כשאתם חושבים על תאונה המערבת דלת זכוכית, אתם ודאי מדמיינים היתקלות באחת. ובכן, זה בדיוק מה שקרה לג'יימס ר. הוסמן מאילנוי, כאשר קיבל זעזוע מוח קל מדלת זכוכית אוטומטית בה נתקע, במהלך קרוז של חברת "הולנד-אמריקה". תביעת הנזיקין שהגיש התקבלה, והאחרון זכה בסכום אסטרונומי של עשרות מיליוני דולרים, מהם כך נראה, תיהנה בעיקר רשות המס האמריקאית.

הוסמן ביצע שיט מסביב לעולם במשך 280 ימים, ונחבל במהלכו מדלת הספינה בה שהה. לדבריו, סבל מזעזוע מוח ותחושת ורטיגו, שאמנם לא גרמו לו להפסיק את הטיול הארוך, אך הותירו אותו עם התקפים קלים מעת לעת. הפציעה הביאה אותו לתבוע בנזיקין את החברה המפעילה את הספינה בסכום אסטרונומי, שאפילו הוא לא שיווה בנפשו לזכות בו.

עוד ב-mako כסף:

פסק הדין יוצא הדופן הזה, התקבל בבית המשפט הפדרלי במדינת וושינגטון. החברה הנתבעת מנגד, האשימה את הוסמן כי נתקע בדלת בחוסר זהירות משווע ובאופן חריג, והודיעה כי תערער על ההחלטה לערכאה מעלה. לרוע מזלה של החברה, ישנם מקרים דומים של תובעים שנתקעו בדלתות זכוכית וזכו בפיצויים.

ארה"ב: פיצוי בגין נזק פיזי לא חייב במס, נזק נפשי - דווקא כן

16.5 מיליון דולר מתוך הסכום הגבוה שנפסק לתובע, יועבר ל-IRS, רשות המס האמריקאית. הסיבה טמונה בכך שביהמ"ש הגדיר פיצויים עונשיים לחברה הנתבעת, ואלה חייבים במיסוי. וזאת, למרות שנזקים גופניים בגינם ישנו פיצוי כספי, אינם ממוסים על פי חוק שעבר ב-1996. נזקים נפשיים לעומת זאת, כן חייבים במס. עד השנה האמורה, תביעות זוכים בגין כל נזק אישי שהוא, לא חויבו בתשלום מס, אך התיקון בחוק מחייב שכדי שהפיצויים יגיעו במלואם לתובעים, עליהם להוכיח פגיעה פיזית, מה שהוליד ויכוחים חוזרים ונשנים ואף תביעות של נפגעים מול הרשויות בארה"ב. מרבית התביעות הללו מסתיימות בנצחון ה-IRS, אך לעיתים ישנן הפתעות.

הספינה "אמסטרדם" של חברת השיט הולנד אמריקה (צילום: David Friedman, GettyImages IL)
הספינה "אמסטרדם" של חברת הולנד אמריקה | צילום: David Friedman, GettyImages IL

פיצויים עונשיים בארה"ב, תמיד יחוייבו במס. אם תובע ייפצע בתאונת דרכים, ובגין הנזק הגופני יפסוק לו ביהמ"ש 50 אלף דולר, ולחברה המבטחת - פיצוי עונשי של 5 מיליון דולר, האחרון - ימוסה, ואז תעלה שאלת התשלום לעורך הדין: האם יש לגזור את האחוזים המגיעים לו מהפיצוי העונשי, או שמא מהכספים שהתקבלו עבור הכרה בנזק הגופני? ומכיוון שהתשובות עשויות לייצר ויכוחים, עדיף להסדיר את הסוגיה הזו מבעוד מועד.

"בישראל אין תשלום מס על פיצוי בגין נזקי גוף או נזק נפשי"

פיצוי עונשי, הוא כזה הניתן מעבר לגובה הנזק שנגרם, ומטרתו היא להעניש את המזיק על התנהגותו אשר הביאה ליצירת הנזק, ובכך לבטא את סלידת החברה ממעשיו ולהרתיע אחרים מלנהוג בדרך זו. עו"ד יעל ארניה, מומחית לדיני נזיקין, מסבירה מדוע בישראל פיצוי שכזה לא נפסק על ידי בתי המשפט: "פיצוי עונשי לא קיים בישראל. בתי המשפט עושים מאמץ שלא לפסוק פיצוי שכזה. כל נושא הפיצוי - הוא על בסיס ההלכה והפסיקה, ולא על בסיס ספר החוקים. ניהלתי תביעת רשלנות רפואית כנגד רופא בקופת חולים. דובר על בחור בן 42 שנפטר מסרטן, כ-3 שנים לאחר שהתלונן בצורה שיטתית על כאבי בטן בקופ"ח, קיבל משככי כאבים, לא הופנה לבדיקות כראוי, אפילו קיבל תרופות פסיכיאטריות כי לא האמינו לו. בסופו של דבר, התגלה בגופו גידול סרטני עצום, הוא לא הספיק לקבל טיפולים ומת בביה"ח, כאשר הותיר אחריו אלמנה ו-3 ילדים. באותו המקרה ביקשתי פיצוי עונשי, וביהמ"ש קבע שלא נותנים כזה.

"קנה המידה לפסיקה בארץ שונה מארה"ב לטוב ולרע. אי פסיקת פיצוי עונשי בארץ, משמעותה - סכומי פיצוי המבוססים על ההנחה שתפקידם הוא להחזיר את המצב לקדמותו, ככל שניתן. במקרה שתיארתי, האלמנה קיבלה פיצוי על אובדן ההכנסה של הבעל, אובדן שירותי אב, פיצוי על ההוצאות שהיו סביב המוות וכן פיצוי על כאב וסבל של הנפטר. אך היא לא קיבלה פיצוי עונשי, למרות שדובר על רשלנות בוטה". 

עוד מוסיפה, כי "הצד השני של זה, הוא שסכומי הביטוח של הרופאים בישראל לא בשמיים. אם הנוהג יהיה דומה לארה"ב, יחייבו בתי חולים או קופות חולים למשל, בסכום גבוה כפיצוי עונשי - מה שייצא מהכיס של הקופה, יעלה את הפרמיות בביטוחי הבריאות הממלכתיים ויגולגל לחולים עצמם, שישלמו יותר. בישראל אין תשלום מס על פיצוי בגין נזק גוף או נזק נפשי. זאת גם הסיבה שהסכומים שנפסקים לתובעים יותר נמוכים. ומאידך, כל הסכום נשאר בידי הניזוק ולא עובר לרשויות המס כפי שקורה באמריקה. בסופו של דבר, הכסף הזה שמועבר לניזוקים בארה"ב איננו יש מאין, והוא נובע מהתשלומים הגבוהים שנוטלים מלקוחות של חברות הביטוח, או מביטוחי הבריאות שמונהגים עתה לציבור האמריקאי", סיכמה.

ככלל, טוענים מומחים מארה"ב, עדיף להימנע מפיצויים עונשיים, שרשויות המס יעוטו עליהם. כדאי לשקול היטב את הסעדים שמבקש תובע מסויים, בניסיונו לקבל פיצוי בגין נזקו הגופני. שימת לב לנושא המס עשויה לפתור הרבה סימני שאלה שיצוצו בהמשך, אם ביהמ"ש יפסוק זאת.