בן ברננקי, יו"ר הפדרל רזרב  (צילום: רויטרס)
יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי | צילום: רויטרס

יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי, החל לספק היום (ג') לקונגרס את הערכתו העדכנית על מצבה השברירי של הכלכלה האמריקנית. לדבריו מאוחר יותר בשנת 2009 תתאושש הכלכלה מהמיתון ותחל לצמוח, אך הזהיר כי גם כאשר תחל ההתאוששות , צפויה הפעילות הכלכלית להמשיך ולהיות נמוכה מהממוצע, עוד הזהיר ברננקי כי במידה ותחול הידרדרות נוספת במיגזר הפיננסים ובתנאים שיציע למשק - עשוי הדבר לעכב את תהליך ההתאוששות. מהכיוון החיובי, ברננקי ציין כי הוא רואה התייצבות בשוק הדיור בארה"ב.

בהתייחסו לשוק התעסוקה בארה"ב אומר ברננקי כי סביר להניח כי נראה עוד עלייה משמעותית באובדן מקומות עבודה בארה"ב במהלך החודשים הקרובים, ואף כאשר תחל ההתאוששות לקראת סוף השנה צפוים העסקים להיוותר זהירים ביחס לגיוס עובדים, והאבטלה צפויה להמשיך ולהעלות. ברננקי העריך כי האבטלה תישאר מתחת לרמה של 10% והיא תגיעה לשיאה בתחילת 2010. מתחילת המיתון, בדצמבר 2007 איבדה האמריקנים 5.1 מיליון מקומות עבודה.

"אנו ממשיכים להניח שהפעילות הכלכלית תמצא תחתית (נקודות שפל), לפני שתשוב לצמוח לקראת סוף שנת 2009". "אלמנטים מרכזיים בהתייחסותנו לתחזית זו הן ההנחות כי שוק הדיור מתחיל להתייצב וכי הגידול במלאי הבתים יקטן בהדרגה במהלך הרבעונים הבאים". אמר ברננקי.

"האינפורמציה האחרונה שהתקבלה משוק העבודה - מספר התביעות הראשוניות והמתמשכות לדמי אבטלה בסוף חודש אפריל מרמזים כי אנו צפויים לראות עוד עלייה באבטלה ואובדן מקומות עבודה במהלך החודשים הבאים. אולם המידע העדכני גם מרמז כי יתכן שקצב ההתכווצות מאט, דבר שבא לידי ביטוי בהתייצבות בביקושים בתחום הנדל"ן למגורים המצוי במשבר מזה 3 שנים" אמר ברננקי בראשית נאומו בועדת הכלכלה של הקונגרס.

ברננקי הוסיף כי "הוצאות הצרכנים שצנחו בחדות במחצית השניה של השנה הקודמת, עלו ברבעון הראשון. בחודשים הקרובים צפוים הביקושים בשוק לעלות מכיוונם של רוכשי הדירות, אשר יהנו גם מההזרמה הפיסקאלית שמקורה בתוכניות החילוץ של הממשל, ואנו רואים כבר עכשיו שיפור מסויים בסנטימנט הצרכנים".

עם זאת מדגיש יו"ר הפדרל ריזרב כי קיימים מספר גורמים שעלולים להמשיך ולהכביד על הוצאות הצרכנים, ביניהם החולשה בשוק התעסוקה, והירידה בשווי הנכסים והבתים שהוריד את עושרם של האמריקנים במהלך השנתיים האחרונות. בנוסף, מצב שוק האשראי לצרכנים נותר מתוח.

השימוע של ברננקי בפני הוועדה הכללית המשותפת לשני בתי הקונגרס צפוי לכלול שאלות קשות מצד המחוקקים. חברי הוועדה יידרשו לשמוע יותר על פרטי התוכנית לחילוץ המגזר הבנקאי, שנועדה לפתוח פקקי אשראי ולגרום לבנקים להרחיב את הלוואותיהם למשקי הבית ולעסקים.

רוצים שקיפות

כמה מחוקקים חוששים שתוכניות ההלוואה של הפד, יחד עם החילוץ של חברת הביטוח AIG והסיוע לבנקים כמו סיטיגרופ ובנק אוף אמריקה יעודדו חברות לקחת על עצמן סיכונים מופרזים, בידיעה שהממשל תמיד יחלץ אותן.

יו"ר הוועדה המשותפת, קרולין מהוני, דמוקרטית מניו יורק, וכמה מעמיתיה, לוחצים על הפד מכיוון נוסף - להיות גלוי ושקוף יותר. חלקם רוצים שהפד יפרסם את זהותם של המוסדות הפיננסיים שמשכו כספים ממסגרת הלוואות החירום שלו, וגם ידווח מה היו הביטחונות שהעמידו המוסדות הללו כנגד ההלוואות.

פשיטת רגל (צילום: John Foxx, GettyImages IL)
יפורסמו שמות של מוסדות פיננסיים במשבר? | צילום: John Foxx, GettyImages IL

ברננקי צפוי גם להישאל מה היו הציונים של 19 הבנקים הגדולים במבחני העמידות. תוצאות המבחנים הללו, שנועדו לקבוע כמה הון יצטרכו הבנקים בתרחיש של הרעה ניכרת במצב הכלכלי, אמורות להתפרסם מחרתיים (ה').

בחזית המקרו-כלכלית היו אתמול (ב') איתותים נוספים של תקווה המרמזים כי המיתון מתרכך. ההוצאה על בנייה ומכירות בתים חדשים היו טובות מהצפוי במארס, מה שהעניק דחיפה גדולה לשוק המניות אמש. מדד 500 S&P, האינדיקטור החשוב ביותר בוול סטריט, זינק ב-4.3%, ומחק בכך את שארית ירידתו מתחילת השנה. מדד דאו ג'ונס ננעל בעלייה של יותר מ-200 נקודות אל מעל ל-8,400 נקודות - לראשונה מאז 13 בינואר.

נסיגה חריפה

בשבוע שעבר אמרו ברננקי ובכירים נוספים בפד שהם מאתרים סימנים לכך שהמיתון משחרר את אחיזתו החזקה במשק. בשימוע היום חזר ברננקי על ההערכה הזו.

"למרות שהכלכלה עדיין מתכווצת, קצב ההתכווצות נראה איטי יותר במידת מה", קבעו קובעי המדיניות בפד בשבוע שעבר, כאשר הם החליטו לפי שעה, שלא לנקוט צעדים נוספים לעידוד הכלכלה. הצמיחה השלילית בתמ"ג האמריקני עלתה על 6% ברבעון הראשון השנה וברבעון האחרון של 2008. זו היתה הנסיגה החריפה ביותר במשק האמריקני מאז שנות ה-50 המאוחרות.

אנליסטים צופים שברבעון הנוכחי, קצב הנסיגה יואט בהרבה, לכ-1%-3%. כאשר חבילת התמריצים הכלכליים של הנשיא אובמה, הכוללת הפחתות מס והוצאה ממשלתית מוגברת, מתחילה לעבוד. יש הסבורים שהכלכלה תחזור לצמיחה ברבעון השלישי השנה. אחרים סבורים שזה צפוי יותר ברבעון האחרון של השנה.

הכלכלנים מאמינים שהגרוע ביותר במיתון כבר מאחורינו במונחים של אובדן צמיחה כלכלית - אם לא יתרחש הלם נוסף כלשהו. ובכל זאת, הפד הזהיר בשבוע שעבר ש"הפעילות הכלכלית תישאר חלשה לזמן מה" והיום אמר כי ההתאוששות צפויה לקראת סוף שנת 2009, אך עוד לפני כן יתכן ונראה רמת שפל נוספת.

גל הפיטורים יימשך

למרות שההוצאה הצרכנית מראה סימני התייצבות, הפד מעריך שאובדן מקומות העבודה המתמשך, הירידה בערכי הבתים והידוק האשראי יעיקו על הצרכנים. שיעור האבטלה צפוי לזנק מ-8.5% במארס ל-8.9% באפריל, כאשר המעסיקים ממשיכים לפטר מאות אלפי עובדים.

נתוני התעסוקה של אפריל יפורסמו ביום ו' השבוע. עד סוף השנה צפוי שיעור האבטלה להגיע ל-10%. הכלכלנים טוענים כי חזרה לשיעור אבטלה רגיל של 5% לא צפויה לפני שנת 2013.