העיר שידעה את אחת המתקפות הרצחניות ביותר ב־7 באוקטובר מציגה שוק נדל"ן פעיל בצורה מפתיעה: על פי נתוני רשות המסים, באופקים התבצעו מאז החלה המלחמה 103 עסקאות נדל"ן, ונתונים אלו עוד עשויים להשתנות כלפי מעלה.

אופקים התמודדה ב־7 באוקטובר עם חדירת מחבלים מאסיבית לרחובותיה. כ־50 מבני העיר נהרגו בימי המלחמה הראשונים. הסיפור המפורסם ביותר הוא זה של רחל אדרי, אשר בזכות תושייה רבה הצליחה להינצל מידיהם של מחבלים שלקחו אותה ואת בעלה בני ערובה בביתם.

"החוסן של התושבים"

מי שחשב שהאירועים הללו ישתקו את הפעילות העסקית בעיר, ובעיקר הנדל"נית, טועה: על פי נתוני רשות המסים, שלושה ימים בלבד לאחר מתקפת הטרור, ב־10 באוקטובר, נרשמה עסקת נדל"ן ראשונה בעיר, לרכישת דירה בשטח 60 מ"ר תמורת 1.2 מיליון שקל. באותו חודש בוצעו עוד 11 עסקאות בעיר, על אף הפצע הטרי ולמרות מטחי רקטות שניחתו עליה.

מאז החלה המלחמה נרשמו בעיר, על פי נתוני רשות המסים, 103 עסקאות: 12 עסקאות באוקטובר, 47 בנובמבר, 40 בדצמבר וארבע, עד כה, בינואר. כך, בחודשים נובמבר-דצמבר התבצעו 87 עסקאות, שהן למעשה כ־84% מהעסקאות שנערכו בעיר מאז 7 באוקטובר.

נתוני רשות המסים "מתעדכנים לאחור" פעמים רבות, שכן הדיווח לרשות יכול להתעכב זמן מה לאחר ביצוע העסקה, ונדרש זמן להזנת הנתונים על ידי אנשי הרשות. דוגמה לכך מגיעה מדיווחי השותפות בראל־סלעית, אשר בונה בימים אלו את פרויקט עומרים בשכונת אפיקי הנחל החדשה שבדרום־מזרח העיר. השותפות דיווחה לאחרונה על מכירת 45 דירות בפרויקט שלה מאז ה־7 באוקטובר - ואילו בנתוני רשות המסים מופיעות רק עסקאות בודדות באזור זה.

סימני ירי באופקים (צילום: N12)
סימני ירי באופקים | צילום: N12

לדברי שייקה נפחא, מנכ"ל סלעית השותפה בפרויקט, מרבית הרוכשים של דירות אלו הם משפרי דיור מבאר שבע והאזור, שבחרו לרכוש דירה באופקים בין היתר בשל הטבת המס, זיכוי בגובה של 18%, שממנו נהנים תושבי העיר.

עם זאת, אלו לא הרוכשים היחידים שזיהה בפרויקט: "בשבועיים האחרונים רכשו לא מעט משקיעים דירות בפרויקט, משום שזיהו הזדמנות גדולה להיכנס למעין 'עיר חדשה' הנבנית בתוך אופקים, שיכולה להוביל את אופקים להיות אחת משלוש הערים החזקות בדרום, עם השלמת המעבר של צה"ל לדרום".

צבי ויינר, מנכ"ל חברת מגידו, מציין כי "עוד לפני המלחמה אופקים הייתה בתנופת צמיחה. קבוצת מגידו החלה את פעילותה בעיר לפני כשמונה שנים, עם זכייתה בפרויקט הראשון בשכונת רמת שקד, ולאור הצלחת הפרויקט ראינו בה יהלום לא מלוטש. לכן מגידו העמיקה את פעילותה בעיר, ועם השנים הגענו לצבר של כ־1,500 דירות חדשות באופקים, לצד פיתוח סביבתי ואלפי מ"ר של מסחר ותעסוקה.

"המשך הצמיחה של העיר, גם בתקופה זו, אינו מפתיע אותנו. החוסן של התושבים ניכר בכל אספקט, וחווינו זאת גם דרך עיניהם של עובדי חברה רבים, תושבי העיר והסביבה.

"תגובת מדינת ישראל ברצועת עזה הביאה לכך שהוודאות הביטחונית גדלה משמעותית, מה שנותן רוח גבית אדירה לביסוס התפתחות העיר. על אחת כמה וכמה נדרשת כעת התפתחות מסיבית והקמת דירות איכותיות וממוגנות, כדי לשמור על ביטחון התושבים ולהעניק להם איכות חיים ברמה גבוהה".

33 דירות במחיר גבוה

נתוני רשות המסים מגלים תמונה מעניינת גם באשר למחירים: אם מישהו ציפה שמחירי הנדל"ן באזורים הקרובים לגבול עם עזה ירדו באופן משמעותי בעקבות המלחמה, הנתונים מראים ש־33 עסקאות מתוך 103 שנסגרו במהלך המלחמה הציגו מחיר גבוה מהממוצע בעיר, אשר עמד בדצמבר על 1.71 מיליון שקל, לפי אתר מדלן.

יותר מזה: 25 מהעסקאות שנחתמו מתחילת המלחמה באופקים היו במחיר של 2 מיליון שקל ויותר.

שתי דירות החתומות על מחירי השיא בתקופה הזו, הן דירות בשטח 199 מ"ר כל אחת, בבניינים חדשים, אשר כל אחת מהן נמכרה תמורת 2.89 מיליון שקל - 69% יותר מהמחיר הממוצע העדכני בעיר. מן העבר השני נציין כי 18 עסקאות מאז המלחמה נסגרו בסכום של פחות ממיליון שקל.

הפריחה שלפני המלחמה

כמו ערים רבות באזור עוטף עזה, גם אופקים ידעה פריחה גדולה לפני המלחמה. בין 2019 ל־2023 נוספו לעיר עוד 6,000 תושבים, וכיום חיים בה כ־36,300 איש. לפי התכנון, העיר אופקים תתרחב בעוד 13 אלף יחידות דיור בשכונות שכבר אושרו (שחלק מהן נבנות). להן יש להוסיף את השכונה החדשה "אופקים דרום־מערב", שתמנה 10,000 יח"ד ואושרה לקידום מהיר בוותמ"ל בדצמבר האחרון.

אחת העדויות לצמיחה המוגברת של העיר היא כניסתה לרשימת היישובים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שבהם נמכרו 150 דירות ויותר. לפני המלחמה - הן בפרסום לחודשים יוני־אוגוסט 2023 והן בפרסום לחודשים יולי־ספטמבר 2023 היא נמצאה שם, עם 155 ו־152 יחידות דיור (בהתאמה).

וכמה עסקאות נרשמו, על פי אתר רשות המסים, בחודשים שלפני המלחמה? מ־6 ביולי עד 6 באוקטובר התבצעו בעיר 230 עסקאות, מהן 109 בתקופה שבין 6 באוגוסט ל־6 בספטמבר.

מדובר בקצב גבוה בהרבה יותר מזה שנרשם בעיר לאורך המלחמה, אשר מעיד ככל הנראה על הפוטנציאל של אופקים בימי שגרה.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס