הצעד שעשוי להוזיל את חשבון החשמל: על רקע עליית מחירי החשמל בפעם הרביעית במהלך השנתיים האחרונות, ובהיקף כולל של 13.7%, הבוקר (ב') פורסמה יוזמה חדשה ומהפכנית שמטרתה להדריך רשויות מקומיות איך להקים תאגיד עירוני להספקת חשמל ירוק וזול יותר. המיזם מתבסס על דוח בנושא, הקובע כי הקמת תאגידי הספקת חשמל עירוניים תאפשר לספק הנחה דרמטית לצרכן של עד 35% מתעריף החשמל.

איך זה אמור לעבוד?

במסגרת המיזם, רשות מקומית תקים תאגיד אנרגיה באופן עצמאי דרך החברה הכלכלית שלה, ועל ידי כך תשמור על התועלות והרווחים מהספקת החשמל לרווחת התושבים והעסקים המקומיים.

כתבות נוספות בכסף >>

דוח שבוצע בנושא, בחן שלוש רשויות מקומיות נבחרות, ומצא כי הצעד יאפשר הנחה בחשבון החשמל בשיעור משמעותי: עד 33% הנחה בפתח תקווה, 27% בעפולה ו-35% באשקלון. מדובר בחיסכון של כ-63 מיליון שקלים, 12.5 מיליון שקלים ו-35 מיליון שקלים מדי שנה בהתאמה, עבור צרכנים ביתיים ועבור עסקים מקומיים בכל עיר. הצעד האמור יתאפשר הודות לרפורמה שנעשתה במשק החשמל, אשר פתחה לתחרות את שוק החשמל.

אסדרה שנכנסה לתוקף החל מינואר 2024, מאפשרת כעת לצרכנים פרטיים לרכוש חשמל מספקי אנרגיה ירוקה ולייצר תחרות בשוק. כך, גופים פרטיים שונים יהפכו ל"ספקי חשמל", ובעצם יחליפו את חברת החשמל במתן שירותי גביית חשבון החשמל לצרכנים שיבקשו זאת. המיזם עצמו הוקם בידי ארגון גרינפיס ישראל ובשיתוף עם גל שופרוני, כלכלן ומייסד חברת Jiya consulting.

חסכון כלכלי, סביבתי ואנרגטי

מלבד החיסכון הכלכלי שמסוגלת הרשות להציע לתושביה מעצם הפיכתה לספקית חשמל, יתר ההכנסות יגיעו ממקורות נוספים ברשות. הכנסה לדוגמה היא ייצור חשמל סולארי על גגות נכסי הרשות בדו-שימוש (גגות, חניונים, מגרשי ספורט ועוד), שם נמצא ששיעור המיצוי כיום הוא נמוך במיוחד, ועומד על 5% בפתח תקווה, 16% בעפולה ו-10% באשקלון.

מקור הכנסה נוסף יגיע מהפעלת עמדות טעינה ציבוריות, וכן מבונוס הניתן בגין שילוב מתקני אגירת חשמל בשטחים עירוניים צפופים.

לטענת מחבר הדוח, גל שופרוני, לשעבר ראש תחום אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת טראלייט – לכניסת תאגיד האנרגיה העירוני כספק חשמל יש גם חשיבות בחיזוק החוסן האנרגטי של הרשות, על ידי הגדלת כמות החשמל המיוצר והנאגר בשטחה. זאת, מאחר שבמקרה חירום בטחוני, אקלימי או תקלה טכנית – הרשות תוכל להמשיך לתפקד כ"אי אנרגטי".

שופרוני טוען כי הקמת תאגיד אנרגיה עירוני כספק חשמל, בהתאם לעקרונות המודל, תביא לתועלות סביבתיות על ידי הפחתת פליטות גזי חממה מצריכת החשמל ברשויות בשיעור של כ-78%. הדבר לדבריו יביא גם לפריצת דרך בעמידה ביעדי המדינה למעבר לאנרגיות מתחדשות.