סוכנות דירוג האשראי הבין-לאומית S&P הודיעה הלילה (בין חמישי לשישי) על הורדת דירוג האשראי של ישראל לטווח ארוך מרמה AA- ל-A+, "בשל סיכון גיאופוליטי מוגבר".

הורדת הדירוג הגיעה על רקע החרפת העימות עם איראן בסוף השבוע האחרון ובתוך הסיכונים הגיאו-פוליטיים המוגברים ממילא עבור ישראל. "אנו צופים כי הגירעון הממשלתי של ישראל יגדל ל-8% מהתמ"ג בשנת 2024, בעיקר כתוצאה מהגדלת הוצאות הביטחון", מסרה S&P.

סוכנות דירוג האשראי הבין-לאומית מודי'ס (Moody's) הודיעה בפברואר על הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל - לראשונה אי פעם. החברה הורידה את הדירוג של ישראל לרמה של A2 (מרמה של A1), עם תחזית שלילית. 

בהודעה של מוד'יס נכתב כי המניע העיקרי להורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל לרמה של A2 הוא ההערכה שההשלכות הרוחביות של המלחמה עם חמאס מעלות באופן מהותי את הסיכונים הפוליטיים במדינת ישראל, וגם "מחלישות את הרשות המחוקקת והמבצעת ופוגעות בחוסנה הפיסקלי של המדינה בעתיד הנראה לעין".

דירוג אשראי - מודיס (צילום: רויטרס)
מוד'יס. הודיעה על הרודת האשראי של ישראל בפברואר | צילום: רויטרס

דירוג האשראי של ישראל משמש את המדינה בבואה ללוות חוב בשווקים הבין לאומיים ומשפיע בעיקר בהיבט היכולת שלה להחזיר את החוב בטווח הארוך. ככל שדירוג האשראי של מדינה גבוה יותר, הדבר מהווה הבעת אמון מצד חברות האשראי שהיא תמשיך להחזיר את חובותיה למשקיעים הזרים. וזה אומר שהמדינה יכולה לשלם ריביות נוחות ונמוכות יותר שמשקפות סיכון נמוך.

ככל שדירוג האשראי יירד, או שהציפיות לגבי דירוג האשראי מבטאות ירידה, זה אומר שישראל תצטרך לשלם ריביות גבוהות עבור הכספים שהיא לווה בשווקים הפיננסיים. המשמעות היא שמדינת ישראל תצטרך להוציא במשך הזמן יותר כסף מקופת המדינה על החזרי הלוואות ותשלומי ריבית - וזה ישאיר פחות כסף להשקיע באזרחי המדינה ובשיקום נזקי המלחמה.