כבר שלוש שנים שלא עלה פוסט של היוזר Roaring kitty ב-X. מי שעומד מאחורי היוזר, בחור בשם קית פטריק גיל, אנליסט ומשקיע אמריקאי בן 37, הוא זה שהיה אחראי לראלי המטורף במניות המם בשנת 2021, ראלי בו המניות של GameStop, חברת משחקי וידאו, מוצרי אלקטרוניקה ומרצ'נדייז אמריקאית, קמעונאית המשחקים הגדולה בעולם, עלו דרמטית ממחיר של 20 דולר למניה, עש ל-400 דולר למניה בשיא. הבהלה סביב החברה נגרמה בעיקר בגלל פורומים ברדיט ויוזרים בטוויטר, שזיהו כמות גבוהה של שורטים כבדים על המניה שקנו קרנות גידור, וקפצו על ההזדמנות. הם עודדו אנשים לקנות את המניה במטרה להטיס את המחיר ולהפיל את קרנות הגידור שהימרו נגד גיימסטופ. יצוין שהיו גם משקיעים שהאמינו שגיימסטופ פשוט נסחרת במחיר נמוך ממה שהיא שווה. כשמחיר המניה התחיל לעלות, נכנסו משקיעים רבים שחוו FOMO והעלו את המחיר שלה עוד ועוד. 

סערת גיימסטופ שככה, אבל לפני כמה ימים, עלה בעמוד של רורינג קיטי ב-X מם פשוט של אדם על כסא שמתכופף קדימה, והצית מחדש את האש. אליו הצטרפו כמה שמות ברדיט, ורורינג קיטי ממשיך לפמפם את המניה, ומעלה כל כמה שעות ממים וקטעי וידיאו מסרטים אמריקאיים. אנשי הפומו נתפסו על החכה, ומאז תחילת השבוע המניה דהרה למעלה בכ-272 אחוז. 

בסוף אפריל הייתה שווה המניה 11 דולר בלבד. השבוע היא הגיעה כבר ל-64 דולר, לא לפני שצנחה ל-40 והתייצבה על 50. התנודות האלה הן לא לבעלי לב חלש, וגם הפעם משקיעי השורט חטפו מכה קשה. יחד עם גיימסטופ, עלתה גם המנייה שלAMC , חברת הבידור האמריקאית שמתפעלת את מרבית בתי הקולנוע בארצות הברית. גם ב-2021, שתי החברות היו כרוכות זו בזו ועלו במקביל. בסוף הראלי, שתיהן צנחו חזרה להערכות הריאליות שלהן.

האנליסטים שונאים סיפורים כמו של גיימסטופ. אירוע כזה שומט את הקרקע מתחת לרגליים שלהם. הרי התנודות הדרמטיות האלה לא קשורות לשום שינוי במצב החברה, מצב ההון שלה, השווי שלה או ציפיות הרווח. הן קורות אך ורק כי מישהו החליט לעשות שיגועים. לכן המניות הללו נקראות מניות מם – כי ממים פשוטים משפיעים עליהם בכזאת דרמטיות. אלה שמפמפמים את המנייה ברדיט וב-X רק רוצים לעשות רווח מהיר, ואם גם אפשר על הדרך לעשות נזק לחברות השקעות בוולסטריט שמהמרות נגד החברות – מה טוב.

חברת המחקר וואנדה טוענת שהפעם, הראלי יהיה הרבה יותר קטן ופחות מסוכן. "האם אנחנו חושבים שעוד משקיעים פרטיים יקפצו על הטרנד בימים הקרובים? כן. האם אנחנו חושבים שזה סיפור חוזר של 2021? לא, והסיכויים שנגיע לשם נמוכים", אמר חוקר מטעם החברה ליאהו. 

 לפעמים אנשים אחרים עושים כסף

אז מה עושים? נכנסים בסכום קטן בשביל הכיף? מכניסים סכום גדול יותר ומחליטים מתי לצאת? יושבים בצד עם דלי פופקורן? הראלי הזה הוא לרוב קצרצר, ועדיין יש בו הזדמנות לסוחרים ומשקיעים בעלי עמידות לסיכון ועם אצבע על ההדק. אלה עם עצבי הברזל והכיס העמוק עשו רווחי עתק בכמה שעות, שלא לומר דקות. "העובדה שמנייה עלתה ב-100 אחוז לא אומרת שהשוק משוגע, זה רק אומר שאנשים סוחרים בה כמו משוגעים", אומר דייוויד לאנדגרן, אסטרטג שוק ראשי בחברת ההשקעות MOTR, לביזנס אינסיידר. "אם יש לכם קניון ואתם מוכרים בובות פרווה, ויש אנשים שמציעים חמישה, חמישים או מאה דולר לבובה בקניון, זה לא אומר שהקניון משוגע – אלא רק האנשים שרוכשים בובת פרווה ב-50 דולר".

אלי קוק (צילום: מתוך עמוד היוטיוב של Keith gill)
קית גיל. מחזיק את וולסטריט בביצים | צילום: מתוך עמוד היוטיוב של Keith gill

עד כמה שההצתה המחודשת של הראלי במניות המם היא משעשעת עבור כולם חוץ מאלה שקנו עליה שורטים, לאנדגרן מאמין שרוב המשקיעים צריכים להיזהר מאוד מתנודות פראיות כאלה בשוק, ולהתמקד במטרות ארוכות הטווח שלהם. במילים אחרות: הוא מציע להיות אלה עם דלי הפופקורן. "לפעמים אתם פשוט צריכים לתת לאנשים אחרים לעשות כסף", הוא מציע. "אם אתם סוחרי יום או סוחרי סווינג, ואתם יודעים מה אתם עושים, אז כמובן שרגעים כאלה הם בדיוק בשבילכם, בשביל זה אתם חיים", מסביר לאנדגרן. גם כל מי שעושים סיבוב על המניה עם כסף שהם יכולים להפסיד והם שומרים על ציפיות נמוכות, אולי ייהנו קצת, הוא אומר. אבל אם אתם לא שייכים לאף אחת מהקבוצות האלה, עזבו אתכם – הורידו את הרעש, מתנו את הפומו והתייחסו לראלי הזה בדיוק כמו מה שהוא: בידור להמונים.