מסתמן שישראלים שיגיעו בעקבות המלחמה לפורטוגל יוכלו מעתה לבקש מקלט ולהגיש בקשה לוויזת פליט. לפי עו"ד גלי ארבל, שמכנה את עצמה "גלי פורטוגלי", העוסקת בהגירה לפורטוגל, המהלך אושר לאחרונה על ידי הדירקטור של רשות ההגירה (SEF) בפורטוגל.

כמו במדינות רבות בעולם, פורטוגל פותחת את שעריה למבקשי מקלט במצבים שונים כשגרה.  לא מדובר בוויזה חדשה המיועדת לישראלים בלבד, אלא החלטה לפיה לאור המלחמה בישראל ישראלים שיגיעו לפורטוגל יוכלו לבקש מקלט ולהגיש בקשה לוויזה כפליטים לכל דבר. מדובר במהלך דומה לזה שביצעה פורטוגל עבור עשרות אלפי אוקראינים שנקלטו מאז המלחמה באוקראינה בשטחי המדינה.

לדברי ארבל, בפגישה שנערכה השבוע עם הדירקטור של רשות ההגירה בפורטוגל, הוחלט לאפשר לישראלים להגיש בקשה למקלט ולוויזת פליט. "זה מתואם גם עם שדה התעופה. אין הודעה רשמית כי לא משנים שם חוק או תקנות ותיאורטית כל אחד יכול להיות פליט, אבל הם קבעו שהדבר אפשרי עבור ישראלים במצב הנוכחי. הם מבינים שיש משפחות שבורחות מזוועות. יש גם אזרחים פורטוגלים נעדרים וחטופים והרשויות בפורטוגל מודעות למצב בישראל. פורטוגל באמת פותחת את הדלתות ומוכנה לזה", אומרת ארבל.

אז מה היא ויזת פליט? על פי ארבל, משפחות מישראל שיגיעו לשדה התעופה בליסבון יוכלו לפנות בעצמן למשרדי רשות ההגירה ולבקש מקלט בפורטוגל - asilo (אזילוּ) - וויזות פליט (זמניות, עד חצי שנה). ניתן יהיה לקבל כסף אחרי הוצאת מספר פיסקלי וביטוח לאומי. כל שתצטרכו הוא דרכון ישראלי בתוקף

האפשרות הראשונה היא לבקש מקלט בשדה, ולאחר מכן להגיש בקשה לוויזת פליט. "אפשר לבקש מקלט בשדה התעופה בפורטו או בליסבון אצל פקיד ההגירה, ומשם משפחות יכולות להיות מועברות למרכזים לקבלת תמיכה ואחר כך גם לקבל את ויזת הפליט אם תאושר. ניתן לנסות למצוא עבודה, מסגרות לילדים ומגורים משותפים", אומרת ארבל, אבל מדגישה שבפועל אין צורך בוויזה על מנת להיכנס או להישאר בפורטוגל ולא נדרש כרטיס טיסה חזור.

פליטים אוקראינים מפונים ממריופול המופגזת (צילום: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
פליטים מאוקראינה. מקבלים הטבה דומה | צילום: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

"לא יתמכו במי שמרוויח משכורת גבוהה"

בנוסף לויזה, למי שיבקש מקלט פורטוגל תוכל להעניק "סובסידיה" - תמיכה כלכלית ברבדים שונים. "זה שמור לאנשים שברחו מדברים קשים ואין להם כלום", מבהירה ארבל. "לא יתנו סובסידיה למי שמרוויח עדיין משכורת גבוהה למשל, זה מתאים למי שזקוק לעזרה כמו נפגעי טראומה. הסובסידיה של המגורים היא דבר שרוב הישראלים לא היו רוצים כמהגרים רגילים. במצב הנוכחי זו אופציה מרגיעה ואפשרית, כי אפשר לקבל מיד סובסידיה, לרשום ילדים למסגרות ולקבל אישור לעבוד. עם ויזת פליט מקבלים מספר פיסקלי, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות, בתי ספר וכו'. הבעיה היא שוק העבודה כי העבודות כאן בשכר נמוך ולא כולם ששים לחיות כך ולהתחיל לעבוד מהר, בוודאי נפגעי טראומה. עם זאת חשוב להכיר את האפשרות ולדעת שזו אופציה ריאלית".

למי שלא מעוניין בקבלת מקלט ויש באפשרותו למצוא לינה בפורטוגל באופן עצמאי, ניתן להגיש את הבקשה לוויזה גם שלא דרך שדה התעופה לאחר בקשת מקלט, אלא דרך רשויות ההגירה עצמן. ארבל ממליצה לעשות זאת בליווי עורך דין ולהגיע למשרדי הרשויות הנמצאים ב"וילה ריאל" - שם לדבריה הפקידים מכירים את האפשרות החדשה. עם זאת ארבל מציינת: "בקשת מקלט יכול לסייע בהמשך לקבל ויזת פליט".

לאחר קבלת הויזה הזמנית, לדבריה, ניתן יהיה לבקש גם מתוך פורטוגל ויזה/או תושבות ארוכה יותר כמו ויזת עוסק, עובד, מומחה וכן הלאה. כך היא מסבירה שבאם המלחמה תימשך ייתכן שיאפשרו גם הגשה מרחוק של ויזות אחרות שהיו מוגשות בישראל, כמו ויזת נווד דיגיטלי.

היא מספרת על משפחות רבות שכבר הגיעו לפורטוגל מאז תחילת המלחמה. "יש הרבה משפחות שהגיעו והרבה יותר משפחות שבדרך או חושבות לצאת למקום בטוח. אין כרגע טיסות ישירות, ויש משפחות שעברו מסעות שלמים בכל אירופה כדי להגיע לכאן. עבורם ויזת פליט נשמעת כאופציה טובה".

ויזת פליט אינה האופציה היחידה, כמובן. מי שינחת בפורטוגל וישיג ויזת תייר יכול לבלות זמן רב במדינה. "ממרץ 2020 הוארכו ויזות התיירות עד סוף שנת המס הנוכחית וזה כנראה יתארך יותר. כלומר יש פה תיירים מעל 3 שנים ואין כוונה לגרש אותם. יש גם ויזת עבודה, ויזת סטודנט לכל ילד מכיתה ז' ומעלה ועוד אפשרויות רבות".

ארבל, יחד עם נשים נוספות, הקימו מאז המלחמה קו חם ומסייעות למשפחות ישראליות בפורטוגל. "אנחנו מנסים לעזור בקו החם ולקבל אירוח עבור המשפחות. שמנו למטרה לעזור לאנשים בהתאקלמות ראשונית, בסיוע של משפחה מארחת לכמה ימים. אנחנו מנסים לסייע עם ציוד ומעניקים סיוע שלם כמו גם תמיכה נפשית בפוסט טראומה. אנחנו עושים כל מה שאפשר. כולם נרתמו", היא מתארת.

משגרירות פורטוגל בישראל טרם נמסרה תגובה.