נזקי המלחמה - גם ברכוש: קרן הפיצויים (מס רכוש) אמדה עד כה 6,452 פגיעות רכוש של מבנים ורכבים בעקבות המלחמה, לפני אומדן הנזקים בעוטף עזה. עומס רב נרשם גם על קו החירום של הקרן, אשר ממליצה כעת לפנות אליה באופן מקוון.

אם כל זה לא מספיק, נרשם מחסור בקרב שמאים מטעם מס רכוש - בעקבות פניות שמאים ביקש שר האוצר לאפשר לשמאים פרטיים לאמוד נזקים, על מנת לזרז את התיקונים הנדרשים. ויש גם נקודת אור בכל הסיפור: מי שיש לו הרחבה ל"טרור" בפוליסת הדירה, יוכל לתבוע גם את חברת הביטוח.

על פי הנתונים המעודכנים בקרן הפיצויים של רשות המסים, נכון להיום בשעה 9:00 בבוקר, אלה תביעות הרכוש שהתקבלו בעקבות נזקי מלחמת "חרבות ברזל":

ברשות המסים מסבירים כי המוקד האזורי באשקלון מייצג את היישובים מהעיר רחובות ודרומה, ומוקד תל אביב מייצג את היישובים מרחובות ועד חדרה. עוד נמסר מהרשות, שהפניות שהתקבלו לא כוללות את יישובי עוטף עזה, שאליהם עובדי הקרן אינם מורשים להיכנס בינתיים.

הנהלת קרן הפיצויים סיכמה עם ראשי המועצות האזוריות אשכול, חוף אשקלון ושער הנגב על שיתוף פעולה לטובת סיוע לתושבים. קרן הפיצויים תקבל מהמועצות האזוריות בעוטף רשימת שמות של בעלי דירות שנפגעו, וכן דרכי התקשורת איתם. עם קבלת הרשימות בקרן, עובדיה יפנו למשפחות ויפתחו עבורן תביעות, וכן יסבירו להן על הזכויות המגיעות להם. בהתאם לצורך, יעבירו למשפחות מקדמה על חשבון הפיצויים.

עוד נמסר, כי הקרן העמידה לטובת משימה זו פרויקטור שילווה את המשפחות באופן שוטף, ועובדי קרן הפיצויים כבר פרוסים בשטח ומטפלים בתביעות לנזקים - אשר נגרמו כתוצאה ממלחמת "חרבות ברזל". בשעות אלה נמצאים בשטח 70 צוותים של שמאים, מהנדסים ועובדי קרן הפיצויים, כש-40 מהם באזור הדרום ו-30 באזור המרכז. הצוותים, שמספרם עולה מידי יום, פועלים בשטח מאז יום שבת האחרון.

בנוסף, ישנם גם אזרחים רבים שרכושם נפגע, והם אינם מצליחים להגיש פניה מסודרת לקרן הפיצויים. סוכן הביטוח תדהר סאטובי, שהוא גם יו"ר מחוז הצפון בלשכת סוכני הביטוח, מספר כי פתח חמ"ל אישי וכבר טיפל בעשרות פניות בנושא זה. לדבריו, "סוכני הביטוח מקבלים המון קריאות מהמבוטחים שלהם לסיוע, כי הם לא יודעים איך להתנהל מול מס הרכוש. אין מענה בקו החרום של קרן הפיצויים - גם אני אישית ניסיתי המון פעמים, ולא עונים. לכן, אני וסוכנים אחרים נאלצים לבצע פניות ובקשות של מי שרכושם נפגע, באופן מקוון באתר קרן הפיצויים. רבים מהנפגעים לא יודעים לעשות זאת בעצמם, או שהם מותשים ומבקשים מאיתנו לעשות זאת".

בתגובה לטענה על חוסר מענה בקו החירום, נמסר מהקרן כי העומס ביומיים האחרונים היה מאוד גדול, אך היום הקו פנוי למדי - ובכל מקרה הם ממליצים לפנות באופן מקוון דרך האתר.

"לא לגעת בכלום עד להגעת השמאי"

סאטובי מוסיף פרט משמעותי, אשר לדבריו מרבית נפגעי הרכוש כלל לא מכירים: "אנשים רבים לא יודעים זאת, אך אסור לגעת בשום דבר עד שמגיע שמאי של מס רכוש". בנוסף, בעקבות המחסור בשמאים של מס רכוש, לשכת סוכני הביטוח פנתה היום אל שר האוצר בבקשה לאפשר לשמאים פרטיים לבצע גם כן את אומדן הנזקים לנפגעי הרכוש במלחמה. לדברי סאטובי, "חייבים לאפשר לשמאים פרטיים להצטרף. לא ייתכן שמישהי עם חור בקיר החיצוני של הבית, תצטרך דיור חלופי שבמקרה השגנו לה ולמשפחתה. תוספת של שמאים תזרז אומדן נזקים, ותיקון של הנזק מבלי להזדקק לחלופות זמניות". 

מקרן הפיצויים נמסר בתגובה, כי שמאי הקרן הם ממילא שמאים פרטיים, וכי "הקרן מגבירה כל העת את מספר השמאים שהיא מתקשרת עמם".

לסיכום, מוסיף סאטובי פרט חשוב בנוגע לפיצויים עצמם: "מי שרכש הרחבת 'טרור' לפוליסת הדירה שלו, יכול גם לתבוע את חברת הביטוח שלו. זה נכון שהממשלה הכריזה על מצב 'מלחמה', אבל מלחמה מוגדרת כעימות בין מדינות, שהוגדרו ככאלו באומות המאוחדות. החמאס הוא לא מדינה, אלא ארגון טרור". לדבריו, הכיסוי בהרחבת טרור בפוליסת דירה, יכול לכסות סכומי נזק של עד 200 אלף שקל, שזו תוספת נכבדה למי שדירתו ניזוקה באופן קשה.

*אם רכושכם ניזוק במלחמה ואתם מעוניינים בסיוע או בייעוץ של סוכן הביטוח תדהר סאטובי, ניתן לפנות לטלפון: 054-4698305