בקרוב סדר עולמי חדש? דו"ח העושר של מדינות ה-BRICS שכללו במקור את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה – חושף פרטים חדשים על הון העתק שמחזיקה קבוצת המדינות. את הדו"ח פרסמה היום (ג') Henley & Partners, פירמה לניהול תוכניות תושבות ואזרחות מבוססות השקעה אשר פתחה לאחרונה נציגות בישראל, בשיתוף חברת מודיעין העושר New World Wealth. על פי הדו"ח, קבוצת המדינות מחזיקה כיום בהון של 45 טריליון דולר, ואוכלוסיית המיליונרים שבה צפויה לזנק בכ-85% במהלך העשור הקרוב.

כיום חיים בקבוצת המדינות כ-1.6 מיליון בני אדם, המחזיקים בנכסים בשווי של מעל למיליון דולר כל אחד, הפנויים להשקעה. מתוכם כ-4,716 בעלי הון המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר כל אחד, ו-549 מיליארדרים.

בשנים האחרונות, קבוצת ה-BRICS הוסיפה אליה שחקנים חדשים, בעלי עוצמה פיננסית וגיאופוליטית משמעותית במזרח התיכון ובצפון אפריקה, וביניהן: מצרים, אתיופיה, איראן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות. גוש ה-BRICS מייצג כעת יותר מ-45% מאוכלוסיית העולם, ומהווה כ-36% מהתמ"ג העולמי – לעומת 30% בלבד על ידי מדינות ה-G7, אם לוקחים בחשבון את מדד שוויון כוח הקנייה (PPP).

סין במקום הראשון בסך העושר הפרטי

דו"ח העושר החדש חושף כי בעשור האחרון, העושר הפרטי בסין זינק בכ-92%. במדינה חיים כיום כ-862,400 מיליונרים, מתוכם כ-2,352 בעלי הון המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר כל אחד ו-305 מיליארדרים.

הודו נמצאת במקום השני בדירוג BRICS HNWI, עם 326,400 מיליונרים, מתוכם יותר מ-1,000 בעלי הון המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר כל אחד ו-120 מיליארדים, עם קפיצה של 85% בסך העושר הפרטי ב-10 השנים האחרונות. 

במקום השלישי ממוקמת איחוד האמירויות, שמאז 2013 חוותה זינוק מטאורי ורשמה עלייה של 77% בסך העושר הפרטי, ונחשבת למרכז העושר המוביל במזרח התיכון. איחוד האמירויות היא כיום ביתם של כ-116,500 מיליונרים, ביניהם 300  בעלי הון המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר כל אחד. בעשור האחרון נרשם גם גידול משמעותי בעושר פרטי בסעודיה ובאתיופיה, כאשר אוכלוסיית המיליונרים שלהן עלתה ב-35% ו-30% בהתאמה.

שנגחאי, סין (צילום: Nikada, Getty Images)
שנגחאי, סין | צילום: Nikada, Getty Images

בהתייחס לדו"ח העושר של BRICS, מסביר ג'ף ד' אודייק, מומחה עולמי לפיננסים והשקעות: "מדינות שנחשבו פעם 'למתפתחות' או 'מתעוררות' או 'עולם שלישי', הן כעת כלכלות דינמיות שמשנות את הסדר העולמי. מבחינה כלכלית, מדינות לא-מערביות ו-BRICS בראשן, דוחפות את העולם למציאות חדשה: סטטוס קוו כלכלי, חברתי ומוניטארי מתפתח, שמשנה את הנורמה שהייתה מקובלת בעולם במשך כמעט 8 עשורים".

למרות שבעשור האחרון שאר מדינות BRICS חוו ירידה באוכלוסיית המיליונרים, החל מדרום אפריקה שחוותה ירידה של 20% וכיום חיים בה כ-37,400 מיליונרים ואיראן שרשמה ירידה של 38% עם 11,900 מיליונרים, עדיין מדובר בעושר פרטי משמעותי שניתן למצוא במדינות אלו. גם ברזיל חוותה בתקופה זאת ירידה של 28% במספר המיליונרים החיים בה, ומספרם עומד כעת על 82,400, ברוסיה חיים כ-68,400 מיליונרים ירידה של 24% ובמצרים חיים כ-15,600, ירידה של 22%.

עם זאת, כפי שד"ר חוסה קבאלרו, כלכלן בכיר במרכז התחרותיות העולמי של IMD בשוויץ מציין בדו"ח: "BRICS כארגון מציע קבוצה של שווקים דינמיים עם מערכות פוליטיות יציבות יחסית, שיש ביכולתן להשפיע על עתיד הכלכלה העולמית. כוחן של חלק מהכלכלות הללו טמון בדינמיות של מגזר החברות הקטנות והבינוניות ואצל אחרות, בזריזות ובגמישות של המערכות הפוליטיות. כארגון בין-ממשלתי, מדינות BRICS מתרחבות משלימות אחת את השנייה, דבר שמבטיח את יצירת העושר שלהן".

הודו מובילה בעושר הצפוי לכל אדם בה

בכל הנוגע לתחזיות צמיחת העושר הפרטי בעשור הבא, הודו מובילה את מדינות BRICS עם צפי לעלייה של 110% בעושר לנפש עד 2033. ערב הסעודית צפויה גם לחוות זינוק משמעותי עם עושר לנפש שצפוי לגדול ביותר מ-105%, לאחר מכן מגיעה איחוד האמירויות עם קפיצה חזויה בעושר לנפש של 95%, לאחר מכן סין (85%), אתיופיה (75%), דרום אפריקה (60%) ומצרים (55%) – כולן צפויות ליהנות מגידול עושר של למעלה מ-50% בעשור הקרוב.

עם זאת, כפי שד"ר רוברט מוגילניצקי, חוקר בכיר במכון מדינות המפרץ הערבי בוושינגטון מזהיר בדו"ח: "המדינות החדשות החברות ב-BRICS שמגיעות מהמזרח התיכון, אינן מייצגות קבוצות הומוגניות. מדינות אלה מציגות תנאים כלכליים שונים: סעודיה, ערב ואיחוד האמירויות, נהנות מכלכלות חזקות. מצרים ואיראן מנגד, מתמודדות באופן שיטתי עם אתגרים כלכליים. ישנם גם הבדלים גדולים בעמדות של כל מדינה בכל הנוגע למדינות החוץ שלהם, וכיצד גורמי ממשל בכירים בו מקדמים את האינטרסים הפוליטיים והדיפלומטים שלהם על הבמה העולמית".

נהר הגנגס הודו (צילום: - / Contributor, getty images)
צילום: - / Contributor, getty images

10 הערים העשירות ביותר ב-BRICS

סין שולחת לעשיריה הראשונה לא פחות מ-5 ערים, עם בייג'ין הבירה בראש, בה חיים כ-125,600 מיליונרים, מתוכם 347 בעלי הון המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר ו-42 מיליארדרים. דולקת בעקבותיה שנגחאי עם 123,400 מיליונרים, מתוכם 322 המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר ו-39 מיליארדרים. 3 הערים הסיניות האחרות בעשירייה הראשונה הן: שנזן - חמישית עם 50,300 מיליונרים, שישית - האנגג'ואו עם 31,600 מיליונרים וגואנגג'ואו - במקום 9 עם 24,500 מיליונרים.

איחוד האמירויות והודו שולחות 2 ערים לעשירייה הראשונה. דובאי נמצאת במקום ה-3 ושומרת על המוניטין שלה כ-"עיר הזהב" עם 72,500 מיליונרים, מתוכם 212 המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר ו-15 מיליארדרים. מומבאי, העיר הגדולה ביותר בהודו, במקום הרביעי עם 58,800 מיליונרים - מתוכם 236 המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר ו-29 מיליארדרים. בירתה דלהי במקום השביעי עם 31,000 מיליונרים, כולל 123 בעלי הון המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר כל אחד ו-16 מיליארדרים. 

מוסקבה במקום ה-8 עם 30,300 מיליונרים, מתוכם 207 המחזיקים בנכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר כל אחד ו-23 מיליארדרים. במוסקבה נרשמה ירידה של 24% באוכלוסיית המיליונרים בעשור האחרון. מדובר בעיר היחידה שנמצאת בעשירייה הראשונה שהציגה ירידה שכזו, בעוד שבשאר הערים העשירות ביותר ב-BRICS נרשמה צמיחת עושר פרטית משמעותית של בין 75% כמו שהציגה אבו דאבי לבין 140%, במקרה של שנזן.

המדינות שלא נכנסו לרשימת 10 הערים העשירות ביותר

על פי נתונים שמוצגים בדו"ח העושר, יש חמש ערים שלא הצליחו להגיע ל-10 הערים העשירות ביותר ב-BRICS נכון לשנת 2024, אך צפויות לחוות צמיחת עושר חזקה בגובה של 80% ומעלה בעשור הקרוב. ביניהן: בנגלורו, המכונה "עמק הסיליקון של הודו", בשל מגזר הטכנולוגיה המשגשג שלה. בעיר חיים כיום כ-13,200 מיליונרים, ומספר זה צפוי להגיע ליותר מ-30,000 עד 2033, מה שהופך אותה לאחת הערים הצומחות ביותר בגוש BRICS עם צמיחת עושר צפויה בגובה של 125% במהלך 10 השנים הבאות.

אנדרו אמוילס, ראש מחקר ב-New World Wealth, טוען כי העיר שארג'ה באיחוד האמירויות וריאד שבסעודיה, הן גם ערים שכדאי לעקוב אחריהן. "למרות שבפועל קיים במקומות אלו עושר פרטי נמוך בהרבה לעומת דובאי ואבו דבאי, אוכלוסיית המיליונרים של שארג'ה גדלה בקצב קצת יותר מהיר בהשוואה לערים הללו. כיום חיים באיחוד האימרויות כ-4,100 מיליונרים, ומספר זה צפוי יותר להגיע לכ-9,000 מיליונרים עד 2033, צמיחה של 120%. כמו כן, ג'דה ובירת סעודיה ריאד, צפויות ליהנות משגשוג באוכלוסיית המיליונרים עם שיעורי צמיחה של 100% ותחזית של 90% לעשור הבא". אמוילס מוסיף כי "קייפטאון שבדרום אפריקה, צפויה גם היא ליהנותמזרם גדול של בעלי הון כשאוכלוסיית המיליונרים הנוכחית במדינה אשר מונה כ-7,400 צפויה לזנק ב-85% בעשור הקרוב, ולהגיע למספרים של 13,500 עד 2033".

למרות כוחן העולה: האזרחים סובלים מתחבורה מוגבלת

על אף שמדינות BRICS שולטות היום בנתח גבוה יותר מהתמ"ג העולמית בהשוואה ל-G7, אזרחיהן סובלים מניידות תחברותית מוגבלת יותר. הדרכונים של אזרחיהן מעניקים גישה רק ל-21% ממדינות העולם ללא צורך בוויזה, לעומת אזרחי מדינות ה-G7 הנהנים מגישה ל-80% מהיעדים בעולם ללא ויזה, כך לפי מדד הדרכונים לשנת 2024 של Henley & Partners.

למרות שמדינות BRICS שולטות היום בצורה משמעותית יותר במגבלות התנועה הבינלאומית מאשר G7, אזרחיהן אינם נהנים מאותה רמת חופש תנועה. התחבורה היאלקולקתית והתעופה מוגבלות באופן משמעותי, לעומת אזרחי המדינות המתקדמות כלכלית בעולם. כלומר, הניידות במדינות ה-BRICS נמדדת באופן מוגבל יותר לעומת מדינות G7, כפי שמתבטא ב-Henley Passport Power Index. נוסעים עם דרכונים ממדינות BRICS נהנים מפטור מוויזה למספר קטן של מדינות, שבסך הכול מהווה רק 21% מהתמ"ג העולמי. לעומת זאת, אזרחי מדינות ה-G7 שאין להם צורך בוויזה מיוחדת, יכולים להיכנס למדינות רבות שמהוות כ-80% מהתמ"ג העולמי, ללא צורך בוויזה.

ד"ר יורג סטפן, מנכ"ל Henley & Partners: "קבוצת מדינות BRICS הן כעת שחקן בעל השפעה רבה על הכלכלה העולמית, אשר פותח הזדמנויות חדשות אטרקטיביות למשקיעים, ליזמים ולבעלי הון. תוספת הכוח של מדינות המזרח התיכון ואפריקה לקבוצה, מביאה לשינוי המפה הפוליטית העולמית אבל גם מתבטאת הכרה במעמדן הכלכלי ההולך וגדל. היסטורית, אזורים אלו היו בעלי חשיבות רבה בגלל משאבי האנרגיה שנמצאים בהם, אבל כעת מעמדם הכלכלי גדל ונהיה מגוון ורחב יותר. עבור משקיעים ברחבי העולם, התפקיד המרכזי ההולך וגובר של מדינות המזרח התיכון ואפריקה ב-BRICS, פותח הזדמנויות עסקיות ומציע גישה לשוקי צרכנים אשר צומחים במהירות, הודות למיקום גיאוגרפי אסטרטגי וסביבות תרבותיות ועסקיות ייחודיות".