ה"פליטים" בפורטוגל: בעקבות הפרסום על כך שפורטוגל מאפשרת לישראלים להגיש בקשת מקלט ולהוציא ויזת פליט, בצל מלחמת חרבות ברזל – ישראלים רבים כבר ניצלו את ההזדמנות, הגיעו לשטח פורטוגל והגישו את הבקשה. כעת מתברר שמדובר בהליך פשוט ומהיר למדי, שבסופו ניתן אישור לשהות בפורטוגל במשך חודשים, לעבוד באופן חוקי ואף לקבל סיוע ממשלתי.

כזכור, לפני כחודשיים פורסם ב-mako כי פורטוגל פותחת את שעריה למבקשי מקלט ישראלים, בהחלטה לפיה בעקבות המלחמה – ישראלים שיגיעו לפורטוגל יוכלו לבקש מקלט ולהגיש בקשה לוויזה כפליטים לכל דבר. מדובר במהלך דומה לזה שביצעה פורטוגל עבור עשרות אלפי אוקראינים שנקלטו מאז המלחמה באוקראינה בשטחי המדינה. מאז, נראה שבקשות רבות כבר הוגשו.

"הלכתי למשרדי ההגירה. פקידה ניגשה אליי, ואמרתי שבאתי לבקש ויזת פליט", מספר ירון, שהגיש בקשה למקלט בפורטוגל ומתגורר כרגע בליסבון. "היא ישר שאלה אותי אם אני מישראל, ואמרתי שכן. היא אמרה שאין בעיה והביאה לי טפסים. וזהו, תוך שעה וחצי הייתי עם הדף הזה, שנותן אישור שהייה ועבודה לחודשיים. צריך לבוא לחדש אותו כל חודשיים, עד שיש החלטה בנושא".

בקשר לבחירה שלו בפורטוגל, הוא מסביר: "זו מדינה שקל מאוד להגר אליה – מגיעים, נותנים דרכון, ומקבלים אישור לעבודה ולשהייה. זה ממש מרגיש כמו מבצע לזמן מוגבל, כל עוד יש את המלחמה. זו הסיבה שבחרתי בוויזה הזו, כי לא צריך שום דבר חוץ מדרכון ישראלי בתוקף".

עד למלחמת "חרבות ברזל", לא היה אף ישראלי שביקש מקלט בפורטוגל, גם לא במבצעים קודמים. "עד היום אף אחד לא חשב שזו עילה לתת לישראלים מקלט במדינה", מסבירה נופר בר, עורכת דין מוסמכת בישראל המתגוררת ועובדת בפורטוגל כיועצת, ועובדת עם עורכי דין מקומיים. לדבריה, "הוויזה הזו יכולה להיות רלוונטית לאנשים שאין להם ברירה, כמו משפחות שעזבו את הכול ואין להן פרנסה. בקשת המקלט מעניקה למחזיקים בה זכויות סוציאליות".

עם זאת, נראה שאולי עדיין לא מדובר בפתרון זהב: "הבעיה היא שהכול מאוד חדש", אומרת עו"ד בר, "ואנחנו לא יודעים כמה זמן זה יימשך. אולי פורטוגל תחליט באופן שרירותי שזה כבר לא רלוונטי או שהמצב האובייקטיבי בישראל השתנה מ-7 באוקטובר. למען האמת, המצב כל הזמן משתנה. ברגע שאנשים יתחילו לחזור לבתים שלהם בארץ, זה יוריד משמעותית את הסיכוי להמשך קבלת הבקשות".

מאז אוקטובר האחרון, משרדה של עו"ד בר ליווה באופן אישי ישראלים רבים שהגיעו לפורטוגל, ובחרו לבקש את הוויזה הזו: "ליווינו משפחות שממש קמו, ארזו את החפצים שלהן במזוודה אחת –  ועלו על המטוס הראשון שמצאו. הם פה במצב שאין להם פרנסה, הבית שלהם נמצא על הגבול ואי אפשר להשכיר אותו. הם אפילו לא החליטו אם מבחינתם הם מצאו כאן חיים חדשים או שהם ממתינים עד שיעבור זעם. התחושה היא שהם נסו על נפשם". בנוסף, היא מספרת: "פגשנו צעירים שהיו בפסטיבלים בדרום ב-7 באוקטובר וכרגע לא מסוגלים להתמודד עם המחשבה להישאר בישראל. רוב האנשים היו אבודים".

לצד זאת, היו גם ישראלים שראו בוויזת הפליט פתח לדרך חדשה. "יש גם צעירים שלקחו את זה כהזדמנות להגיע, לקבל אישור עבודה מיידי ולמצוא עבודה. זו הדרך הכי פשוטה להגיע לאירופה ולחיות כאן, אך עם זאת חשוב להגיד שזו לא מטרת הבקשה למקלט, וצריך גם לדעת שהמשכורות כאן ממש לא גבוהות", היא מחדדת.

מבחינה פרקטית, הגשת הבקשה לוויזה היא לא מסובכת, כך מתברר. "בשלב הראשוני, מעבר לאזרחות ישראלית, אין שום דרישות. צריך רק להביא דרכון בתוקף, ולא צריך להוכיח כלום. יש להגיע למשרדי ההגירה, ולומר 'אני מישראל ואני מבקש\ת מקלט'. הם מבקשים שם למלא טפסים, ולפעמים מגישים גם חוברת שמסבירה על זכויות וחובות. לאחר מכן, הם לוקחים טביעות אצבעות ביומטריות וצילום חזותי. בסוף, הם נותנים את דף האישור לבקשת המקלט – שמהווה גם אישור עבודה". לדבריה, בסך הכול התהליך אורך כיום אחד.

"חיפשתי את עצמי. יצאתי מהר מאוד מהארץ"

אישור בקשת המקלט מהווה כאמור גם אישור עבודה, ובאמצעותו ניתן לקבל גם מספר פיסקאלי לצורך תשלום מיסים, בין היתר, וכמו כן לפתוח תיק בביטוח לאומי. לדברי בר, לא מדובר בוויזת הפליט עצמה, אלא בבקשה לוויזה שתקפה למשך כחודשיים עד להארכה נוספת – קבלת ויזה או קביעת ראיון מסודר. בשלב הריאיון, שייערך בהמשך, סביר שיבקשו לראות הוכחות לפינוי מבית המגורים בישראל או נסיבות אחרות שיכולות לחזק את בקשת המקלט, לדברי בר. "לבקשה יש פוטנציאל אחרי בערך חצי שנה עד 9 חודשים להפוך לתושבות על בסיס בקשת המקלט, שתקפה ל-3 שנים".

"עם זאת, אני לא מציעה למי שמגיע, לבנות על זה. אני ממליצה לנסות מיד למצוא כאן עבודה, או לפעול כדי להמיר את הוויזה הזו בוויזה אחרת – בגלל אי הוודאות". עוד היא מציינת, כדרך נוספת להישאר במדינה, שוויזות התייר הוארכו אוטומטית לכלל התיירים בפורטוגל עד יוני 2024.

גם מתן סיון (38), מחיפה במקור, מנחה מעגלי גברים בינלאומיים לדוברי עברית בארץ ובעולם, הגיע בעקבות המלחמה לפורטוגל במטרה לבקש ויזת פליט. "יצאתי מהר מאוד מהארץ. חיפשתי את עצמי, ראיתי את הכתבה, והבנתי שיש אפשרות כזו בפורטוגל. הסתכלתי על סרטונים של עורכי דין שמדברים על איך להוציא את הוויזה, ובהתחלה חלק אמרו שצריך לחכות 7 ימים בשדה תעופה, ושאולי ישימו אותי במגורי פליטים. היו כל מיני הפחדות", מספר סיון.

נופר מור  (צילום: ארקדי רסקין)
צילום: ארקדי רסקין

נופר בר

על אף החששות, סיון החליט להגיע לשדה התעופה בליסבון, ופשוט לנסות. "החלטתי ללכת לשם, ולא ידעתי עדיין לאן אגיע במאה אחוזים. בשדה אמרו לי להגיע לפגישה למחרת בעשר בבוקר, במשרדים שלהם. בארבע אחר הצהריים כבר קיבלתי את ויזת הפליט. שאלו אותי אם אני מחפש מקום לגור בו ואם יש לי מה לאכול, ועניתי שאני מסתדר בינתיים. הם אמרו לי להגיע למרכז פליטים, כדי לפגוש עובדת סוציאלית, שתיתן לי את כל המידע שצריך. יצרתי קשר עם מרכז הפליטים, חיכיתי 30 יום לפגישה, והגעתי. שם כבר ממש עזרו לי, ונתנו לי תרופות וטיפול רפואי שהייתי זקוק לו, לגמרי בחינם. הם גם נותנים בחינם פסיכולוג ולימודי פורטוגזית".

בניגוד להסברה של עו"ד בר ולניסיון של ירון ואחרים, סיון אומר שהוא קיבל את ויזת הפליט עצמה, ולא מדובר רק בבקשה לוויזה. "הסבירו לי שבערך עוד שנה אדע אם אני מקבל ויזה ל-5 שנים. זו ויזת פליט, על המקום, לכל דבר ועניין – ואני לא צריך לחכות לראיון", הוא אומר. "לא אמרו לי שצריך לחדש ויזה אלא להיפך, כששאלתי איך לחדש ומתי, הם אמרו לי שזה תקף עד יוני 2024".

סיון העלה מספר סרטונים לרשתות החברתיות כדי לשתף בניסיון שצבר בדרך לקבלת הוויזה, וכדי להפיג את החששות של אחרים. "ראיתי שיש הרבה מידע לא נכון ברשת, ורציתי לפשט את הסיטואציה לאנשים, כדי שיבינו שזה באמת פשוט ואפשרי. פנו אלי המון אנשים ושאלו אותי שאלות. חלק מאוד מבוהלים, חלק כבר נמצאים פה, חלק לא יודעים אם להגיע או לא. אני חושב שזה פתרון מאוד מוצלח למי שמחפש מקום שבו הוא יכול להשתקע לתקופה", הוא אומר ומדגיש, "אני מרגיש עטוף כאן בהרבה אנשים שמנסים לעזור. האנשים פה נחמדים. העובדת הסוציאלית צחקה, שגם אם זו לא המדינה הכי עשירה בעולם, לפחות האנשים מחייכים. עניתי לה שזה בדיוק מה שאני מחפש".