. ובכל זאת מדובר באופציה קיצונית, בוודאי עבור מדינה כמו רוסיה.

"נבטיח ביחד שהמלחמה הזו תהיה כישלון אסטרטגי של פוטין", כתבו המדינות בהצהרה משותפת. "אנו נחושים להמשיך להטיל על רוסיה עלויות שיבודדו אותה עוד יותר מהמערכת הפיננסית הבינלאומית ומהכלכלות שלנו. ניישם את הצעדים הללו בימים הקרובים".

ההחלטה מגיעה בעקבות לחץ של בריטניה, אליה הצטרפו מדינות נוספות רבות באירופה, לקדם את הסנקציה הקשה שנחשבת ל"נשק יום הדין" הפיננסי של המערב נגד רוסיה. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, הודיעה אתמול על הצעד הדרמטי, אולם הבהירה שלא כל הבנקים הרוסים נותקו מהמערכת.

איך פועלת מערכת SWIFT

האגודה של בלגיה לטלקומוניקציה פיננסית בין-בנקאית עולמית (SWIFT) מפעילה שירות הודעות המאפשר עסקאות ביותר מ-11 אלף מוסדות פיננסיים ברחבי העולם. במובן הפשוט ביותר, מדובר בג'ימייל של הבנקאות העולמית.

 צבא רוסיה בהתקפה על העיר קייב  (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
הפצצת קייב | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

המערכת עצמה אינה משמשת להעברת הכספים עצמם, אלא מאפשרת לשלוח הוראות תשלום בצורה מדויקת, מאובטחת ויחסית פשוטה. נכון לשנת 2018, כמחצית מכל התשלומים הבינלאומיים בעולם נעשו באמצעות המערכת.עד כה, השירות נמנע מלקחת חלק בסכסוכים, אולם האירועים האחרונים שינו את פני הדברים.

מוסדות פיננסיים בכל מדינה מלבד צפון קוריאה משתמשים ב-SWIFT כדי להניע טריליוני דולרים ממדינה למדינה. רוסיה היא אחת המשתמשות הכבדות במערכת, כספקית מרכזית של אנרגיה ושל סחורות אחרות. היא מדורגת במקום השישי בעולם בהודעות תשלום שנשלחות ב-SWIFT.

ההודעות מאובטחות כך שהוראות התשלום בדרך כלל מכובדות ללא עוררין. זה מאפשר לבנקים לעבד כמויות גבוהות של עסקאות במהירות.  בלי המערכת, הבנקים הרוסיים (אלה שנכללו בסנקציות, לפחות) לא יכולים לשלוח או לקבל כסף מעבר לגבולות המדינה,ולכן  לכאורה מנתקים את רוסיה מהמערכת הפיננסית העולמית. יש לכך השפעות הרסניות על הכלכלה הרוסית.

מלחמה באירופה: מה פוטין רוצה מאוקראינה?

רוסיה לא תהיה הראשונה למצוא את עצמה מחוץ למערכת SWIFT. כשהרשת הסירה בנקים איראניים ב-2012, איראן איבדה כמעט מחצית מהכנסותיה מיצוא הנפט ו-30% מסחר החוץ בעקבות הניתוק.

למה לנתק את רוסיה ממערכת ה- SWIFT?

השאיפה של מדינות המערב היא להקשות על רוסיה,שמייצאת סחורה לעשות עסקאות. העידר אמינותה של מערכת ה- SWIFT, יקשה על חברות רוסיות להעביר עסקאות עפ בנקים שונים ברחבי העולם, מה שיפנה את הקונים לחפש ספקים חלופיים.

מנגד, רוסיה היא אחת הקונות הגדולות של מוצרים מיוברים. הולנד וגרמניה הן שותפות הסחר השנייה והשלישית בגודלה שלה, בהתבסס על נתוני הבנק העולמי, ובהעידר מערכת ה- SWIFT, איתה עובדים הבנקים בארצות אלו- ספקים יעלו את מחירי הסחורות שכן הם יצטרכו לחפש דרכים אחרות לבצע את העסקה, מה שייקר את העלויות.

כוחות אוקראיניים מוכנים לפלישה רוסית לקייב
כוחות אוקראיניים מוכנים לפלישה רוסית לקייב

למה רק חלק מהבנקים נותקו מהמערכת ולא כולם?

הצעד האחרון של אירופה אכן יקשה על רוסיה להעביר כסף, אבל לא באמת יוציא אותה מחוץ למערכת הבנקאית העולמית. הבעיה היא שרוסיה רהיא הספקית העיקרית של האיחוד האירופי של נפט גולמי, גז טבעי ודלקים מאובנים מוצקים, מה שיקשה עליהם למצוא לה ספק חלופי ברמה מיידית, ואי אפשר באמת לנתק את כל המערכת לגמרי. לכן הצעד הוא כרגע חלקי בלבד מכיוון שמדינות אירופאיות כמו גרמניה, שמייבאת כמויות גדולות של פחם וגז מרוסיה, לא מתלהבות מהאפשרות הזאת.

עם זאת, העסקים עם הרוסים יהיו קשים הרבה יותר לביצוע, ויהיו כרוכים בעלויות גבוהות יותר.

בנוסף, רק חלק מהבנקים הרוסים נחסמו מהמערכת. במילים אחרות, אין דבר שמונע מהם להעביר כספים למדינות אחרות דרך בנקים אחרים שלא נחסמו, או דרך מערכות אחרות, כמו המערכת הסינית.

החשש האמריקאי העיקרי מהצעד הזו הוא שהרוסים יחקו את הסינים ויפתחו מערכת העברת תשלומים משלהם. במצב כזה, מעמדו הדומיננטי של הדולר ייחלש ולפתע הבלוקצ'יין יהיה שימושי בעולם האמיתית.