הנשיא הנבחר, ברק אובמה, בנאום הניצחון בשיקגו (צילום: רויטרס)
רוצה להחיות את הכלכלה. אובמה | צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הכריז אתמול (שבת) על צעדים חדשים לעידוד אמריקנים לחסוך יותר לקראת גיל הפרישה - מהלך שלדברי הבית הלבן יעמיד את כלכלת ארה"ב על בסיס בריא יותר בעתיד.

בתוכנית הרדיו השבועית שלו אמר אובמה שהממשל יחוקק תקנות שיקלו על עסקים קטנים לרשום בצורה אוטומטית את עובדיהם ל"חשבונות פנסיה פרטיים" ולתוכניות פרישה מסוג401(k), התוכניות המקובלות כיום במגזר התאגידי, שמשקיעות גם במניות.

לפי האמצעים החדשים, ניתן יהיה להמיר ימי מחלה וחופש לא מנוצלים לחסכונות פנסיה, והאמריקנים יוכלו להפקיד החזרי מס ישירות לחשבונות הפרישה שלהם, או לרכוש בהם אג"ח למטרת חיסכון. כל האמצעים הללו אינם מחייבים אישור של הקונגרס, ורובם ייכנסו מיידית לתוקף.

"אנחנו צריכים להחיות את הכלכלה ולבנות לה בסיס חזק יותר מאשר בעבר", אמר אובמה בתוכנית הרדיו שלו. "הבטחת ההזדמנות והתמריץ של אנשים לחסוך - לבית או ללימודים, לפרישה או ליום סגריר - היא חיונית למאמץ הזה".

"שיעור החיסכון היה אפס"

הנשיא הזהיר בעבר שההבראה חייבת לבוא יחד עם צעדים למניעתה של מפולת פיננסית נוספת. התלות היתרה של האמריקנים בכרטיסי האשראי שלהם וחוסר היכולת שלהם לחסוך, הם שני תחומים שאליהם מכוונים כעת מאמצי הממשל.

"העובדה היא שאפילו לפני פגיעת המיתון, שיעור החיסכון היה למעשה אפס, בעוד ההלוואות עלו, יחד עם החובות בכרטיסי האשראי", אמר אובמה. "איננו יכולים להמשיך בדרך זו. ובהחלט איננו יכולים לחזור לכלכלה שמבוססת על רווחים מנופחים וכרטיסי אשראי שמנוצלים עד הסנט האחרון".

אובמה אמר שהירידה במחירי הבתים והצניחה שנרשמה בשוקי ההון גרמו לאמריקנים לאבד כ-2 טריליון דולר מחסכונותיהם לגיל פרישה בשנתיים האחרונות.

מקור בממשל אמר ששיעור החיסכון הלאומי נטו של ארה"ב - חיבור של החיסכון הפרטי, התאגידי והממשלתי - היה 2.8% ברבעון השני של 2009. החיסכון הפרטי היה 5% - לעומת שפל של 0.8% באפריל 2008. לדברי המקור, "לפי שעה, מצב החיסכון הלאומי הנקי אינו בר-קיימא. זהו אתגר מקרו-כלכלי גדול לעתיד".

"לפרוש עם כבוד עצמי"

פקידים אמריקנים מקווים שמנגנוני חיסכון אוטומטיים יעודדו את הציבור להפקיד יותר כספים לחיסכון. תוכניות אוטומטיות כמו 401(k) שיושמו בחברות גדולות הגדילו מאוד את שיעורי ההשתתפות של העובדים בחיסכון לגיל פרישה.

בהודעה שפרסם שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, נאמר כי "שכירים אמריקנים צריכים להיות מסוגלים לפרוש לפנסיה עם כבוד עצמי וביטחון, אבל לכמעט מחצית מכוח העבודה אין הרבה חיסכון מעבר להטבות ביטוח לאומי כדי להסתדר איתו בגיל הזהב".