ניהול משק הבית בזמן מלחמה: לצד האובדן הכבד, השכול והקושי הרב בתפקוד היומיומי בזמן מלחמה - משקי הבית, משקיעים ועסקים רבים, נדרשים לערנות וליכולת תגובה מהירה למתרחש גם כעת. התקופה הקרובה עלולה להיות מאתגרת גם בהיבט הכלכלי, מבחינת האינפלציה והמחסור במשאבים, שעלולים להכביד על הכספים האישיים ועל הפעילות העסקית של אזרחים. במקביל, הדינמיקה המשתנה יכולה דווקא לפתוח אפיקים חדשים לצמיחה ולהשקעות במשק, אך חשוב להימנע מטעויות ומהחלטות כלכליות, אשר עלולות להביא לתוצאות קשות יותר בעת הנוכחית. הנה עיקר הטעויות שעלינו להימנע מהן בתקופה הקרובה:

מכירת נכסים מתוך לחץ

במצבי קיצון ביטחוניים המתרחשים בישראל, לא פעם מתקבלות אצל אזרחים החלטות כלכליות לא מוצלחות. זה קרה גם במלחמת לבנון השנייה, כשהבורסה קרסה ורבים פדו את הכספים מקרנות הנאמנות ומהחסכונות שלהם. החלטות פיננסיות המונעות על ידי פחד, רק לעתים רחוקות מניבות תוצאות חיוביות. הדחף למכור נכסים, במיוחד כאשר השווקים צונחים, זו בדרך כלל תגובת פאניקה שלא מתחשבת בטווח הארוך. החלטות כאלה מתעלמות לעתים קרובות מההתאוששות הפוטנציאלית לטווח הארוך של המשק, ומההבנה כי מדובר במצב זמני אשר יחלוף.

מבחינה היסטורית, השווקים הראו יציבות ואף צמיחה לאחר משברים. אם הזכרנו את מלחמת לבנון השנייה, אז לאחריה הגיעו תקופות השגשוג הכי משמעותיות של הבורסה בתל אביב, ובמיוחד של שוק הנדל"ן בישראל. עליות המחירים החדות של מחירי הנדל"ן בישראל התחילו בשנת 2007 ונמשכו עד 2021. זאת, בזמן שירידות קצרות טווח נפוצות במהלך מלחמות, ובראייה ארוכת טווח נראה לעתים קרובות חזרה ליציבות ואף צמיחה. לכן, מכירת נכסים בחופזה פירושה שהמשקיעים עלולים להחמיץ את ההתאוששות הזו, ולגרום להפסדים שניתן היה להימנע מהם, אם היו נוקטים בגישה רציונלית וסבלנית.

צמיחה כלכלית היא לעתים קרובות תוצאה של תכנון אסטרטגי ולא של תגובות אימפולסיביות. בכל מה שנוגע להגנה על הביטחון האישי שלנו, נדרשות הרבה פעמים פעולות מיידיות והגנתיות, שהן הישרדותיות. לעומת זאת, בכל הקשור להחלטות פיננסיות, יש לגבש אסטרטגיה ארוכת טווח ורק לאחריה לקבל החלטות, מתוך ראייה דומה.

הפיתוי להשקעות ספקולטיביות

כלכלות בזמן מלחמה מעוררות לעתים קרובות שמועות על "הזדמנויות פז" למשקיעים. בסיטואציה הנוכחית המתרחשת בישראל, לא ניתן לקרוא לשום אפיק השקעה "הזדמנות". בין אם מדובר בטכנולוגיה חדשה שפותחה עבור המאמץ המלחמתי או במצרך נדיר, השקעות ספקולטיביות יכולות להבטיח תשואות משמעותיות בתקופות קצרות.

אחרי הכול, חשוב להבין שבתקופה כזו של כאוס, ביסוס החלטות השקעה על שמועות או על מידע לא מאומת, עלול להוביל להפסדים משמעותיים למשקיעים או לחוסכים. יתר על כן, בועות ספקולטיביות, המונעות על ידי עניין המוני של משקיעים, גורמות בעתות כאלה לנזקים גדולים מאוד ואף להפסדים. למשל, ביצוע השקעות רק על צפי כי המוצרים יהיו במחסור וכי מחירם יעלה, הם הבסיס לטעויות כלכליות חדשות.

יש לזכור כי כל השקעה טומנת בחובה סיכון, אך מיזמים "חדשים", במיוחד בתקופות תנודתיות כמו מלחמות, מגבירים סיכונים אלה. חיוני לחקור ביסודיות, להתייעץ עם מומחים ולשקול תגמולים פוטנציאליים מול סיכונים - לפני שצוללים להשקעות כאלה, בדיוק כמו בימי שגרה.

אחת הטעויות הקריטיות בזמן לחימה - שימוש בהלוואות יתר

בתקופות מצוקה, כפי שראינו במשבר הקורונה וגם כעת, בנקים וגופי מימון נוטים להציע הלוואות ביתר שאת. הציבור מצידו נוהג ליטול הלוואות בפאניקה ולהאריך משכנתאות כדי להימנע ממשבר כלכלי. עם זאת, הקלה מיידית זו, מגיעה לעתים קרובות במחיר כבד, ונטילת הלוואות ללא בחינה ארוכת טווח של הצרכים - עלולה לסבך אתכם במשבר חמור יותר. מה שנראה כעת כמו חוב בר ניהול, יכול להפוך לנטל פיננסי משתק אם לא נעמוד בתשלומים העתידיים. הלוואות ללא ראיית הנולד עלולות להשאיר אנשים לכודים במחזורי חוב, כאשר ריבית דריבית הופכת לנטל כבד.

רכישות שנובעות מלחץ ומאגרנות

האינסטינקט להצטייד ולרכוש משאבים במהלך איומים קיומיים, טבוע עמוק בפסיכולוגיה האנושית. התנהגות אבולוציונית זו, מתעצמת במצבי חוסר ודאות, כמו מלחמה. קנייה מבוססת לחץ מתבצעת ללא שיקולים כלכליים, ומביאה לעיתים לאגירת משאבים מעבר לנדרש, ובדרך כלל מדובר באפקט דומינו - המוחמר על ידי דיווחים בתקשורת ומפה לאוזן. כך למשל קרה בהודעה האחרונה של פיקוד העורף, שהביאה את הציבור להסתער על רשתות המזון. לרכישות מסוג זה יש השלכות על הכלכלה, שכן כאשר אנשים רוכשים בשל לחץ, הביקוש המיידי לסחורות עולה בהרבה על ההיצע.

תיעדוף הוצאות חיוניות

בעתות מלחמה, יש חשיבות רבה לניהול ההוצאות שלנו, ולתיעדוף נכון שלהן. משמעות הדבר היא מתן עדיפות להוצאות חיוניות על פני הוצאות שאינן חיוניות. עם זאת, הגבול בין "צריך" ו-"רוצה" יכול להיטשטש, תחת לחץ.

יחד עם זאת, יש לזכור כי הגבלת יתר של ההוצאות עשויה לחסוך כסף בטווח הקצר, אך קיצוץ  בדברים חיוניים כמו בריאות או תחזוקת הבית, יכול להוביל להוצאות משמעותיות יותר בהמשך הדרך. לעומת זאת, הוצאה על מותרות יכולה לרוקן במהירות את חשבון הבנק, ולפגוע במוכנות שלנו להתמודד עם המשך המצב או עם תוצאותיו. בזמנים סוערים, תקציב מתוכנן היטב המתווה ומתעדף הוצאות חיוניות, יכול לשמש מגדלור מנחה. זה עוזר להבטיח כי המשאבים מוקצים ביעילות, וכי יש שמירה על רווחה ועל בריאות פיננסית.

התעלמות מאינדיקטורים כלכליים

בזמן מלחמה, החלק הארי של תשומת הלב התקשורתית מושם באופן מובן להתפתחויות צבאיות ופוליטיות. בעוד שעדכונים אלה חיוניים, הם יכולים להאפיל על אינדיקטורים כלכליים חיוניים, ולגרום לאנשים תחושה כוזבת של ניתוק מהמציאות הכלכלית העולמית.

מלחמות, במיוחד כאלה שבהן מעורבות כלכלות גדולות, מתפרצות לעתים קרובות כדי להשפיע על השווקים העולמיים. לדוגמה, מחירי הנפט יכולים לזנק אם סכסוך מאיים על קווי אספקה מרכזיים. שינויים כאלה יכולים, בתורם, להשפיע על שיעורי האינפלציה, על יתרות הסחר וערכי המטבע ברחבי העולם. התעלמות מאינדיקטורים אלה עלולה להשאיר אנשים לא מוכנים לשינויים כלכליים פתאומיים, גם אם הם לא נמצאים ישירות באזור הסכסוך.

נועם שפלטר (צילום: Johanes)
צילום: Johanes

חיזוי האתגרים הצפויים מראש

מלחמות, גם לאחר סיומן הרשמי, מותירות אחריהן צלקות אישיות וכלכליות. ייתכן שיהיה צורך לבנות מחדש תשתיות שיפגעו, והחובות הלאומיים יתפחו לעתים קרובות. אתגרים אלה יכולים להאריך את חוסר היציבות הכלכלית גם בימי שלום, שיגיעו לאחר המלחמה.

אינפלציה היא תוצאה של לחימה, כי לחימה יוצרת מחסור במוצרים חיוניים ולכן יכולה לשחוק את כוח הקנייה ואת החיסכון. באופן דומה האבטלה יכולה לעלות, במיוחד אם תעשיות הקשורות למאמץ המלחמתי יצטמצמו או ייסגרו לאחריה. חיזוי האתגרים שלאחר המלחמה, ותכנון מוקדם, יכולים להפוך את המעבר לימי השלום לפשוט יותר. הדבר עשוי גם לכלול גיוון של השקעות, כדי להגן מפני אינפלציה.

תהיו ערניים, תגיבו בזמן אמת - ואל תתעלמו מסימני הכלכלה העולמיים

המורכבות של כלכלות במלחמה היא עצומה, והניווט בהן דורש ערנות וראיית הנולד. בזמנים כאלה, חשוב מאוד לדעת לנתח את השווקים באופן רציונלי עד כמה שאפשר, ולנסות ללמוד ממקרי עבר, שכללו מלחמות ומשברים כלכליים שונים. חשוב לא לקחת החלטות על בסיס לחץ או פחד, כאמור, ואם צריך ניתן להתייעץ עם איש מקצוע, שיכול לשקף לכם את התמונה במלואה. על ידי המודעות לטעויות נפוצות אלה, נוכל לקבל החלטות מושכלות, ולנסות להבטיח את רווחתנו הכלכלית, במהלך ואחרי התקופה הסוערת של המלחמה.

הכותב הינו יזם, מומחה לכלכלה מאקרו ולהשקעות נדל"ן, וממייסדי ובעלי בית ההשקעות האלטרנטיביות אינווסטו ו-Be Rich, נציגות גרנט קרדון בישראל