לידר ברוך (צילום: שירה כהן)
לידר ברוך | צילום: שירה כהן

רוב הסטודנטים עובדים במשרות של מכירות ושירות לקוחות בשכר נמוך יחסית. אבל מעטים מצליחים להשתלב גם בחברות היי טק ולהרוויח יותר. "זה דרש המון משמעת עצמית והקרבה, אבל בזכות התמיכה בחברה הצלחתי להמשיך ללמוד"

בעולם אקדמי הגיוני, לסטודנטים לא היה זמן לעבוד. העבודה המרכזית שלהם הייתה ללמוד. בישראל, מרבית הסטודנטים עסוקים רוב הזמן בעבודה, ובהפסקות מצליחים לקרוא מאמר.

המעסיקים, מצידם, שמחים מאוד על כוח האדם הסטודנטיאלי, שמוכן להסתפק מתגמלים פחות למען הגמישות בשעות. באתר JobMaster, לדוגמה, פתוחות כעת מעל ל-2,000 משרות המיועדות ספציפית לסטודנטים. רוב גדול של המשרות הוא בתחומי שירות הלקוחות (מעל 500 משרות), ביטחון ושמירה (כ-400 משרות) ומכירות (מעל 300 משרות). במחשבים ותוכנה, לשם השוואה, תמצאו 70 משרות בלבד.

המשרה הפופולרית יותר בשירות הלקוחות, הן גם בעלות השכר הנמוך ביותר, על פי נתוני האתר. הסטודנטים מרוויחים בין 29 ל-38 שקל לשעה. בשמירה השכר משתפר מעט ל-30 עד 45 שקלים. בתחום המכירות, שמציע עמלות, כבר ניתן להגיע לשכר של כמה אלפי שקלים, לעיתים אפילו 8,000 שקל שכר בסיס.

לא לחשוש לקחת אתגרים

בתחום הטכנולוגי יש התמודדות גדולה יותר על כל משרה, אבל גם המשכורת גבוהה יותר.

"למדנו שעבור סטודנטים, הדרך הטובה ביותר לצבור ניסיון רלבנטי לתפקיד הבא היא ללמוד את השלבים השונים בביצוע משימה או פרויקט גדול יותר", מספרת דנה הרדוף, סמנכ״לית משאבי אנוש בחברת logz.io, שפיתחה פלטפורמת ניתוח נתונים למתכנתים. "בסופו של דבר הסטודנטים לוקחים על עצמם פרויקט שלם. ללמוד דרך הרגליים את שלב האפיון, עיצוב, בניית לו״ז, ביצוע ומעקב עד לקו הסיום. כך יהיה לסטודנט מה לספר כניסיון רלוונטי לתפקידים העתידיים והוא יוכל לקחת עצמאית נושאים חדשים ולשכפל בהם את תהליך הלמידה שכבר הופנם".

דנה הרדוף (צילום: יחסי ציבור)
דנה הרדוף | צילום: יחסי ציבור

הרדוף מציעה לא להתבייש לשאול הרבה שאלות את המנהלים ואת שאר העובדים בחברה. "והכי חשוב לא לחשוש לקחת אתגרים, גם אם אין את כל התשובות. כך לומדים הכי מהר והכי טוב. גם מבחינת טיפים לראיונות עבודה לסטודנטים, חשבו על דוגמאות למשהו משמעותי שעשיתם בסביבה הקרובה (פרויקט לימודים, עבודה, התנדבות), ותדעו להסביר איך אתם מניעים את עצמכם ואחרים לפעולה וכמה מעורבים הייתם במערכות ובמוסדות קודמים".

בחברת Zerto, שעוסקת בפיתוח מוצר בתחום ניהול והגנה על נתוני ענן מפני תקיפות סייבר, הלכו על מודל מעט שונה ויצרו תכנית התמחות שנתית לסטודנטים. "תכנית ההתמחות שלנו תאפשר לסטודנטים להתנסות בפיתוח המוצר וחשיפה לטכנולוגיות חדשניות", מסביר עמיר אידר, סמנכ״ל פיתוח בחברה. במסגרת זו, בחברה יגייסו 10-15 סטודנטים למדעי המחשב שישולבו במגוון צוותים בתפקידי פיתוח וייקחו חלק פעיל בפיתוח ועיצוב המוצר. עם סיום תוכנית ההתמחות הסטודנטים יוכלו להשתלב בחברה במגוון תפקידי פיתוח כעובדים מן המניין. 

גם בחברת Qwilt, שפיתחה תוכנה להאצת קצב ורציפות שידורי וידאו בלייב וב-VOD, מעודדים השתלבות סטודנטים במסלול טכנולוגי. בחברה מכשירים סטודנטים למשרות שונות במחלקת הפיתוח כבר בתקופת הלימודים.

"אני מאמינה בסטודנטים שמתנסים בזמן הלימודים וכבר בתחילת דרכם צוברים ניסיון. צוותים שמורכבים מהון אנושי צעיר ובוגר מסייע בהפריה הדדית עבור כולם. מרשים מאוד לראות באיזו מהירות סטודנטים הופכים לחלק אינטגרלי ומשמעותי בחברה", מספרת הדר וטורי, SVP People (סמנכ״לית משאבי אנוש) בחברת Qwilt. "יש אצלנו מספר מסלולים לסטודנטים, כשאחד מהם, הוא בצוות ה-NOC (אחראים לעקוב אחר תקינות השרתים והשירותים 24/7), סטודנטים יתקבלו לעבוד בצוות זה גם אם הם לא לומדים בהכרח תואר רלוונטי לתחום שלנו. יש לנו סטודנטים שלומדים רפואה, משפטים ואף ארכיאולוגיה ועדיין השתלבו במסלול זה, שעשוי לחשוף אותם לעולם טכנולוגי מרתק שיאפשר להם לקחת חלק באתגרים הכי מעניינים של החברה ואף להתקדם לתפקידים נוספים. למתאימים ביותר אנו מציעים התפתחות ומעבר למחלקת הפיתוח וזאת על סמך ותק, פוטנציאל ומוטיבציה.

"המסלול השני הוא כניסה ישירה של סטודנטים למחלקת הפיתוח המונה כיום כ-100 מפתחים בצוותים שונים ומגוונים. אנו עורכים מספר ראיונות ובדיקות שמטרתם הם זיהוי והתאמה מירבית, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה חברתית-תרבותית. סטטיסטית, קווילט משמרת ומשלבת כ-80% מצוות התמיכה באופן עקבי ושומרת על רף זה מזה זמן רב״.

הדר וטורי (צילום: יחסי ציבור)
הדר וטורי | צילום: יחסי ציבור

"צברתי כבר המון ניסיון"

לידר ברוך הייתה בעיצומה של תקופת המבחנים של שנה א' במדעי המחשב כשהבינה שהיא רוצה להיכנס לתחום ולצבור ידע וניסיון לפני עמיתיה ללימודים. היא הצטרפה לחברת Cyberint במקביל לימודיה וכיום עובדת כ-R&D Ops Specialist. " בתפקיד שלי אני אחראית על כתיבת סקריפטים וניטור. זה תפקיד מורכב הדורש המון חשיבה אנליטית וחשיבה מחוץ לקופסה. 

"אני מרגישה שמקום העבודה מאפשר לי מצד אחד ללמוד את העבודה הפרקטית ולצבור ניסיון מעשי ובמקביל מתחשב ומאפשר גם להשקיע בלימודים. השילוב בין התיאוריה בלימודים לבין הפרקטיקה בעבודה הוא מה שאיפשר לי להתקדם ולהגיע לכך שהיום אני מצליחה לבצע את התפקיד שלי על הצד הטוב ביותר. אין ספק שזה דרש ממני המון משמעת עצמית והקרבה אבל בזכות התמיכה בחברה, בעיקר בתקופות מבחנים, הצלחתי להמשיך ולעבוד גם בתקופות מאתגרות. בנוסף, גם מודל העבודה ההיברידית נותן מקום לשינויים לפי אילוצי הלימודים וכך הצלחתי לפעמים לעבוד יותר כשהיה לי יותר זמן פנוי במהלך השנה".

לידר ממליצה לכל סטודנט שיכול, לפנות לפחות יומיים בשבוע, לצאת ולמצוא עבודה בתחום: "לכל אלה שחוששים מה יהיה ביום שאחרי, אין תחליף לניסיון מקצועי. אני אתחיל בקרוב שנה ג' בתואר ואני מרגישה שכבר צברתי המון ניסיון שלא רק עוזר לי בתפקיד הנוכחי אלא ימשיך לעזור גם בהמשך הדרך המקצועית שלי".

איתן פושט, סטודנט להנדסה תעשיה וניהול, עובד בחברת Cnvrg כמנהל קשרי לקוחות. "העבודה מול לקוחות מתאימה עבורי כסטודנט כי מדובר בשעות עבודה גמישות. בנוסף, זו הזדמנות להכיר את המערכת שלנו בצורה מיטבית וכך לרכוש ניסיון בטכנולוגיות מעניינות וחדשניות. מטרתי כסטודנט היא לצבור ניסיון בתעשייה כדי להבין במה ארצה להתעסק בהמשך.

"מבחינה חברתית, למרות שאני במשרה חלקית האווירה במשרד מעולה והחברה׳ בעבודה תומכים ועוזרים כולל טיפים לפרויקטים של הלימודים. בנוסף, תמיד יש הסכמה והבנה שהלימודים הם לפני הכל. למרות הכל, השילוב בין עבודה, לימודים ומשפחה הוא לא פשוט. בחברה נותנים הרבה חשיבות גם למשפחה ומבינים שיש אילוצים אישיים, ולדוגמא כשאני מביא את הבת שלי בת החצי שנה לעבודה כולם שמחים לשחק איתה בזמן שאני עובד. כמובן שלפעמים אני נאלץ להקריב בילויים בערב עם חברים או לתת פחות משמרות בעבודה (בעיקר בתקופת מבחנים) אבל בעזרת הצוות התומך שלי בעבודה מצאתי את האיזון והיכולת להצליח".