נתוני שנת 2023 המציגים את הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים במדינה, פורסמו אתמול (ג') בידי מינהל התכנון.

מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי על אף מלחמת "חרבות ברזל", נשבר שיא של כל הזמנים בתכנון יחידות דיור מאושרות. היעד של 125 אלף יחידות דיור נחצה - ואושרו 168,370 יחידות דיור, לעומת 158,000 אלף יחידות דיור אשתקד. כך למעשה, נמשכת מגמת הגידול בהיקף יחידות הדיור המתוכננות, עם עלייה של 6.5% ביחס לשנה הקודמת.

בנוסף, למעלה מ-40% מהיחידות החדשות אושרו במסגרת התחדשות עירונית – כלומר כפול מהיעד הממשלתי. במחוז דרום אושרו 33,307 יחידות דיור, במחוז חיפה אושרו 15,446 יחידות דיור, במחוז צפון אושרו 21,327 יחידות דיור, במחוז מרכז אושרו 20,981 יחידות דיור ובמחוז תל אביב אושרו 10,937 יחידות דיור.

בוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אושרו 21 תוכניות הכוללות 32,408 יחידות דיור, מתוכן 12 תוכניות בהתחדשות עירונית הכוללות 9,200 יחידות דיור. כמו כן, הוכרזו השנה על ידי הממשלה 17 מתחמים חדשים מועדפים לדיור, מתוכן 12 תוכניות בהתחדשות עירונית. לראשונה גם הוכרזה תוכנית במסלול ייעודי לסביבת מטרו "תחנת ויצמן" שבעיר רחובות, זאת לצד 7 תוכניות להתחדשות, המקדמות פיתוח בקרקע סובבת מערכת תחבורה עתירת נוסעים בכל הארץ. לצד נתונים אלו של לשכות התכנון, אושרו בשנה זו גם 13,636 יחידות דיור בוועדות המקומיות.

שיא של אישור יחידות דיור בבירה - כולן בהתחדשות עירונית

שנת 2023 הייתה שנת שיא באישור יחידות דיור במחוז ובדגש על העיר ירושלים, בירת ישראל. השנה אושרו במחוז 20,328 יחידות דיור, כ-16,928 מהן בעיר הבירה עצמה - כולן במסגרת התחדשות עירונית.

בנוסף, בשנה החולפת הושם דגש על תכנון והסרת חסמים ביישובי החברה הדרוזית והערבית. מתוך כלל יחידות הדיור, אושרו 50,579 יחידות דיור ביישובים אלה.

לטובת קידום התכנון ובניה והסרת חסמים ביישובים הדרוזים והצ׳רקסים, מינה שר הפנים יועץ מיוחד. בנוסף, הוקם צוות לבחינת הקמת יישוב חדש על ידי מינהל התכנון בתוך 60 יום. בחינה זו תכלול בין היתר מיפוי של כלל החוסרים ביישובים, בחינת קרקעות מדינה שייתנו מענה לחיילים משוחררים ולמוסדות ציבור, בחינה של הגדלת הצפיפות ביישובים ובנייה לגובה ועוד.

תכנון בזמן מלחמה

מינהל התכנון כבר נערך ליום שאחרי המלחמה, ולשם כך מקדם מסמך מדיניות אזורי במרחב הנגב המערבי. המסמך יעסוק בעקרונות והמלצות לבניית כלים לשיקום, לפיתוח ולצמיחה מיטיבה של האזור, ומטרת המסמך לשמש כלי עבודה לקבלת החלטות תכנוניות ולהנעת תהליכים אזוריים.

כמו כן, בשנת 2024, כחלק מהאתגרים הנוגעים בשיקום העוטף, ניתן דגש על שימור הביטחון התזונתי של ישראל וכחלק מכך שטחי החקלאות בעוטף המהווים את "אסם התבואה" של מדינת ישראל.

במקביל, בצל הטילים אושרה תוך 42 יום בידי הממשלה, תוכנית ארצית למיגון (תמ"א 40/ א/ 1/ 1). התוכנית תאפשר הקמת ממ"ד באלפי בתים שעד היום לא יכלו לעשות זאת בשל מגבלות השטח.

צעדים נוספים שנרשמו, הם בין היתר פטור מהיתר בניה להקמת ממ"ד במבנים צמודי קרקע ובמבנים עד שתי קומות. זו הוראת שעה שמטרתה לפטור מהיתר בניה לצורך הקמת מרחב מוגן דירתי, וזאת לדירות המצויות במבנים עד שתי קומות, או ליחידת דיור צמודת קרקע. בנוסף, ניתן פטור מתכונית והיתר להצבת מיגונית במרחב הציבורי - צו המתיר הצבת מיגונית במקומות ציבוריים בהם פארקים, גני משחקים, תחנות אוטובוסים, ללא צורך בהליך של תוכנית ו/או היתר. ניתן גם פטור מהיתר בניה להקמת מרחב מוגן במוסד חינוך - התקנות קובעות כי על מגרש המיועד לשימושים ציבוריים בין השאר על מבני דת, מתנ"סים, מרפאות, מבני תחנות משטרה ומן דוד, משרדי רשויות מקומיות ועוד.

מקצרים הליכים

לראשונה, נמסר ממינהל הכנון כי בתוכניות התחדשות עירונית שיוקדמו במסגרת החלופה לתמ"א 38 - אישור התוכנית במוסד התכנון יהווה גם את אישור היתר הבנייה. דבר זה צפוי לקצר בין 1-4 שנים בהליך.

בנוסף, קודם ביטול ההפרדה בין שטח עיקרי לשטח שירות - נחתמו תקנות המאפשרות הגשת תוכניות בשטח כולל, ללא הפרדה בין שטח עיקרי לשטח שירות. מדובר בשינוי מהותי בתפיסה התכנונית בישראל, אשר צפוי להשפיע ולקצר את לוחות הזמנים בטיפול בתוכניות ובעיקר בהיתרי הבניה. ב-30 שנים האחרונות חלו תקנות המחייבות להפריד בתוכניות והיתרי בניה בין שטח עיקרי לשטח שירות.