הזינוק בביקוש לדירות עם ממ"ד: נכון לשלב הנוכחי, שבו רוב תושבי הדרום והמרכז נאלצים להיכנס לפחות פעם או פעמיים ביום למרחבים מוגנים - כ-62% מהדירות בישראל אינן ממוגנות, ובתל אביב רק ב-24% מהדירות יש ממ"ד. אפילו באשקלון, עיר שסופגת אש בלתי פוסקת, יש ממ"ד ל-45% בלבד ממשקי הבית. הנתונים האלו כבר משפיעים גם על מחירי הדירות עם ממ"ד, וגם על הביקוש לדירות נטולות ממ"ד.

התאחדות הקבלנים כבר הודיעה בימים האחרונים על כוונתה להאיץ את תהליך האכלוס של דירות חדשות ובנויות, במטרה לשחרר לשוק דירות עם ממ"דים. לאור המצב, אושרו הקלות להקמת ממ"דים בכל הארץ, במסלול מהיר שכולל פטור מהיתר בנייה להקמת ממ"ד בבתים פרטיים. על פי התוכנית, בתים צמודי קרקע ודירות בבניינים משותפים של עד שתי קומות, יוכלו להקים ממ"ד באישור פיקוד העורף - שיינתן בתוך שבועיים.

עלייה של קרוב ל-200% בחיפושי דירות עם ממ"ד

דירות עם ממ"ד הן בדרך כלל דירות חדשות יותר, ולכן גם בזמני שגרה הן נחשבות ליקרות יותר מהדירות הישנות, נטולות הממ"ד. ועדיין, במספר אזורים בארץ ניתן כבר לראות את פערי הביקוש, שגם כן כמובן משפיעים על המחירים, גם בשוק השכירות וגם בדירות למכירה.

על פי נתוני הימים האחרונים של אתר הנדל"ן "מדלן", קיימת עלייה של קרוב ל-200% בחיפושי דירות עם ממ"ד. "מדובר על תופעה כלל ארצית", מציין טל קופל, מנכ"ל מדלן. "אין מקום בישראל שבו התושבים לא מבינים שבזמנים כמו אלה, ממ"ד יכול להציל חיים ולא רק מהווה תוספת שנחמד שיש בנכס. בהקשר הזה, חשוב לציין לטובה את תמ"א 38, שלמרות הביקורת הרבה ולעתים המוצדקת, הוסיפה עד כה לישראל אלפי ממ"דים".

מחירי הדירות להשכרה ירדו בצורה קיצונית

אפשר ללמוד משהו על המצב הנוכחי גם מגלילה בקבוצות הפייסבוק של דירות להשכרה, בעיקר באזור תל אביב. לצד הדחיפות המורגשת בחלק מהמודעות (אנחנו נאלצים לצאת מהחוזה בקרוב/עכשיו/אתמול), בחלק גדול מהן גם מצוין כי "לאור הנסיבות" הדירה מושכרת כעת במחיר מינימום או אפילו בירידת המחיר. הנתון שחוזר על עצמו שוב ושוב הוא התייחסות מפורשת לממ"ד/מקלט, הן מצד המשכירים שטורחים להדגיש את "הפינוק" החדש והן מצד שוכרים שמעוניינים רק בדירות בטוחות וממוגנות.

בשיחה עם המתווך עידו פליישמן ממשרד תיווך אריאל בתל אביב, הוא מספר כי כל מחירי הדירות להשכרה ירדו בצורה קיצונית, כיוון שיש כרגע הרבה דירות פנויות ומעט ביקוש. "יש לי כרגע מאגר דירות פנויות בתל אביב, כמות שאני לא זוכר ב-15 שנה האחרונות. לצד זאת, יש ביקוש גדול בהרבה לדירות עם ממ"ד, והן כן מצליחות לשמור על המחיר שלהן, גם בתל אביב וגם בגבעתיים".

לדבריו, פערי המחירים והביקושים בולטים בעיקר בדירות 4-5 חדרים שמתאימות למשפחות. זוגות צעירים ודירות שותפים שגרים בדירות 2-3 חדרים, יותר מתפשרים בנושא.

"בעלי נכסים מבינים את ההזדמנות - והמחירים עולים בהתאם"

ואיך כל זה משפיע על המחירים? הדירות עם הממ"ד זוכות לא רק לביקושים גבוהים אלא גם לעליית מחירים מסוימת. "אנחנו רואים היום שיש ביקושים גבוהים מאוד בכל מה שקשור לדירות עם ממ"ד בגלל המצב הביטחוני, ואנחנו רואים שבעלי נכסים מבינים את ההזדמנות הזו והמחירים עולים בהתאם", כך אומר אייל ימיני, זכיין של רשת תיווך הנדל"ן רי/מקס סנטר בחולון.

והנתונים מדברים בעד עצמם. המחירים שימיני מציג, מצביעים על פער משמעותי גם במכירה וגם בשכירות. למשל, דירת 4 חדרים בחולון בגודל 104 מ"ר עם מעלית, אבל ללא ממ"ד, מוצעת למכירה במחיר של 1,990,000 - ואילו דירה של 4 חדרים, עם ממ"ד בגודל של כ-80 מ"ר, מוצעת במחיר של 2,090,000. ועוד דוגמה: דירת גג עם 4 חדרים בחולון מושכרת ב-5,400 שקלים לחודש, ולעומת זאת, דירת 4 חדרים בחולון עם ממ"ד, מושכרת ב-6,900 שקלים.

על אף שלא ברור מי כרגע חושב לקנות דירה באשקלון, נדמה שהפערים בעיר הדרומית אף גדולים יותר. בשכונת ברנע באשקלון, דירות 4 חדרים בלי ממ"ד מוצעות למכירה ב- 1,200,000 עד 1,400,00 שקל, תלוי בגודל הדירה, במצבה ובשאלה האם יש לה מעלית ומרפסת. לעומת זאת, דירות דומות של 4 חדרים עם ממ"ד, מוצעות ב-1,600,000 עד 2,000,000 שקלים. ירון רונזהק, זכיין רי/מקס באשקלון, גם מציין את מה שאולי מצטייר כמובן מאליו: מאז תחילת המלחמה התקבלו לא מעט ביטולים של עסקאות בדירות ללא ממ"ד.