חיובי האשראי של קרן אלאלוף שרעבי
חיובי האשראי של קרן אלאלוף שרעבי

קרן אלאלוף שרעבי ישבה בביתה ברחובות כשלפתע החלה לקבל הודעות חיוב כרטיסי האשראי הסכומים גבוהים על עסקאות שלא בצעה. "פתאום אני רואה חיובים של אלפי שקלים, עם תשלומים למכללת עמק יזרעאל, תשלום לחברת מים, חברת החשמל, ארנונה לעיריית עפולה ואפילו תרומה די נכבדת בסך 7,000 שקלים לעמותה שאני לא מכירה בשם: 'חסידי חוסני אלקואסמי'", היא מספרת.

אלאלוף שרעבי מיהרה לצלצל לחברת האשראי ולדווח על הגניבה, ובמקביל פרסמה את הסיפור בקבוצה שהיא מנהלת בפייסבוק: "מאמאצחיק". "איך שפרסמתי יצרו איתי קשר מעיריית עפולה וממכללת עמק יזרעאל והבטיחו לי שהם מטפלים בזה". במכללה אפילו הגישו תלונה במשטרה נגד הגנבת. "חברת האשראי תזכה אותי כמובן על כל העסקאות, אבל זה עדיין מעצבן. חסמו לי את מסגרת האשראי ועכשיו אני צריכה להנפיק אחד חדש".

כמות התגובות בקבוצה מאשרת כי יש עלייה במקרי הגניבה של פרטי כרטיסי האשראי. חלק הפנו אצבע מאשימה כלפי ניסיונות גניבת פרטי האשראי מכספומטים, או מתחנות דלק, וחלק טענו כי הפרטים נגנבו דווקא מאתרי תשלומים לגיטימיים לגמרי, שלא אובטחו כמו שצריך.

קרן אלאלוף שרעבי, מאמאצחיק (צילום: בארבע עיניים חגית זהבי)
קרן אלאלוף שרעבי, מאמאצחיק | צילום: בארבע עיניים חגית זהבי

"המזל שלי הוא שביקשתי מחברת האשראי לקבל הודעה על כל הוצאה דרך הכרטיס. אחרת אני לא יודעת מתי הייתי עולה על זה", אומרת אלאלוף שרעבי וממליצה לגנבת בצחוק: "תגנבי אשראי ממישהי טחונה ולא ממני. חוץ מזה? נרשמת למכללת עמק יזרעאל עם הכרטיס שלי. מחר אני אמצא אותך ואגלה מי את/ה בהצלחה לך בשנת הלימודים, יה חיים של שודד/ת".

מה עושים אם נגנב האשראי?

  1. מיד עם היוודע הגניבה צרו קשר עם חברת כרטיסי האשראי ובקשו לדווח על גניבה וחסימת הכרטיס. תהליך ביטול כרטיס האשראי הוא היום פשוט ומהיר וניתן לבצע אותו במספר דרכים: באמצעות מוקד השירות הטלפוני, אתר האינטרנט או באמצעות האפליקציה של הבנק או חברת האשראי.
  2. חוק כרטיסי חיוב קובע את הדברים הבאים: מרגע שמסר הלקוח הודעה לחברת האשראי על גניבת / אובדן כרטיס האשראי – הוא לא יהיה אחראי בשום מקרה לשימוש לרעה שנעשה בכרטיס. חברת כרטיסי האשראי מחויבת על פי חוק, לזכות את החשבון שלכם בתוך 10 ימי עסקים מיום שהודעתם על אובדן הכרטיס או גניבתו, בנסיבות בהן נעשה שימוש לרעה בכרטיס.
  3. יש לקחת בחשבון שאם עברו כמה ימים עד שגיליתם את דבר הגניבה, ועד הביטול, תוכל חברת האשראי לחייב אותו בסכום הנמוך מבין שני הסכומים הבאים: א. סכום העסקאות או הפעולות שבוצעו בפועל. ב. סכום קבוע של 75 שקלים בתוספת 30 שקלים לכל יום מהמועד שבו נודע לכם על גניבת/אובדן הכרטיס ועד למועד מסירת ההודעה. בנוסף אם מסרתם את ההודעה בתוך 30 ימים מיום שנעשה לראשונה שימוש לרעה בכרטיס, לא תהיו אחראים לסכום העולה על 450 שקלים.
  4. אם אתם לא בטוחים שהאשראי נגנב, או פשוט שכחתם אותו- עדיף להקפיאו בכל מקרה. נציג חברת האשראי יבדוק האם אנחנו רוצים לבטל את כרטיס האשראי לגמרי – כלומר, בכל מקרה נצטרך להנפיק כרטיס חדש; או להקפיא את השימוש בכרטיס בלבד – כך שאם הכרטיס נשכח, תוכלו להחזירו לפעילות בפשטות. החזרת כרטיס מוקפא לשימוש מתאפשרת בתוך 72 שעות מרגע הדיווח.
  5. אם הכרטיס לא נגנב פיזית, אלא פרטיו נגנבו אונלייין, החוק בישראל מגן על בעלי הכרטיסים מפני נזק כספי כבד במקרה של אובדן, גניבה או גניבת פרטי האשראי. באופן כללי, כל "עסקה במסמך חסר", כלומר חיוב כרטיס האשראי אונליין או בטלפון, יכולה להיות מבוטלת. יש להודיע לחברת האשראי 30 ימים מההודעה על החיוב, והיא מחויבת להחזיר לכם את סכום החיוב.
  6. במידה ובטלתם את הכרטיס עקב אובדן או גניבה – אין צורך לדאוג לגבי תשלומים למינויים דיגיטליים (טלוויזיה, אינטרנט וסלולר) או הוראות קבע (שכר דירה, חוגים ועוד): מרגע דיווח על הגניבה, האובדן או גניבת פרטי האשראי, חברת האשראי מנפיקה כרטיס חדש במקומו.
  7. ברוב המקרים, מנפיק הכרטיס – בין אם מדובר בכרטיס אשראי רגיל או כרטיס אשראי חוץ בנקאי – ינתב את בקשות הסליקה לכרטיס החדש. עם זאת, ישנם סוגי סליקה שנעשים באופן ישיר אל מול מספר כרטיס, ואלה ייתקלו בכרטיס שבוטל. לכן חשבו לבדוק האם יש צרוך להודיע לבתי עסק או יחידים על שינוי הכרטיס.